Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) atrage atenţia că în draftul de CANAMED şi de Catalog public privind preţurile la medicamente sunt foarte multe produse la care preţurile sunt greşite sau produse care nu se regăsesc.
Ministerul Sănătăţii doreşte să realizeze o corecţie a preţurilor din CANAMED, respectiv Catalogul naţional al preţurilor autorizate de punere pe piaţă în România, context în care joi a organizat o dezbatere asupra unui proiect de ordin pentru aprobarea preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, la care au participat reprezentanţii mai multor firme producătoare de medicamente.
Reprezentantul ARPIM la dezbaterea MS, Iulius Holban, a susţinut că există mai multe greşeli în proiectul de act normativ.
“O observaţie e legată de faptul că, aşa cum a apărut în draftul de CANAMED şi de Catalog public, sunt foarte multe produse la care preţurile sunt greşite sau sunt multe produse care nu se regăsesc, lipsesc din aceste cataloage de preţuri şi urmează ca ministerul să găsească fie dosarele pe care nu le-a găsit iniţial sau să recalculeze pe baza dosarelor ce au fost redepuse aşa cum a solicitat MS, până pe data de 25 septembrie”, a declarat reprezentantul ARPIM.
O altă nemulţumire a ARPIM este legată de faptul că în proiectul de act normativ apar 10 zile în care se poate contesta preţul medicamentelor, în ordinul iniţial fiind 30 de zile.
“A contesta un preţ înseamnă că noi depunem spre aprobare un preţ – exemplu 10 lei – şi ministerul răspunde cu un alt preţ – 9 lei, atunci va exista o perioadă în care cele două părţi trebuie să ajungă la un numitor comun, fie iese acel 10 lei, fie cel de 9 lei. Zece zile ca noi să reacţionăm şi să soluţionăm situaţia şi noi şi ei este destul de puţin timp. Ca şi timp total vor fi cele 20 de zile, pentru că noi vom respinge propunerea lor de preţ în zece zile, iar ei la rândul lor vor avea posibilitatea să analizeze contestaţia noastră şi după ce vin cu alte informaţii către noi în următoarele zece zile să se soluţioneze acest diferendum între părţi”, a explicat Iulius Holban.
El a precizat că noile preţuri, aşa cum apare în proiectul de act normativ, vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.
“Noi am ridicat de foarte multe ori problema că în România trebuie să se calculeze preţul cel mai mic din Europa, ceea ce implică anumite probleme în piaţă, lipsa de cele mai multe ori a produselor pentru pacienţi, de aceea în acest moment ministerul este deschis să discute şi să găsească o nouă metodologie de preţuri”, a spus Holban.
În context, secretarul de stat în MS Octavian Alexandrescu, prezent la dezbatere, a subliniat că autorităţile caută soluţii pentru noua metodologie de calcul al preţului la medicamente, astfel încât acestea să nu dispară de pe piaţă, iar pacienţii să aibă acces la tratament.
Ultima corecţie a preţurilor la medicamente s-a făcut în anul 2015, iar în ultimii zece ani s-au corectat preţurile la medicamente de două ori, în condiţiile în care legislaţia în vigoare prevede o corectare a preţurilor în fiecare an noteaza agerpres.ro