Iranul a lansat un atac asupra Israelului folosind rachete hipersonice Fatah, marcând astfel o premieră în confruntarea dintre cele două țări. Ca răspuns, Israelul a declarat că acest atac va avea „consecințe” semnificative

rachete

Iranul a efectuat un atac cu rachete asupra Israelului, confirmând utilizarea pentru prima dată a rachetelor hipersonice Fatah. Această acțiune vine după ce Statele Unite au avertizat, cu câteva ore înainte, că au informații despre o posibilă pregătire a Iranului pentru un atac „iminent” cu rachete balistice asupra Israelului. Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a subliniat că această acțiune va avea „consecințe grave”. Israelul a reacționat prin afirmarea dreptului său de a riposta în momentul pe care îl consideră potrivit. Televiziunea de stat iraniană a anunțat detalii despre atac, subliniind utilizarea tehnologiei avansate.

Pentagonul a declarat că nu are informații referitoare la vreo comunicare din partea Iranului către Statele Unite cu privire la atacurile recente asupra Israelului

ACTUALIZARE: 22:34. Patrick S. Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că nu avea cunoștință despre informațiile care sugerau că Iranul ar fi avertizat în prealabil Statele Unite cu privire la atacul său cu rachete asupra Israelului. Această declarație adaugă o notă de confuzie în legătură cu comunicările dintre Iran și SUA, subliniind incertitudinea existentă în contextul actual al tensiunilor regionale.

Ryder a menționat că atacul recent al Iranului a fost „de două ori mai mare ca amploare decât ceea ce s-a văzut” în timpul incidentului din aprilie. Această afirmație sugerează o escaladare semnificativă a acțiunilor militare ale Teheranului și indică o intensificare a conflictului în regiune. Ryder a subliniat astfel impactul acestui atac, subliniind că este un factor de îngrijorare atât pentru Statele Unite, cât și pentru aliații lor din zonă.

Ryder a continuat să sublinieze gravitatea situației, afirmând: „Nu lansezi atât de multe rachete către o țintă fără intenția de a lovi ceva. La fel ca data trecută, intenția lor este de a provoca distrugere.” Aceste comentarii evidențiază determinarea Iranului de a-și manifesta puterea militară și de a crea un impact semnificativ asupra Israelului. Ryder a sugerat că atacurile sunt parte a unei strategii mai ample, cu scopul de a sublinia intențiile agresive ale Teheranului în regiune.

Iordania a anunțat că a interceptat cu succes rachete și drone

ACTUALIZARE: 22:25. Securitatea generală a Iordaniei a anunțat marți că forțele aeriene și apărarea aeriană ale regatului au interceptat rachete și drone în urma atacului iranian asupra Israelului, conform informațiilor furnizate de AFP.

“Forțele aeriene și sistemele de apărare antiaeriană au intervenit după intrarea unui număr de rachete și drone în spațiul aerian al Iordaniei,” se arată într-un comunicat oficial.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat în cadrul unei ședințe de informare la Casa Albă că armata americană a colaborat strâns cu Israelul pentru a ajuta la apărarea împotriva atacului cu rachete al Iranului de marți și s-a implicat în eforturile de a doborî rachetele. „Ne vom consulta cu israelienii cu privire la pașii următori și la modul de a trata cu Iranul în urma atacului”, a afirmat el. Sullivan a subliniat că niciun avion israelian sau active strategice nu au fost afectate, ceea ce sugerează că atacul a fost în mare parte contracarat cu succes.

Iranul a utilizat, pentru prima dată, rachete hipersonice în atacul recent asupra Israelului

ACTUALIZARE 22:10: Televiziunea iraniană, citând Gărzile Revoluționare ale Iranului, anunță că în atacul de marți seara, Teheranul a utilizat pentru prima dată rachete hipersonice „Fatah”.

Un palestinian a fost ucis marți în Cisiordania de resturile unei rachete iraniene lansate de Teheran asupra Israelului, conform unei declarații a guvernatorului local pentru AFP.

