Copiii ar trebui încurajaţi să petreacă mai mult timp afară pentru a reduce riscul apariţiei miopiei, afirmă specialiştii.
Miopia este o afecţiunea tot mai des întâlnită la nivel global, în estul Asiei având proporţiile unei epidemii. Conform The Guardian, estimările sugerează că 90% dintre adolescenţii şi adulţii tineri din China suferă de afecţiune.
În timp ce bagajul genetic joacă un rol important în apariţia afecţiunii şi factorii de mediu au o anumită importanţă. Mai multe studii au arătat că, în medie, copiii ce petrec mai mult timp în afara locuinţei au un risc mai scăzut de dezvoltare a miopiei. Specialiştii sugerează că au descoperit noi factori ce pot afecta riscul unui copil de dezvoltare a bolii. Printre acestea sunt incluse jocurile pe computer, luna în care este născut copilul sau educaţia mamei.
„Nu poţi controla luna în care se naşte copilul, deşi studiile au arătat că cei născuţi vara au un risc mai crescut de dezvoltare a afecţiunii, dar momentele petrecute în afara casei pot fi controlate”, a declarat Katie Williams, autor al studiului din cadrul King’s College London. „Perioadele echilibrate ale timpului petrecut în interior şi în afara casei sunt importante”, adaugă ea.
Specialiştii au utilizat în cadrul studiului informaţii privind dezvoltarea timpurie a gemenilor născuţi în Anglia şi Wales între1994 şi 1996. În cadrul proiectului a fost urmărit comportamentul, dezvoltarea şi educaţia prin intermediul chestionarelor şi informaţiilor genetice.
Cu ajutorul datelor de la 1.077 de indivizi şi a factorilor precum, sex, vârstă şi relaţiile de rudenie, echipa a descoperit că cei născuţi prin tratamente de fertilitate au un risc cu 37% mai redus dedezvoltare a miopiei.
„La acest lucru nu ne aşteptam”, a declarat Williams. Ea a adăugat că unul dintre motivele ce stă la baza acestui lucru este că nou-născuţii prin procedura in vitro au o greutate mai mică, ce rezultă într-o mică întârziere de dezvoltare neurologică.