Decizia CEDO in cazul fostul procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi in viziunea unui cunoscut avocat aradean

farcas valentin

Este dezolanta, daca nu chiar oribila, modalitatea in care unii dintre cei mai inalti demnitari ai statului prezinta populatiei decizia CEDO in cazul fostul procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Nu mai vorbesc despre inserarea in discursul politic si a unor judecatori, dublata de denaturarea totala a sensului antementionatei decizii, lucru facut fie din interese ce nu fac deloc cinste robei de magistrat, fie dintr-o indoielnica cunoastere a dreptului, ceea ce este la fel de grav, daca nu chiar mai grav.

Toti cei care ma cunosc stiu ca nu am facut si nu fac poltica , nici macar in coordonatele unei simple simpatii, iar atunci cand afirm ca puterea actuala se inscrie pe o curba a sinistrului sau prostiei, rog a nu fi banuit ca aceasta afirmatie este facuta in folosul vreunei alte fractiunii politice, oricare ar fi aceea.

Asadar, CEDO, prin antementionata decizie NU a stabilit nicidecum ca revocarea doamnei Kovesi ar fi fost nelegala, abuziva, inoportuna, etc-etc. ci doar faptul ca legislatia interna prezinta un vid procedural in ceea ce priveste posibilitatile de control si cenzura a unor decrete prezidentiale , in general, iar NU cu titlu special, pentru cazul doamnei in cauza.

Altfel spus, instanta europeana “reproseaza” Romaniei arbitrariul lasat sa opereze in ceea ce priveste decretele prezidentiale, care sunt supuse numai unui control formal, extern, putand asadar ascunde , fara posibilitate de remediu, arbitrarii grave sau grave incalcari ale drepturilor celor vizati prin astfel de acte. In fine, deloc NU este vizata decizia CCR pronuntata in conflictul constitutional dintre ministrul justitiei si presedinte, care interesa procedura de pana la momentul emiterii decretului prezidential, ci este vizata tocmai procedura de dupa realizarea atributiilor acestora, mai exact lipsa unei proceduri concrete si eficiente de control al unor acte emanate pe aceasta linie, oricum ar fi acestea, bune sau rele.

  Kovesi nu își dă demisia: ”Atacul la adresa DNA nu e întâmplător. Asistăm la un festival disperat al inculpaților”

Ca sa vorbesc mai pe intelesul tuturor, se poate concluziona pertinent ca intre decizia CCR si decizia CEDO NU exista absolut nici o legatura juridica, cu atat mai putin vreo critica sau vreo forma de infirmare a deciziei CCR de catre instanta europeana. Orice student de anul I la drept ar cadea cu brio examenul in care , lecturand decizia CEDO, ar putea “gasi” vreo legatura juridica intre aceasta si decizia CCR 358/2018.
In acest context, modul de abordare si prezentare a deciziei curtii europene, la nivelul unor demnitari sau institutii ale statului roman, este exclus sa fie involuntar gresita sau supusa vreunei discutiuni si poate imbraca doar forma unei sinistre minciuni si dezgustatoare manipulari. In aceasta chestiune, nici dupa subiectivismul acceptabil al discursului politic nu se poate ascunde nimeni, caci aici vorbim de o minciuna totala exhibata la cele mai inalte sfere intr-o chestiune de interes national, aici nu vorbim de nuante juridice sau politice ci de o grosolana manipulare , aici vorbim despre adevar sau minciuna intr-o chestiune extrem de importanta la nivelul organizarii statale.

Avocat Valentin Farcas

Categorie: mandri.ro
Tags: cedo, kovesi, vali farcas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici