Guvernul încearcă să corecteze greşelile din ”revolutia fiscala’, după ce sute de mii de oameni care lucrează part-time s-au trezit că trebuie să aducă bani de acasă pentru a-şi plăti obligatiile.
Executivul a dat joi o ordonanţă de urgenţă, care spune că diferenţa va fi plătită de stat pentru bugetari şi de angajatori, pentru salariaţii din mediul privat. Măsură îi revolta însă pe oamenii de afaceri pentru că aduce cheltuieli firmelor.
“Lor le-a crescut şi noi să aducem şi de acasă, e normal? Nu e normal, e bătaie de joc în ţara asta”, spune Daniela Zavelca, care face curăţenie, cu jumătate de normă, la grădiniţă din comunei Roşia de Amaradia, judeţul Gorj. Până luna trecută primea aproape 300 de lei. Luna aceasta nu doar că nu mai primeşte bani, dar trebuie să aducă de acasă peste 200 de lei ca să achite contribuţiile sociale.
“Eu să muncesc numai pentru contribuţiile de la stat, nu are rost. De unde să aduc de acasă? Din alocaţia copiilor sau din salariul soţului, care şi ăla e de nimic.”
Dar mediul privat a protestat faţă de măsurile care se referă la angajaţii în regim part time. Calculele făcute arata ca pentru un contract de două ore pe zi, patronul va plăti un salariu brut de 475 de lei, din care angajatul primeşte în mâna doar 350 de lei. Patronul va fi taxat însă suplimentar şi cu 490 de lei.
Gabriel Biriş, avocat specialist fiscal: “Ca să poţi să îi dai omului tău 300 ca să facă un mărunţiş de treaba trebuie să cheltuieşti… 965 de lei. Adică aproape de 4 ori mai mult. Nu ştiu unde cred ei că ajungem.”
Florin Pogonaru, preşedinte Asociaţia Oamenilor de Afaceri: “Cred că va avea efectul de a descuraja munca part-time într-o epocă în care tot mai mult din munca prestată va fi part time.”