Specialiștii avertizează că actele de sabotaj ale Rusiei în Europa ar putea escalada, în special în contextul tensiunilor provocate de alegerile recente din Republica Moldova

putin

Tensiunile și atacurile Rusiei în Europa devin tot mai frecvente, în special pe fondul alegerilor din Republica Moldova. Experții în politică externă avertizează că România, fiind vecinul direct al Moldovei, este expusă în mod deosebit la aceste acțiuni destabilizatoare, amplificând riscurile de securitate în regiune.

Acțiunile de sabotaj orchestrate de Rusia în Europa au devenit din ce în ce mai numeroase și bine organizate. Acestea includ spionajul la bazele militare, incendierea vehiculelor și chiar comiterea de asasinate, intensificându-se semnificativ în acest an. Într-o declarație publică rară, șeful MI5 a dezvăluit că Rusia, alături de Iran, ar fi pus la cale mai multe comploturi teroriste cu scopul de a semăna haos în Marea Britanie și pe tot continentul european.

Reprezentanții occidentali susțin că numărul incidentelor în care Rusia este suspectată că ar încerca să destabilizeze Europa a crescut considerabil în acest an. Aceștia avertizează că tensiunile ar putea escalada și mai mult pe măsură ce se apropie alegerile din Republica Moldova. În timp ce Rusia neagă constant aceste acuzații, presa internațională menționează că există indicii că agenți ruși ar fi implicați în diverse acțiuni ilegale.

Spargeri, incendii, atacuri fizice și chiar presupuse comploturi de asasinat sunt doar câteva dintre evenimentele grave care au făcut ca oficialii europeni să acuze Rusia. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că aproape fiecare stat membru a raportat acte de sabotaj sau deranj, subliniind că aceste acțiuni au crescut semnificativ după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din 2022.

Într-o declarație publică neobișnuită, liderul MI5 a afirmat că Rusia și Iran ar fi conceput mai multe comploturi teroriste cu scopul de a provoca haos atât în Marea Britanie, cât și în întreaga Europă.

  VIDEO Fanii UTA au intrat pe stadion înarmați cu steaguri, fulare și fumigene, strigându-și nemulțumirea față de decizia FRF, de înjumătățire a punctelor

Cazuri notorii de tentative de asasinat, precum cel al lui Serghei Skripal, au captat atenția internațională, avându-l pe Rusia ca principal suspect. Fostul agent rus, împreună cu fiica sa Iulia, care erau bănuiți că ar fi vândut secrete rusești Marii Britanii, au fost găsiți inconștienți pe o bancă într-un oraș din sudul Angliei în martie 2018. Clanța ușii de la locuința lor fusese deliberat contaminată cu noviciok.

„Am citit că Putin e personal foarte interesat de otrăvuri și îi place să citească despre ele”, a declarat Serghei Skripal.

Oficialii români sunt îngrijorați că România, situată la granița cu Ucraina, ar putea fi prima țintă a Rusiei.

„Pot să afirm cu certitudine că Rusia va desfășura nave militare pe Brațul Chilia,” a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în cadrul unei intervenții la Realitatea Plus.

Conform oficialilor și analiștilor internaționali, obiectivele Rusiei par a fi, în principal, subminarea încrederii europene în guverne, descurajarea suportului militar, influențarea opiniei publice și demonstrarea forței Kremlinului.

Categorie: mandri.ro
Tags: alegeri, mi5, moldova, rusia, sabotaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici