Cantitatea de deșeuri introduse ilegal în România s-a dublat în primele șapte luni ale anului comparativ cu 2023. Care sunt principalele puncte de intrare a acestor deșeuri în țară?

bvada

În primele șapte luni ale acestui an, polițiștii de frontieră au interceptat aproximativ 7.000 de tone de deșeuri la intrarea în România, o cantitate dublă față de aceeași perioadă din 2023. În ultimele 24 de ore, 27 de tone de material plastic, cauciuc și anvelope second-hand au fost oprite la punctele de trecere a frontierei de la Nădlac II și Borș II

Poliția de Frontieră a anunțat că a efectuat verificări și controale ale mijloacelor de transport la intrarea în România, cu scopul de a combate introducerea ilegală a deșeurilor în țară.

Introducerea ilegală de deșeuri în țară reprezintă un fenomen în continuă creștere

În primele șapte luni ale anului 2024, au fost descoperite aproximativ 7.000 de tone de deșeuri ilegale, detaliate astfel:

  • Metale: 3.376.611 kilograme
  • Mobilă: 503.800 kilograme
  • Textile/îmbrăcăminte: 829.200 kilograme
  • Plastic: 313.800 kilograme
  • Cauciuc (anvelope): 120.000 kilograme
  • Alte materiale (deșeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice): 1.554.200 kilograme

În aceeași perioadă a anului trecut, autoritățile vamale au identificat 3.356 de tone de deșeuri.

Garda de Mediu, autoritatea responsabilă cu gestionarea deșeurilor la nivel național și aflată sub Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, reglementează importul de deșeuri. Conform surselor, în punctele de trecere a frontierei, organele vamale efectuează controale pentru a verifica legalitatea importului de mărfuri care respectă condițiile de intrare în țară.

Importul de deșeuri este reglementat printr-o licență de import, care poate fi obținută doar cu aprobarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Ministerului Sănătății. Astfel, intrarea în țară a vehiculelor încărcate cu astfel de deșeuri este permisă numai dacă se prezintă licența de import însoțită de acordul scris al celor două ministere.

  Numărul victimelor a crescut în urma exploziei din Capitală. Nouă sunt internate deja în stare gravă

Din perspectiva procedurală, polițiștii de frontieră sunt obligați să notifice Garda de Mediu. Aceasta, după ce analizează documentele însoțitoare ale mărfii, verifică dacă sunt îndeplinite condițiile necesare pentru permiterea intrării în țară.

Dacă legea nu este respectată, reprezentanții Gărzii de Mediu vor interzice accesul pe teritoriul țării pentru mărfurile respective. După efectuarea verificărilor, deșeurile vor fi returnate în țara de origine către societățile comerciale care le-au expediat.

Peste 27 de tone de deșeuri au fost interceptate la intrarea în țară în punctele de trecere a frontierei Nădlac II și Borș II

Polițiștii de frontieră de la punctele Borș II și Nădlac II au efectuat controale la intrarea în țară asupra două automarfare înmatriculate în România, conduse de doi cetățeni români. Având suspiciuni privind legalitatea transporturilor, aceștia au verificat încărcătura.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că automarfarele erau încărcate cu 27.230 de kilograme de deșeuri, inclusiv material plastic, cauciuc și anvelope second-hand, provenind de la societăți comerciale din Germania și Austria pentru firme din România. Drept urmare, autoritățile de control nu au permis accesul acestor mijloace de transport pe teritoriul României”, se menționează în comunicatul de presă al Poliției de Frontieră.

 

 

 

Categorie: mandri.ro
Tags: deseuri, garda de mediu, politia de frontiera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici