Accidentul nuclear de la Cernobîl va genera pericole și peste mii de ani

cernobil reactor ap

Zona din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl va continua să fie contaminată în următorii cel puţin 3.000 de ani, afirmă experţi internaţionali, la 30 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie.

Pe 26 aprilie 1986, un test eșuat la centrala nucleară sovietică a trimis nori radioactivi peste zone largi ale Europei, şi a forțat peste 50.000 de oameni să-şi părăsească locuinţele și a iradiat un număr necunoscut de lucrători implicați în procesul de decontaminare.

Un sarcofag de beton a fost construit în grabă peste reactorului avariat, iar soluția permanentă de protecţie a inceput sa fie construita la sfârșitul anului 2010.

Ușor vizibile de la kilometri distanță, cele 30.000 de tone ale noului sarcofag vor fi trase încet peste vechiul reactor în cursul acestui an, pentru a crea o structura etanşă placata cu oțel si plumb, pentru a bloca resturile de radiații și a permite demontarea în siguranţa a rămășițelor reactorului.

Deflagraţia a poluat atmosfera cu zece tone de materiale radioactive. Zona din jurul oraşului Pripiat, în nordul Ucrainei, este izolată de 30 de ani, iar specialiştii avertizează că efectele radiologice extrem de grave vor continua în următorii 3.000 de ani, potrivit Mediafax. „Reactorul numărul 4 a devenit practic, în mod neplanificat, depozit pentru deşeuri radioactive. Un astfel de loc pentru stocare reprezintă un pericol cel puţin 3.000 de ani. Acest lucru înseamnă că zona din jurul fostei centrale Cernobîl va putea fi locuită abia în anul 4986”, notează publicaţia Miami Herald.

Fizicianul belarus Georgi Lepin, vicepreşedintele Asociaţiei membrilor echipei de intervenţie de la Cernobîl, afirmă că 13.000 de persoane implicate în lucrările de izolare a reactorului au murit, iar alte 70.000 s-au îmbolnăvit grav, conform ziarului american Miami Herald.

  Camelia Potec va reprezenta România la Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice

Însă Detlef Appel, specialist în geologie şi directorul companiei germane PanGeo, avertizează că deşeurile nucleare generează riscuri aproximativ un milion de ani.

Un studiu al Naţiunilor Unite relevă că „aproximativ cinci milioane de oameni” afectaţi de contaminarea radioactivă locuiesc în Ucraina, Belarus şi Rusia.

Natura însă şi-a intrat rapid în drepturi şi a revendicat zona. Arborii au încoltit pe acoperișurile ruginite ale blocurilor de apartamente din orașul fantomă Pripyat, construit pentru a găzdui muncitori de la Cernobîl. Oficial numarul deceselor provocate de accident a fost de 31, dar mai mulți oameni au murit de cancerul provocat de radiații. Numarul total al mortilor provocate de dezastrul de la Cernobîl nu este cunoscut şi rămâne un aprig subiect de dezbatere asemeni efectelor pe termen lung ale scurgerilor radioactive asupra sănătăţii.

 

Sursa:libertatea

Categorie: mandri.ro
Tags: accident, cernobil, pericole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici