Săptămâna economiei și culturii arădene este un eveniment care va fi organizat în luna mai 2018 de către Primăria Municipiului Arad, Camera de Comerț, Agricultură și Industrie, și Consiliul Județean Arad. Evenimentul a fost astăzi anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, la Sala Ferdinand a Palatului Administrativ. El va cuprinde o serie de acțiuni de mare anvergură și impact, dintre care enumerăm:
1.Expoziția Branduri arădene de succes;
2.Conferință internațională: Viitorul economiei europene între Brexit și Noul Drum al Mătăsii;
3.Galei Diplomației la Arad;
4.Reuniunea orașelor înfrățite, partenere și prietene cu Aradul;
5.Învățământul academic arădean în context european.
„Expoziția Branduri arădene de succes se va întinde pe o suprafață totală de 44.500 metri pătrați (4500 mp în trei hale acoperite, 40.000 metri pătrați în aer liber) la Expo Arad Internaţional, cel mai mare complex expozițional din România dinafara Capitalei. Vor participa companiile arădene cu mare impact asupra economiei locale, naționale și europene, branduri importante recunoscute la nivel mondial. În prefața ei, organizăm unul dintre cele mai mari târguri de tehnologie din România, la Expo Arad”, a declarat Gheorghe Seculici, președintele CCIA Arad.
Concomitent cu acest eveniment se va organiza Gala Diplomației la Arad, cu participarea unor diplomați, manageri de top, reprezentanți ai administrației naționale şi locale, parteneri internaționali ai Aradului.
„În Anul Centenar, evenimentul internațional Săptămâna economiei și culturii arădene prezintă forța industriei, agriculturii, a spațiului social și cultural arădean, unele dintre cele mai dinamice şi puternice din Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa. Companii multinaționale cu acționariat european, asiatic, american funcționează în cele patru zone industriale din municipiul Arad, în zonele industriale din județ şi în Zona Liberă Arad-Curtici”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.
Județul Arad este județul nr. 1 în România (dinafara Capitalei) la raportul de angajați în sistemul privat față de angajații din sistemul public: 6,25! În perioada 2012-2016 a avut cea mai mare creștere (26%) a Produsului Intern Brut în Regiunea de Vest. În anul 2014 a înregistrat cea mai mare creștere economică în România. Raportat la rata de angajare suntem pe locul V la nivel național, de 31,3% (față de media națională de 24%).
În anul 2017, exportul realizat de companiile arădene a fost de aproximativ 3 miliarde de euro, iar rata șomajului în Arad a atins un minim record: 0,5% în municipiu şi 1,3% în județ.
La Arad se realizează tramvaiul cu cel mai scăzut consum de energie din lume, Imperio. La Arad sunt construite vagoane de metrou dar și de trenuri de pasageri şi de marfă care circulă pe cinci continente. În județ se produc componente pentru submarine şi aeronave, piese utilizate în industria high-tech. O spunem cu mândrie: astăzi, probabil, nu există autoturism nou care circulă în Europa fără să aibă în componența sa o piesă fabricată în Arad!
Tot cu acest prilej organizăm în sala Regele Ferdinand din Palatul Administrativ din Arad Gala Diplomaţiei, eveniment care va reuni ambasadori şi alţi reprezentanţi ai diplomaţiei din statele Uniunii Europene şi Non-UE reprezentate în România. Alte zile vor fi dedicate unor programe culturale comune dedicate Reuniunii orașelor înfrățite, partenere și prietene cu Aradul, în care vor lucra împreună oameni de cultură, artiști plastici și muzicieni din fiecare din orașele europene cu care Aradul are relații de colaborare.
„În anul în care România sărbătorește Centenarul Marii Uniri, organizăm această manifestare pentru a arăta contribuția Aradului la dezvoltarea Europei, prin antreprenorii săi harnici şi devotați. În anul 1918 Istoria României s-a schimbat la Arad. În anul 2018, prin acest eveniment internațional de mare amploare, ne-am propus să demonstrăm că Aradul continuă să fie un motor eficient al schimbării în bine, la scară europeană”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.
La eveniment vor participa diplomați, oameni de afaceri, oficialități ale administrației centrale și locale, oameni de cultură și personalități din sfera academică din România, Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Turcia, Germania, Serbia, Ungaria, Polonia, Italia, Austria și Marea Britanie.