Cea de-a patra ediție a Conferințelor Centenarului, proiect derulat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură va avea loc la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“ și îl are ca invitat pe cercetătorul științific Josef Wolf.
Evenimentul, care este programat să se desfășoare joi, 28 iunie 2018, la ora 12.00, în sala Astra de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“, din municipiul Arad îl are ca invitat pe prof. HC Josef Wolf, de la Institutul pentru Istoria și Geografia Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen (Germania), are ca temă „Hărţi-manuscrise ale Banatului şi ale ţinuturilor arădene de la sfârşitul veacului al XVII-lea şi începutul celui următor“.
„La construirea spaţiului bănăţean şi arădean în epoca modern timpurie contribuie alături de informaţii lexicografice şi relaţii de călătorie şi imaginea cartografică. Curţile europene, generalitatea armatei imperiale şi publicistica europeană recurg la reprezentări cartografice înscrise într-o tradiţie a percepţiei spaţiale. În contextul războaielor antiotomane interesul cartografilor pentru spaţiul dunărean creşte. Operaţiile militare din Marele Război cu Turcii (1683-1699) aduc un spor imporatant de cunoaştere. Expansiunea Imperiului Habsburgic în Europa de sud-est a dat noi impulsuri cartografiei oficiale. Pe baza unor hărţi reprezentative pentru imaginea publică a spaţiului bănăţean şi arădean şi a unor hărţi manuscrise necunoscute referatul schiţează pe fundalul evoluţiei cartografiei caracteristicle reprezentărilor cartografice din secolul al XVII-lea şi începutul celui următor cu privire la aceste ţinuturi“, explică prof. Josef Wolf.
Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Corneliu Pădurean și dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol“.
În cadrul conferinței, pe lângă prezentarea rezultatelor cercetărilor istorice care au avut ca temă Banatul și ținuturile arădene de la sfârșitul veacului al XVII-lea, prof. H.C. Josef Wolf va susține ideea conform căreia Banatul trebuie promovat deoarece reprezintă o lume distinctă și are o identitate proprie în România de astăzi.
Evenimentul „Conferințele Centenarului“ este organizat în cadrul proiectului „Voci în cetate“, derulat de Centrul Municipal de Cultură Arad, care anul acesta este dedicat împlinirii a 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918.
Organizatorilor, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad li se alătură la această ediție a proiectului Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“.
Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Ștefan Cicio Pop, Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad.