Adevărul despre „Roșiile românești”. Cum sunt înșelați românii…

7 retete cu rosii pentru mesele de vara size1

In perioada lor de glorie, rosiile romanesti erau o prezenta obisnuita pe mesele romanilor,  iar strainii erau incantati de acest adevarat miracol culinar.

Savoarea rosiilor fiind pentru noi ceva banal,  la acea vreme, am privit incantarea strainilor  cu sceptimism. Rosiile sunt rosii si sunt la fel peste tot,de ce sa fie mai buna rosia de la noi? Mai pe urma am inteles ca rosiile din Romania, din soiuri Romanesti , au altfel de gust, sunt savuroase si au acea suculenta aromata unica in lume.

Dar  in ultimii ani a devenit din ce in ce mai greu de gasit rosii romanesti, iar rosiile si in general legumele fara gust au impanzit piata.

Anul acesta,  in mai, a venit si confirmarea oficiala… Soiurile de tomate romanesti au disparut de pe piata, iar singurele care mai detin seminte de rosii romanesti sunt banci de gene din SUA si Germania. Aceasta afirmatie deosebit de severa a fost facuta de Directorul statiunii de cercetare pentru legumicultura, dr.ing. Costel  Vanatoru in cadul unui interviu in ziarul Libertatea.

Potrivit dl. Vanatoru, pe piata romaneasca, inclusiv in supermarketuri, rosiile care se vand sub denumirea de rosii romanesti sunt de fapt rosii din import iar daca anumiti  producatori straini ar fi putut primi teoretic dreptul de a produce rosii romanesti si aceasta posibilitate este exclusa intrucat singura institutie care poate acorda licenta este tocmai statiunea de cercetare pentru legumicultura al carei director este dr.ing. Costel Vanatoru.

Daca afirmatia cercetatorului roman este corecta inseamna ca mii si mii de tone de rosii care vin cu vapoarele din toate colturile lumii spre a indestula populatia din Romania sunt de provenienta necunoscuta, iar acest fapt  este ascuns publicului consumator.

Conceptual, rosiile  romanesti sunt fie rosii din samanta din soiuri brevetate in Romania,  si in aceasta acceptiune nu are importanta locul de productie. Dar aici conditia esentiala este  ca firma producatoare straina sa primeasca licenta de la  detinatorul roman al brevetului. Ori, detinatorul brevetului, Statiunea de cercetari legumicole Buzau nu a transmis niciodata licenta catre un producator strain, asa cum ne spune dl. Vanatoru. Prin urmare,  acestia produc orice numai rosii romanesti nu.

O a doua semnificatie a sintagmei rosii romanesti este aceea ca  rosiile sunt cultivate in Romania  si aici nu are importanta samanta din care provin. Problema rezida insa ca o mare parte din rosiile care se vand pe piata romaneasca sub denumirea de rosii romanesti provin din import, asa cum ne spune dl. Vanatoru in interviul amintit.  Deci  nici sub aspectul locului de productie respectivele tomate nu au vreo legatura cu Romania. Ele sunt cultivate, asa cum am aratat, in alte tari, chiar in afara continentului european.

  Mărturia românilor din Nisa. „Oboseala ne-a salvat de la moarte”

De ce producatorii si comerciantii aleg sa vanda rosiile pe piata din Romania sub denumirea falsa de rosii romanesti?

Sunt doua motive si amandoua  tind la inselarea cumparatorului din Romania.

Mai intai, cumparatorul din Romania are in minte semnificatia ca rosiile romanesti provin din samanta romaneasca si in mintea cumparatorului intervine automat  asocierea intre denumirea sub care se vand rosiile- rosii romanesti-  si aroma, savoarea si gustul inconfubdabil al adevaratelor rosii romanesti, in prezent disparute.

Este in  mod evident o incercare grosolana de inducere in eroare a consumatorilor, de manipulare a lor in scopul de a determina decizia lor in directia dorita de comerciant.

Pe urma, comerciantul incearca sa ascunda anumite informatii din procesul tehnologic, care odata stiute ar putea sa il indeparteze pe cumparator.   Ori denumirea de rosii romanesti este garantia suficienta ca de exemplu productia rosiilor este facuta in pamant in mod traditional si nu facuta pe suport artificial de vata minerala cu perfuzie chimica la radacina.

Oare cati dintre noi am mai cumpara rosii  daca am sti ca ele  au fost cultivate in vata minerala si nu in pamant?

In mod evident ceea ce se vinde sub denumirea falsa de rosii romanesti sunt produse inferioare sub aspect alimentar, fara gustul si aroma specifice rosiilor noastre.

Mai putin evidenta, intrucat este bine ascunsa de ochii consumatorului  roman,  este latura privind sanatatea populatiei, riscul la care aceasta este expusa prin consumul de legume necertificate si cu provenienta dubioasa.

Daca  este falsa denumirea de rosii romanesti sub care se vand cantitati imense in piete si in supermarketuri  se nasc mai multe intrebari legitime respectiv, unde sunt produse acestea? Care este suportul pe care cresc, pamant sau vata minerala? Cine le-a certificat? Exista drept de punere pe piata a respectivelor rosii?

Si in final intrebarea care ne priveste pe toti..cat de nociv este consumul acestora  pentru sanatatea noastra?

sursa: cunoastelumea.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: inselaciune, romani, romani inselati, rosii, rosiile romanesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici