Mii de clădiri din România, printre care școli, spitale și primării, funcționează fără autorizație de securitate la incendiu

autorizatie

În ultimii trei ani, zeci de mii de clădiri din România au funcționat fără autorizație de securitate la incendiu, potrivit unui răspuns oferit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU.

Clădirile care trebuie să respecte normele de securitate la incendiu includ școli, spitale, spații comerciale, hoteluri, pensiuni, centre de asistență socială, instituții de cultură, lăcașuri de cult și clădiri din domeniul silvic.

Pe baza datelor oferite de IGSU, PressOne a realizat o analiză privind clădirile comerciale, turistice, culturale și primăriile din România care operează fără autorizație de securitate la incendiu. Conform legii, lipsa acestei autorizații se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei.

Peste 2.000 de unități de cazare din România funcționează fără măsuri adecvate de securitate la incendiu

În decembrie 2023, un incendiu la complexul turistic Ferma Dacilor, care nu deținea autorizație de securitate la incendiu, a provocat moartea a opt persoane.

Conform unui răspuns oferit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), autorizația atestă că măsurile de securitate la incendiu sunt aplicate corespunzător și că spațiul respectă normele tehnice de proiectare.

Conform datelor transmise de IGSU, în anul 2024, peste 2.000 de clădiri cu destinație turistică din România au funcționat fără autorizație de securitate la incendiu.

Cele mai multe astfel de clădiri au fost identificate în județul Brașov, unde au fost înregistrate 358 de cazuri.

Mii de spații comerciale din București operează fără autorizație de securitate la incendiu

Peste 500 de spații comerciale din București și Ilfov au funcționat, până în octombrie 2024, fără autorizație de securitate la incendiu, dintr-un total de 2.427 de unități comerciale identificate la nivel național. În ceea ce privește clădirile de cultură, 37 dintre acestea au operat fără autorizație de securitate la incendiu doar în București-Ilfov în 2024. Alte județe cu un număr semnificativ de clădiri culturale neautorizate sunt Alba, cu 25, și Argeș și Cluj, fiecare cu câte 12 unități.

Inspectorii IGSU subliniază că, deși autorizația de securitate la incendiu atestă că măsurile de protecție sunt implementate, aceasta „nu elimină posibilitatea izbucnirii unui incendiu”. În schimb, autorizația garantează că clădirea respectă reglementările tehnice necesare pentru prevenirea și combaterea incendiilor.

  Incendiu la întrarea în Sânleani

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează că „o exploatare necorespunzătoare a buteliilor de gaze, mentenanța necorespunzătoare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, blocarea căilor de evacuare sau reducerea gabaritului acestora, lipsa sau mentenanța necorespunzătoare a stingătoarelor” pot duce la izbucnirea incendiilor și la imposibilitatea de a asigura o intervenție promptă și eficientă.

Un număr semnificativ de autorități publice din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu

În România, dintr-un total de peste 25.000 de clădiri de învățământ, doar aproximativ 15-16% au autorizație de securitate la incendiu. În același timp, aproximativ 300 de primării nu au autorizația necesară pentru securitatea la incendiu începând cu anul 2024. Județul Suceava se află pe primul loc, cu 30 de primării, urmat de regiunea București-Ilfov cu 22, iar pe locul al treilea se află județul Argeș cu 16 primării care funcționează fără această autorizație.

În județele Caraș-Severin, Gorj și Tulcea nu au fost raportate primării care să funcționeze fără autorizație de securitate la incendiu în primul trimestru al anului 2024, conform informațiilor primite de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Deși legea impune ca proprietarii sau deținătorii clădirilor să obțină autorizația de securitate la incendiu înainte de a pune clădirea în funcțiune, nu există un termen clar specificat pentru cât timp un „obiectiv poate funcționa fără această autorizație”. Singura cerință clară este ca proprietarii să plaseze panouri de informare la intrările clădirii, cu mesajul „Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”.

În total, numărul clădirilor (inclusiv unități sanitare, școli, spații comerciale, culturale, de turism, unități de cult, de asistență socială, unități silvice și spații culturale) care au funcționat fără autorizație de securitate la incendiu în ultimii doi ani depășește 10.000, conform datelor verificate de autorități.

În 2022, inspectorii IGSU au identificat 9.453 de clădiri care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. În 2023, numărul acestora a crescut la 10.478, iar în 2024, până la momentul publicării acestui articol, 11.425 de spații din cele verificate de stat nu respectau măsurile de securitate la incendiu.

Categorie: mandri.ro
Tags: autorizatie, incendiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici