Sociologul şi criminologul italian Luca Vincenti şi-a lansat cartea „Bandele de stradă” şi în oraşul de pe Mureş. Gazda evenimentului a fost Casa Universitarilor și Studenților din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, un loc de o eleganţă deosebită.
Aradul este al doilea oraş după Bucureşti ales de scriitor pentru lansarea cărţii.
Dacă la Bucureşti moderatorul evenimentului a fost Doru Buzducea, decanul Facultăţii de Sociologie, la Arad lansarea a fost condusă de către conf. univ. dr. Speranța Milancovici, decanul Facultății de Științe Socio Umane și Educație Fizică și Sport.
De asemenea, au luat cuvântul prof. univ.dr. Marțian Iovan și lect. univ.dr. Oana Morcan, dar și asis. univ. drd. Ștefan Iaroslav Daniel. Alături de cei amintiți a fost prezent și decanul Facultăţii de Ştiinte Juridice.
La eveniment au participat și reprezentați ai instituților arădene, profesori univeristari, dar și invitați ai autorului.
„Dincolo de informația științifică incontestabil valoroasă pe care volumul o conține, cartea promovează cercetarea inter și transdisciplinară”, a spus decanul Speranța Milancovici.
Lectorul Oana Morcan, cea care a citit cartea timp de șapte ore, cu o zi înainte de lansare a declarat că se simte onorată că a participat la un asemenea eveniment: „Această cercetare socio-criminologică de pionierat te capacitează încă de la începuturi! …O veritabilă resursă și sursă de informare și documentare atât pentru specialiști, cât și pentru toți cei interesați de acest fenomen. Un astfel de sipet cu informații, pus acum la îndemâna noastră se cere a fi citit și folosit ca izvor de inspirație și învățare”.
Prezent la eveniment, asistentul universitar drd. Ștefan Iaroslav Daniel din cadrul Facultății de Științe Socio Umane și Educație Fizică și Sport a fost interesat de modul în care Luca Vincenti a procedat când se afla între bande. A întrebat care sunt cele mai periculoase bande și dacă odată intrat se mai poate ieși din ele.
Luca Vincenti și-a riscat viața mergând să cerceteze modul în care aceste bande există și se dezvoltă.
„Când am încercat să ajung aproape de bande atunci am riscat. Vreau să zic că eu am greșit mult în situația respectivă pentru că frustrat de rezultatul pe care nu reușeam să-l strâng am avut o reacție prea directă am fost tăiat cu un cuțit pentru asta, fiind rănit la braț și la pulpă. Eu filmam, îi înțeleg, din punctul lor de vedere eram agresiv”, spune scriitorul.
Profesorul universitar Marțian Iovan a remarcat faptul că autorul stăpânește foarte bine jurnalismul: „Autorul a practicat jurnalismul, teoria comunicării, sociologia, inclusiv stăpânește aplicarea tehnicilor de sondare, este un sociolog preocupat de domeniu. Are un orizont larg și te aștepți ca această carte să aibă un conținut interdisciplinar și așa este”.
Sociologul şi scriitorul italian Luca Vincenti s-a născut în Genova. A urmat cursurile Facultăţii de Sociologie din Urbino şi a absolvit la Universitatea din Trento, fiind licenţiat în socio-criminologie. Luca Vincenti este primul criminolog european care a reușit să descifreze codurile bandelor și să demonstreze că în Europa ele există.
A urmat cursurile şi conferinţele Facultăţii de Sociologie din Trento, unde a ales cursuri despre Teoria sociologică şi schimbarea socială şi cursuri universitare cu specializare criminologică (Trascrime Trento). A participat la simpozioanele despre individualism metodologic ţinute de „monstrul sacru” al sociologiei Raymond Boudon (decedat în 2013). Sociolog francez şi profesor la Universitatea Sorbona, reprezenta deja de atunci, pentru sociologia contemporană, un stâlp al cunoştinţei în termeni de evoluţie concretă a teoriei sociologice, a schimbării sociale şi individualism metodologic.
În curând Luca Vincenti va putea fi urmărit pe TVA în emisiunea moderată de Izabela Vekaş.