Dispozitivele smartphone vor transforma Inteligenta Artificiala intr-o tehnologie utilizata la scara larga, in viitorul apropiat, conform rezultatelor unui studiu recent sponsorizat de Huawei si pregatit de IDC, care arata ca, in 2016, la fiecare computer vandut au fost achizitionate 5,6 smartphone-uri.
Mai mult, conform estimarilor IDC, pana in 2021, peste 60% din populatia lumii va detine un smartphone. Aceasta statistica duce la concluzia potrivit careia AI este sortita sa fie folosita prioritar pentru smartphone-uri.
In 2017, Huawei anunta aparitia lui Kirin 970, o unitate de procesare care integreaza Inteligenta Artificiala. Platforma AI functioneaza cu ajutorul unui NPU (Unitate de Procesare Neurala), care livreaza pana la 25 de ori mai multa performanta decat grupul cu patru nuclee Cortex A-73 CPU. Acest procesor este utilizat, de exemplu, in cazul smartphone-ului Huawei Mate 10 Pro.
Un smartphone independent de serviciile de tip cloud
Cu alte cuvinte, unitatile de procesare integrate in smartphone-uri au devenit atat de puternice incat pot executa sarcini specifice AI, sarcini care presupun o intelegere amanuntita a comportamentului utilizatorului.
Acest lucru a fost inevitabil, intrucat sarcinile AI necesita atat de multe date, incat smartphone-urile sunt practic fortate sa devina independente de retelele cloud.
Algoritmii AI au nevoie de o capacitate mare de calcul pentru a invata si pentru a antrena modelele noi.
Desi Cloud Computing-ul a facut posibil existenta Inteligentei Artificiale in cadrul smartphone-urilor, acesta are limitarile sale: “Nevoia unei securitati mai ridicate, a unei puteri de procesare mai mare si a unei dependente mai mici fata de conectivitate.
Toate acestea vor conduce catre utilizarea unui numar tot mai mare de dispozitive capabile sa ofere AI. Astfel, procesoarele cu capabilitati AI vor fi adoptate de majoritatea telefoanelor varf de gama din acest an“, concluzioneaza Francisco Jeronimo, Director de Cercetare in cadrul European Consumer Wireless and Mobile Comunication, IDC.
Aceasta noua abordare provine din necesitatea de a face Inteligenta Artificiala accesibila tuturor consumatorilor. Dispozitivele care incorporeaza AI, utilizand procesoare dedicate AI, sunt capabile sa efectueze sarcini in consecinta, profitand de avantajele cloud-ului digital, daca e nevoie.
Potrivit IDC, viitorul industriei de smartphone-uri este reprezentat de “simbioza dintre dispozitivele care incorporeaza AI si Cloud AI“. Aceasta combinatie va utiliza puterea disponibila in cloud pentru a antrena algoritmii AI, folosind cantitati imense de date nestructurate, in timp ce procesoarele dedicate AI vor permite dispozitivului sa execute ceea ce algoritmii AI au invatat din noile date analizate, precum fotografiile surprinse de utilizatorul smartphone-ului.
“Sa incorporezi Inteligenta Artificiala in interiorul unui dispozitiv, independent de retea, este cu adevarat o inovatie, si nu doar in materie de tehnologie, ci si in materie de securitate si intimitate.
Pentru a lucra corespunzator, AI trebuie sa colecteze informatii esentiale despre utilizatorul sau. Aceste informatii sunt stocate doar in dispozitiv, nu raman si in cloud, eliminand riscul divulgarii anumitor informatii personale.
Pasim astfel spre un teritoriu cu totul nou in ceea ce priveste dispozitivele mobile, procesarea de date si intimitatea in mediul digital“, spune Fred Wangfei, Director of Huawei Romania Consumer Business Group.