Hussein Hamayel, guvernatorul din Jericho, a precizat că un muncitor palestinian a fost lovit de bucăți dintr-o rachetă care au căzut din cer. Până în prezent, Israelul nu a raportat victime în urma atacului cu rachete iraniene.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului (IDF), a afirmat că, în acest moment, se efectuează o evaluare a atacului, dar nu există informații despre victime în rândul israelienilor. Această situație subliniază impactul colateral al conflictelor armate și complexitatea dinamicii de securitate din regiune.

Forțele de apărare israeliene (IDF) au anunțat că vor continua să opereze la capacitate maximă

ACTUALIZARE 21:40: Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat reporterilor că forțele aeriene israeliene „continuă să opereze la capacitate maximă” și că, în această seară, vor intensifica atacurile în Orientul Mijlociu, similar cu acțiunile desfășurate în ultimul an.

„Sistemele de apărare aeriană israeliene și americane au funcționat eficient. A existat o cooperare strânsă în detectarea și interceptarea” atacului iranian, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

„Încă investigăm rezultatul atacului și nu vrem să oferim inamicului toate informațiile,” a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

Iran a lansat un atac cu rachete asupra Israelului. Cu doar câteva ore înainte, Statele Unite avertizaseră că dețin informații privind un atac balistic „iminent” pregătit de Teheran. Potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă, această acțiune a Iranului „va avea consecințe grave”, conform BBC.

Rusia și SUA au fost informate cu puțin timp înainte de lansarea atacului cu rachete de către Iran asupra Israelului.

ACTUALIZARE 21:15: Teheranul a informat Rusia înainte de a lansa atacurile cu rachete asupra Israelului, a declarat un oficial iranian de rang înalt pentru Reuters.

Statele Unite au fost, de asemenea, alertate de Iran prin canale diplomatice, „cu puțin timp înainte de atacuri”, a adăugat oficialul. Această informare prealabilă pare să fi fost menită să prevină o escaladare mai amplă între Iran și alte mari puteri implicate în regiune.

Se pare că atacul din această seară s-a încheiat.

ACTUALIZARE 21:10: Armata israeliană a dispus închiderea unei noi zone militare în regiunile Dovov, Tivbon și Malkia, situate în nordul Israelului. Intrarea în această zonă este strict interzisă, conform unui comunicat oficial al armatei israeliene, citat de ynetnews.com. Măsura reflectă creșterea nivelului de precauție, în urma escaladării tensiunilor și a atacurilor recente.

Cu excepția cazului în care Iranul intenționează să lanseze o altă salvă de rachete, se pare că atacul din această seară s-a încheiat, relatează BBC. Autoritățile israeliene au informat populația că poate ieși din adăposturile antiatomice, semn că pericolul imediat a trecut. De asemenea, Autoritatea Aeroportuară Israeliană a confirmat redeschiderea spațiului aerian al țării.

Hamas a salutat atacurile cu rachete lansate de Iran, descriindu-le drept o răzbunare pentru moartea liderului Hamas Ismail Haniyeh, a liderului Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah, precum și a generalului de brigadă iranian Abbas Nilforoushan.

Șase morți și nouă răniți, în atacul terorist din Yaffo

ACTUALIZARE 21:05: În urma atacului terorist din Yaffo, lângă Tel Aviv, șase persoane și-au pierdut viața, iar alte nouă au fost rănite, conform anunțului făcut de poliția israeliană, citată de ynetnews.com. Cei doi teroriști implicați în atacul care a avut loc în apropierea unei stații de metrou ușor au fost neutralizați de forțele de securitate din zonă.

Iran a avertizat că, în cazul în care „regimul sionist” îndrăznește să riposteze, va exista un „răspuns zdrobitor”

ACTUALIZARE 21:00: „Iranul a răspuns în mod legal, rațional și legitim la acțiunile teroriste ale regimului sionist, care au afectat cetățenii și interesele iraniene, încălcând totodată suveranitatea națională a Republicii Islamice Iran. Această reacție a fost implementată corespunzător. Dacă regimul sionist va avea curajul să reacționeze sau să desfășoare alte acte de ostilitate, va primi un răspuns ferm și devastator. Țările din regiune și aliații regimului sionist sunt îndemnați să se distanțeze de acesta”, a transmis misiunea Iranului la ONU printr-o postare pe platforma de socializare X. Declarația îi aparține ambasadorului iranian la ONU, Amir Saeed Iravani.

