Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, a declarat, joi, că “sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii”, acesta fiind un fenomen care nu este limitat doar la România, ci este prezent în mai multe ţări.
“Sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii. Este un fenomen care nu este limitat doar la România, ci există într-o serie întreagă de ţări. Este valabil pentru marile proiecte de infrastructură, cum sunt cele de construcţie de autostrăzi, în cadrul atribuirii unor contracte de concesiune pentru servicii de salubrizare urbană sau pentru amenajarea unor piste pentru biciclete”, a declarat ambasadorul, la o conferinţă privind practica de acordare a unor licitaţii publice, “Strengthening Public Procurement in Romania – From the transposition of the new EU Directive to a broader reform agenda”.
Diplomatul a mai spus că proasta gestionare a resurselor prejudiciază companiile active din România, atât cele autohtone, cât şi cele străine, dar mai ales populaţia.
“Urmare a unor contracte de achiziţii publice încheiate de autoritatea contractantă, cu beneficii prea scumpe sau cu prestaţii contractuale prea slabe, taxele sunt irosite în loc să fie utilizate în mod raţional, acolo unde este nevoie. De aceea, lupta consecventă împotriva corupţiei în domeniul achiziţiilor publice este şi cea mai bună modalitate de a economisi taxe şi reprezintă un pilon important al unei politici de fiscalitate moderată, axată pe reducerea poverii fiscale pentru contribuabili”, a mai spus Werner Hans Lauk.
De asemenea, ambasadorul este de părere că soluţia la această problemă este “o legislaţie pe măsură”.
“Un cadru legislativ bun reprezintă baza unor proceduri transparente şi echitabile de atribuire a contractelor de achiziţii publice. Doar în acest mod poate fi garantat faptul că statul acţionează eficient în plan economic, doar în acest mod pot fi clădite încrederea şi o creştere economică mai mare”, a spus ambasadorul Germaniei.
Sursa: www.antena3.ro / Foto: www.pehub.com