Filmele din Brigada Diverse s-au bucurat de un succes enorm și acest lucru le-a fost fatal. Comuniștii au decis să nu mai continue seria, deși cei trei protagoniști ar fi urmat să treacă de partea legii.
În arhivele de la Studiourile Buftea, cele trei filme din seria Brigada Diverse poartă alte denumiri: Brigada de mărunțișuri; Brigada se afirmă și Brigada se agită. Semn că, inițial acestea erau numele lor.
Sursa Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Regizorul filmelor a fost Mircea Drăgan. Filmările au avut loc in 1970 și 1971. Scenariul a fost semnat de Nicolae Țic. Au ieșit trei filme care au avut o lungime de 1 oră și 45 de minute.
Brigada Diverse intră în acțiune
Trebuia să se numească „Brigada mărunțișuri”. Există și o replică edificatoare în acest sens: „Bine, tovarăşi din «Brigada Mărunţişuri», daţi alarma şi puneţi în mişcare atâţia oameni pentru un amărât de purcel!“, a spus personajul interpretat de Iurie Darie. Filmul a vândut 4,6 milioane de bilete în cinema.
Acest film este primul din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: furtul unui cățel și dispariția unei broșe. În ambele cazuri, rezolvarea acestor mărunțișuri a dus la descoperirea unor infracțiuni de mai mare importanță și anume uciderea șefului unui serviciu comercial de la o întreprindere (unde se petreceau delapidări) și furtul sistematic de mărfuri din Magazinul Universal Victoria.
Brigada Diverse în alertă!
Inițial filmul s-a numit „Brigada se afirmă” și s-a lansat în iulie 1971. A vândut un număr și mai mare de bilete: 5,6 mailioane.
Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”
Acest film este al doilea din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: descoperirea și anihilarea unei bande de răufăcători care punea în circulație bani falși, cumpărând tablouri valoroase de la colecționari amatori și revânzându-le apoi la “Consignația”, și destrămarea unei rețele de hoți din locuințe din care făcea parte un grup de femei (Vasilica Tastaman, Carmen-Maria Struja, Lucia Boga) ce se dădeau drept văduve, spre a stârni compasiunea unora creduli și a-i jefui.
A fost privit de critică cu cel mult, îngăduință: .
„Avatarurile celor trei borfaşi simpatici (!?), care pun la încercare perspicacitatea «brigăzii diverse», continuă. Continuă, între o ieşire triumfală din închisoare şi o reîntoarcere (la fel de triumfală) după zăbrele. Între timp, cei trei muşchetari ai matrapazlâcurilor devin complici într-o afacere dubioasă cu nişte falsificatori de bani, şi fac jocul unui straniu «club al tinerelor văduve» care-şi propune (printre obiectivele sale incerte) să speculeze credulitatea celor din jur. Nu putem nega intenţiile satirice ale realizatorilor, dar finalităţile educativ — artistice ale filmului rămân, în continuare, discutabile“, nota Călin Căliman în „Contemporanul“
B.D. la munte și la mare
Ar fi trebuit să se cheme „Brigada se agită”. A avut premiera în decembrie 1971 și a fost văzut de aproape 5 miliaone de spectatori în cinematografe.
Acest film este al treilea din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: descoperirea și anihilarea unei bande de traficanți de droguri care transporta materiale stupefiante prin RSR și arestarea unui infractor străin, originar din România, care dorea să organizeze o rețea de furt și export în stil mare de icoane peste graniță.
Trebuiau să mai se facă 8 filme
Aceste trei filme nu ar fi trebuit să fie singurele ale seriei. Au existat scenariu pentru alte 8 filme, dar acestea nu s-au mai filmat. Interesant este că prin aceste filme, miliția a vrut să își spele imaginea, iar scenaristul și regizorul erau în contact direct cu Ministerul de Interne. Ei au fost consiliați de ofițeri superior din miliție și li s-a pus la dispoziție cazuri interesante de un de să se inspire. Apoi, miliția a revenit la gânduri mai puțin bune.
De ce s-au oprit filmările
Aici există cel puțin două versiuni spuse de doi protagoniști
„În seria a patra urma să o apucăm şi noi, adică Trandafir, Patraulea şi Gogu, pe drumul cel bun. Scenariul era scris, numai că a apărut cineva din Comitetul Central, tare…de cap, căruia nu i-a plăcut“, a spus Puiu Călinescu într-un interviu acordat postului Antena 1 în 1996.
„A fost un general de miliţie. Un om «inteligent» a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?!“, a spus şi Papaiani într-o emisiune de televiziune.
Tot Papiani a spus că existau scrise scenarii pentru 11 filme din seria Brigada Diverse.
Și câinele avea alt nume
„Pe câine îl chema de fapt Rurih. Era şi gradat din câte ştiu. Ne-am înţeles foarte bine, chiar dacă la început mi-a fost un pic teamă de el. L-am hrănit, i-am dat ficat de porc până când ne-am împrietenit atât de tare, încât, atunci când îl strigam atât eu, cât şi dresorul, Rurih stătea un pic în dubiu. Chiar şi acum, după atâţia ani, mă mai întreabă câte unul ce mai face Costel“, mărturisea Papaiani, într-un inteviu din adevarul.ro
Sursa newsweek