Răspunsul va fi „drastic. Ceea ce a experimentat Iranul până în prezent reprezintă doar o mică parte”.

ACTUALIZARE 20:45: Oficialii israelieni de rang înalt au subliniat marți seara că Israelul nu va rămâne pasiv în fața atacului masiv cu rachete lansat de Iran, potrivit ynetnews.com. Un reprezentant din domeniul securității a promis că „va urma o reacție dură”, în timp ce un alt oficial israelian a declarat: „Ceea ce Iranul a experimentat până acum este doar o fracțiune din ceea ce urmează să îndure”. Un alt înalt oficial guvernamental a adăugat: „Israelul are toată legitimitatea de a iniția un atac fără precedent pe teritoriul iranian – acum este momentul să lovim la rădăcina problemei iraniene”.

Un al doilea val de atacuri cu rachete lansate de Iran asupra Israelului

ACTUALIZARE 20:35: Autoritățile israeliene solicită populației să rămână în adăposturi, deoarece Iranul a lansat un al doilea val de rachete asupra Israelului. Potrivit cotidianului Jerusalem Post, în primul val au fost lansate aproximativ 500 de rachete asupra teritoriului israelian. Sirenele de avertizare continuă să sune pe aproape tot teritoriul țării.

Ministrul Securității Interne, Itamar Ben-Gvir, a anunțat că au fost mobilizate 13.000 de echipe de intervenție de urgență, pregătite să intervină în orice colț al țării.

Eli Bin, șeful Magen David Adom, a declarat că o rachetă a lovit direct o clădire din nordul orașului Tel Aviv.

În urma atacului, trei persoane din Tel Aviv au fost rănite de fragmente de rachetă, în timp ce încercau să ajungă la adăposturi, conform indicațiilor autorităților.

Președintele Statelor Unite a declarat că America este pregătită să ofere sprijin Israelului în această situație tensionată

ACTUALIZARE 20:15: Președintele american, Joe Biden, a afirmat marți că Statele Unite sunt gata să sprijine Israelul în apărarea sa împotriva atacurilor cu rachete lansate de Iran, precum și în protejarea forțelor armate americane din regiune.

  Atac la München. Cum au fost ademenite victimele de către atacator

„Am discutat despre cum Statele Unite sunt pregătite să sprijine Israelul în apărarea sa împotriva acestor atacuri și să protejeze personalul american din regiune”, a scris președintele Biden pe platforma X, după o întâlnire avută în cursul zilei cu vicepreședinta Kamala Harris și echipa de securitate națională de la Casa Albă.

Președintele Joe Biden a dat ordin armatei americane să ofere sprijin în apărarea Israelului împotriva atacurilor iraniene și să doboare rachetele care vizează țara, a declarat marți Consiliul Național de Securitate al Casei Albe. Biden și vicepreședintele Kamala Harris monitorizează situația de la Casa Albă, primind actualizări regulate, a declarat purtătorul de cuvânt al NSC, Sean Savett, într-o postare pe X.

Iranul a efectuat un atac împotriva Israelului și a confirmat oficial inițierea acestuia

ACTUALIZARE 19:45: Atacul iranian, anunțat de americani ca fiind „iminent”, a fost inițiat, cu sute de rachete lansate. În prezent, centrul Israelului se confruntă cu un bombardament masiv de rachete iraniene, iar cetățenii sunt avertizați prin mesaje să se îndrepte spre adăposturi. Sirenele continuă să sune în întreaga regiune centrală a țării.

În primele etape ale atacului, Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete, conform unei surse din cadrul autorităților israeliene.

