Parlamentul European a adoptat joi, prin vot prin ridicare de mâini, o rezoluție fermă prin care solicită Rusiei să restituie integral tezaurul național al României, pe care s-a constatat că l-a sechestrat ilegal.
În rezoluția adoptată joi, eurodeputații au subliniat că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice de la sfârșitul Primului Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Această situație este considerată fără precedent în plan internațional, reprezentând o însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu, fiind o preocupare constantă pentru societatea românească, conform unui comunicat al Parlamentului European, citat de Agerpres.
Parlamentul a salutat eforturile semnificative ale Uniunii Europene în protejarea patrimoniului național, cultural și istoric, prin punerea în aplicare a legislației și a mecanismelor de cooperare care reglementează restituirea bunurilor culturale și de patrimoniu sustrase ilegal din teritoriile țărilor membre ale Uniunii. De asemenea, sunt apreciate eforturile depuse de Uniunea Europeană în combaterea traficului ilegal cu bunuri culturale.
Această rezoluție subliniază importanța respectării normelor internaționale și a drepturilor istorice în ceea ce privește restituirea bunurilor culturale și a patrimoniului național sustras ilegal. De asemenea, reafirmă angajamentul Parlamentului European în sprijinirea statelor membre în eforturile lor de protejare a patrimoniului cultural și istoric.
Tezaurul României cuprindea în total 91,5 tone de aur fin
Eurodeputații au solicitat Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relațiile UE-Rusia, atunci când contextul regional permite reluarea dialogului politic între părți.
În perioada Primului Război Mondial, între 1916 și 1917, România a expediat în Rusia tezaurul național pentru a fi protejat în eventualitatea ocupației teritoriului național. Acest tezaur a inclus 91,5 tone de aur fin, parte din rezerva Băncii Naționale a României, precum și colecții regale de bijuterii și monede rare, alături de alte bunuri de importanță culturală și istorică neprețuită, cum ar fi arhive de stat, documente, manuscrise istorice prețioase, picturi de patrimoniu, cărți rare și colecții ale multor instituții publice și private. Odată cu instaurarea regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul și a refuzat să-l restituie, o mare parte din valori rămânând în continuare nerestituite până în prezent.