Compania de cablu RCS&RDS nu deţine încă o reţea de comunicaţii mobile prin tehnologia 4G comparabilă cu cele construite de Orange şi Vodafone, în condiţiile în care operatorul are un “portofoliu” de frecvenţe radio restrâns şi cu performanţe mai slabe şi un număr de staţii de bază (antene) de aproximativ trei ori mai mic şi o viteză maximă pentru descărcarea datelor de pe net la jumătate. Frecvenţele radio utilizate de RCS&RDS pentru a furniza servicii de date 4G limitează semnificativ şi plaja de telefoane mobile compatibile şi obligă compania şi la investiţii mai mari în raport cu rivalii pentru a acoperi un teritoriu echivalent.
Spectrul radio – nu au cumpărat în 2012 de la stat când au avut ocazia, aşa că au apelat la firma fratelui lui Sebastian Ghiţă în 2015
Principala problemă a RCS&RDS în raport cu rivalii săi în ceea ce priveşte segmentul de servicii de internet mobil prin tehnologia 4G o reprezintă spectrul radio deţinut, care nu îi permite să concureze de pe baze egale cu jucători precum Orange sau Vodafone.
Istoric, de altfel, compania a avut un “portofoliu” de licenţe de comunicaţii mobile mai slab în raport cu liderii pieţei. Compania de cablu a intrat pe piaţa de telefonie mobilă în octombrie 2007 în Oradea folosind licenţa 3G în banda de 2100 MHz câştigată în 2006 la o licitaţie organizată de statul român. Preţul ridicat al terminalelor 3G şi necesitatea unor investiţii mai mari în echipamente pentru acoperirea teritoriului prin licenţa în 2100 Mhz în raport cu licenţele în 900 MHz ale Orange, Vodafone şi Telekom (Cosmote) nu au permis RCS&RDS să crească puternic pe acest segment.
În anul 2012 însă, când statul român a organizat cea mai mare licitaţie de spectru radio din istorie, şi RCS&RDS ar fi avut şansa să achiziţioneze o cantitate mai mare de spectru radio, compania de cablu s-a mulţumit să achiziţioneze doar “bucata” de spectru care i-a fost “rezervată” de ANCOM, respectiv un bloc de frecvenţă în banda de 900 MHz, pentru care a plătit 40 mil. euro.
Compania de cablu nu a intrat astfel în lupta pentru “licenţe” în frecvenţele de 800 MHz, 1800 MHz sau 2600 MHz.
RCS&RDS a cumpărat cea mai mică “porţiune” de spectru dintre toţi operatorii participanţi la licitaţia din 2012: 10 MHz, faţă de 175 MHz – Orange, 170 MHz – Vodafone, 100 MHz – Cosmote, 30 MHz – 2K Telecom.
Orange a plătit taxe de 227.135.002 euro, Vodafone – 228.520.034 euro iar Telekom (Cosmote) – 179.880.000 euro.
Întrebaţi ulterior despre această decizie, reprezentanţii RCS&RDS au afirmat că au existat alte “priorităţi” în anul 2012.
Rămaşi fără alte opţiuni, în vară reprezentanţii RCS&RDS au ajuns la un acord cu compania 2K Telecom, controlată de fratele deputatului Sebastian Ghiţă, de la care preiau spectrul radio în banda de 2600 MHz cumpărat de la stat în 2012, şi cu care încheie şi un parteneriat.
Limitările spectrului radio deţinut de RCS&RDS
Licenţa preluată de RCS&RDS de la 2K Telecom i-a adus companiei de cablu două blocuri de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz TDD pentru care dreptul de utilizare expiră în 2029, şi pentru care firma lui Alexandru Ghiţă a plătit statului 6,6 mil. euro.
Preţul mic al licenţei vine însă şi cu o serie de dezavantaje. Unul dintre cele mai mari este legat de numărul mai mare de antene necesare pentru ca RCS&RDS să acopere teritoriul în raport cu rivalii săi care utilizează licenţe în frecvenţe de 1800 sau 800 MHz.
O staţie de bază acoperă un teritoriu de 1,6 ori mai mare decât una în banda de 2600 Mhz, iar una în banda de 800 Mhz un teritoriu de aproape 3 ori mai mare. Un spectru radio cu o capacitate de “propagare” mai redusă se traduce pentru RCS&RDS în costuri mai mari cu acoperirea.
O altă limitare majoră este determinată de numărul încă redus de telefoane care sunt compatibile cu tehnologia 4G TDD în 2600 Mhz. Dacă în cazul celorlalţi operatori de telefonie mobilă un utilizator poate achiziţiona aproape orice smartphone 4G iar acesta va putea accesa reţeaua LTE, în cazul Digi Mobil clienţii trebuie să se asigure că smartphoneul lor este compatibil cu serviciile 4G în banda 38 TDD.
Vodafone, spre exemplu, deţine de asemenea spectru în banda de 2600 MHz (TDD) dar nu îl foloseşte. Vodafone oferă serviciile 4G folosind frecvenţele radio de 800 şi 1.800 MHz. Orange oferă serviciile 4G folosind frecvenţele radio de 800, 1.800 şi 2.600 Mhz (TDD).
La finele acestui an RCS&RDS avea în plan să aibă instalate 600 de antene, odată cu extinderea acoperirii serviciilor 4G la 25 de oraşe plus staţiunile de pe Valea Prahovei şi zona Braşov.
Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, a instalat tehnologia 4G în peste 2.000 de site-uri de telefonie mobilă, reţeaua sa LTE fiind disponibilă pentru 70% din populaţia totală a ţării şi 96% din populaţia urbană, în peste 4.200 de localităţi.
În luna septembrie, Vodafone anunţa, de asemenea că acoperirea reţelei sale 4G se dublase în raport cu anul precedent, la aproximativ 65% din populaţie. În aceeaşi perioadă (septembrie) Vodafone acoperea toate oraşele şi peste 2.500 de localităţi.
De notat este că RCS&RDS este cel mai nou jucător în piaţa de telefonie mobilă în timp ce pentru Orange şi Vodafone, care şi-au lansat reţelele GSM în 1997 aceste este businessul de bază. De asemenea, RCS&RDS este pe segmentul de internet fix cel mai puternic jucător de pe piaţă care deţine şi una dintre cele mai extinse şi performante infrastructuri de fibră optică.
Viteza maximă
Tehnologiile utilizate de Orange şi Vodafone permit atingerea unor viteze maxime teoretice la descărcarea datelor de până la 300 Mbps, faţă de 150 Mbps în cazul RCS&RDS.
Cu frecvenţele disponibile în prezent viteza serviciilor mobile de date furnizate de RCS&RDS prin reţeaua 4G poate ajunge la aproximativ 90 Mbps, conform datelor companiei.
Cele mai recente date publicate de platforma netograf a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) indică pentru al treilea trimestru din anul curent următoarele viteze medii pentru serviciile de date mobile (măsurate în exteriorul clădirilor):
Orange – 33,08 Mbps
Vodafone – 27,40 Mbps
Telekom – 14,69 Mbps
Digi Mobil – 2,74 Mbps.
Rezultatele slabe ale RCS&RDS sunt explicabile prin faptul că operatorul a lansat serviciile 4G doar la începutul lui octombrie, prima lună din cel de-al patrulea trimestru, măsurătorile de pe platforma ANCOM fiind realizate doar prin reţeaua 3G a companiei.