344

 

În aceeași perioadă, Hezbollah a lansat atacuri cu rachete asupra mai multor regiuni din Israel. Comandamentul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a îndemnat locuitorii din zona metropolitană Tel Aviv și din centrul țării să se refugieze imediat în adăposturi, rămânând aproape de zonele protejate, până la primirea unor noi informații.

 

Armata israeliană anunță că atacul cu rachete lansat de Iran asupra țării este în desfășurare.

„Vă rugăm să rămâneți într-un spațiu sigur până la noi indicații. Exploziile pe care le auziți sunt rezultatul interceptărilor sau al rachetelor căzute”, a adăugat declarația Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Aceasta subliniază că armata „identifică și interceptează în prezent lansările de rachete”.

Corpul Gardienilor Revoluției anunță intenția de a răzbuna atacurile

În plus, Iranul a confirmat oficial că a lansat atacul împotriva Israelului.

Agenția de presă iraniană IRNA a raportat informația furnizată de armata iraniană, care a confirmat oficial atacul, conform celor scrise de BBC.

Spațiul aerian al Israelului a fost complet închis. De asemenea, cu câteva zile înainte, mai multe companii aeriene din diverse țări au anunțat suspendarea zborurilor până pe 8 octombrie, din cauza temerilor legate de conflictul în curs dintre Israel și mișcarea șiită libaneză proiraniană Hezbollah.

Situația din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai gravă, cu spațiile aeriene ale Iranului, Iordaniei și Israelului fiind complet închise, conform boardingpass.ro. Totuși, câteva avioane continuă să zboare deasupra acestor țări, deoarece au intrat în spațiile lor aeriene înainte de interdicție. Mai multe zboruri planificate pentru marți seara, 1 octombrie 2024, care ar fi trebuit să treacă prin aceste zone, se întorc la aeroporturile de origine, iar cele care le ocolesc sunt redirecționate către alte aeroporturi pentru realimentare. În plus, se preconizează că zborurile comerciale, fie că sunt regulate sau neregulate, către și dinspre aeroporturile din aceste țări vor fi anulate în curând, conform surselor citate. Site-ul Flightradar24 susține de asemenea aceste informații recente.

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran a afirmat că atacul a fost efectuat ca răzbunare pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran în luna iulie.

Atac armat la Yaffo, în apropiere de Tel Aviv

ACTUALIZARE 19:35: În urma unui atac terorist cu arme de foc la Jaffa, în centrul Israelului, cel puțin nouă israelieni au fost răniți, conform raportărilor Magen David Adom, organizația echivalentă cu Crucea Roșie în Israel.

Cel puțin patru persoane sunt raportate ca având răni grave. Magen David Adom a confirmat că incidentul a provocat mai multe victime.

Împușcăturile s-au produs în apropierea unei stații de metrou ușor din centrul orașului israelian. Doi teroriști, care au fost observați ieșind din tren, au fost neutralizați mortal de către forțele de securitate, conform raportului publicat de Jerusalem Post.

Cabinetul israelian de securitate s-a convocat într-un buncăr

ACTUALIZARE 19:25: Cabinetul israelian de securitate este programat să se reunească în această seară, la ora 19:30, într-un buncăr din Ierusalim, conform raportărilor din presa israeliană, scrie Jerusalem Post.

Ministrul de Externe, Israel Katz, a solicitat o întâlnire de urgență cu toți ambasadorii israelieni din întreaga lume din cauza situației de securitate, pentru a se pregăti atât pe plan politic, cât și în ceea ce privește securitatea în contextul atacului iranian.

Se preconizează ca ambasadorii să primească indicații precise despre cum să interacționeze cu liderii de stat din întreaga lume, având în vedere atacurile recente asupra Israelului și iminenta amenințare a atacului iranian.

Locuitorilor din zona Tel Aviv li s-a solicitat să rămână aproape de adăposturi

ACTUALIZARE 18:35: Locuitorilor din Tel Aviv li s-a cerut să se adăpostească în adăposturi antiatomice, având în vedere amenințarea unui atac iminent din partea Iranului, precum și posibilele atacuri din partea Hezbollah, conform Jerusalem Post.

Locuitorii din centrul Israelului au fost instruiți să rămână aproape de adăposturi până la noi indicații, conform sursei menționate.

Hezbollah afirmă că a lansat rachete către o bază a aviației militare israeliene. Într-o postare pe Telegram, mișcarea șiită libaneză proiraniană a declarat că a atacat baza Sde Dov, situată la marginea orașului Tel Aviv.

ACTUALIZARE 18:15: Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat că SUA „monitorizează cu atenție evenimentele din Orientul Mijlociu”.

„Statele Unite sunt dedicate apărării Israelului. Monitorizăm evoluțiile, așa cum am menționat, cu o mare atenție în acest moment”, a afirmat el înainte de o întâlnire la Washington.

Aceasta se întâmplă în contextul în care un oficial de rang înalt al Casei Albe a avertizat la CBS, partenerul american al BBC, că există informații care sugerează că Iranul plănuiește să lanseze un atac iminent cu rachete balistice asupra Israelului.

Oficialii americani au declarat pentru CBS News, partenerul american al BBC, că un atac al Iranului asupra Israelului ar putea fi la fel de mare sau chiar mai extins decât cel lansat pe 13 aprilie.

Aceștia au subliniat că Iranul a fost pregătit să lanseze un atac pe termen scurt încă din începutul lunii august, când a amenințat cu răzbunarea pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

Reamintim că, în aprilie, Iranul a lansat un val de rachete către teritoriul israelian. Aproximativ 99% dintre aceste rachete au fost interceptate de către Israel și aliații săi, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie.

ACTUALIZARE 18:00: Prețul barilului de țiței a înregistrat o creștere pe piețele internaționale ca reacție la informațiile conform cărora Casa Albă consideră că Iranul pregătește un atac cu rachete balistice asupra Israelului. Cotația WTI, tranzacționată în SUA, a crescut cu 3%, depășind 70 $ (53 £) pe baril, în timp ce petrolul Brent a fost tranzacționat la peste 73 de dolari (55 de lire sterline) pe baril.

În ultimele 12 luni, piețele energetice au demonstrat un calm surprinzător față de tensiunile în creștere din Orientul Mijlociu, chiar și după embargoul impus de rebelii Houthi din Yemen asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Principalul motiv de îngrijorare a fost, și rămâne, riscul unei escaladări care ar putea duce la blocarea de către Teheran a Strâmtorii Ormuz, afectând astfel exporturile esențiale de țiței din Golf.

Această anxietate se resimte acum pe piețe, chiar în momentul în care băncile centrale ale lumii au început să declare că șocurile inflaționiste din ultimii trei ani au ajuns la final.

Un aspect deosebit de îngrijorător este că Europa nu mai depinde doar de fluxurile de petrol, ci și de cele de gaz natural lichefiat (GNL) provenit din Qatar, care trebuie să tranziteze strâmtoarea cu o lățime de doar 30 de kilometri în cea mai îngustă parte.

ACTUALIZARE 17:45: „Recent, partenerii noștri americani ne-au informat că au identificat planurile Iranului de a lansa rachete către Israel în viitorul apropiat”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, marți. „În acest moment, nu detectăm nicio amenințare aeriană provenită din Iran. Ne-am confruntat cu această amenințare în trecut și suntem pregătiți să o facem din nou”, a adăugat Hagari, conform The Washington Post.

Hagari a solicitat populației să continue să urmeze indicațiile Comandamentului Frontului Intern, menționând că acestea au fost actualizate marți. El a asigurat că IDF dispune de capacități defensive și ofensive adecvate.

„Forțele aeriene patrulează cerul. Suntem la cel mai înalt nivel de pregătire, atât ofensiv cât și defensiv”, a afirmat el.

„Împreună cu SUA, monitorizăm evoluțiile din Iran”, a continuat Hagari, adăugând că „focul iranian asupra Israelului va avea consecințe. Avem planuri și capacități pentru a răspunde”, a subliniat contraamiralul.

Categorie: mandri.ro
Tags: atac, iran, israel, rachete, razboi, sua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici