O veste proasta tuturor celor 10 milioane de soferi din Romania, respectiv de la 1 iunie 2023 la toate statiile de alimentare vom avea benzina si motorina aditivata cu biocombustibil.
De la 1 iunie 2023 benzina și motorina vândute în România vor conține, în mod obligatoriu, procente de 8% și 6,5% de biocombustibil, care vor genera un consum mai mare al autovehiculului.
În plus, mașinile mai vechi ar putea avea probleme de funcționare din cauza biocombustibilului, acestea nefiind adaptate în niciun fel pentru astfel de schimbări.
De la 1 iunie, biocombustibilul devine obligatoriu în România. Acesta majorează consumul de carburant!
Britanicii au realizat un studiu chiar pe Dacia Sandero, concluzionând că biocombustibilul duce la o majorare a consumului de carburant de 11,5%.
Totodată, americanii au renunțat la măsura de introducere a biocombustibilul, după ce mai multe autoturisme mai vechi s-au defectat pur și simplu. Studiile au demonstrat că biodieselul E10, unul dintre cei mai răspândiți biocombustibili, reduce cu 10% numărul de kilometri parcurși cu mașina.
Bioetanolul este un combustibil cu proprietăți foarte asemănătoare benzinei clasice și este obținut din fermentarea unor plante utilizate în mod normal în agricultură – inclusiv cereale, tuberculi, cartofi, sfeclă și tescovină – datorită conținutului lor ridicat de zahăr.
Procesul de descompunere a acestor plante, combinat cu un microclimat forțat, generează un ulei inflamabil cu o culoare transparentă.
Măsura a fost impusă de Comisia Europeană pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a se asigura că măsura va fi aplicată de toți operatorii economici, Guvernul a modificat OUG nr. 80/2018, incluzând la obligația de a comercializa doar benzină și motorină amestecate cu biocombustibili, atât importatorul, locul de distribuție a carburantului, productorul, cât și operatorul locului de distribuție.
MASINILE PE GPL NU AU ACEASTA PROBLEMA
Insa, exista cate sute de mii de soferi care nu vor avea probleme cu benzina biodiesel pentru ca ruleaza pe GPL, combustibil destul de greu de aditivat cu biocombustibil mai ales ca motoarele care merg cu gaz au emisii reale mult mai mici.
Cei care conduc masini Euro 2, 3 sau 4 pe benzina vor putea sa le faca o conversie pe GPL, singura modalitate cu care aceste masini vor mai putea merge fara probleme chiar si 10 ani din momentul 1 iunie 2023!
CE FAC DACA MASINA MEA NU MERGE CU BENZINA BIO?
Saracii Romaniei trebuie sa scoata si mai multi bani din bunar pentru ca masinile vechi vor putea merge doar daca alimenteaza cu sortimentul 99 sau Super, adica vor scoate din buzunar 30% mai multi bani.
Doar benzina obișnuită cu 95 octanici de la pompa verde va fi acum E10. Benzina premium cu valoare octanică ridicată, cum ar fi 99 si Super, va avea în continuare E5, așa că dacă mașina dvs. nu poate folosi E10, o puteți încărca.
Din păcate, acest lucru vă va costa cu aproximativ 0.50 sau 1 leu in plus pe litru mai mult decât benzina obișnuită, dar motorul mașinii dvs. ar trebui să funcționeze mai bine și poate chiar să vă ofere o economie de combustibil mai bună.
Benzina premium este de obicei umplută de la o pompă verde care are fie numele combustibilului, fie o valoare octanică de 97 sau mai mare.
Sursa autolatest