Adio, libertate pe net? Eurocomisar al lui Merkel, propuneri controversate

net

Ar trebui să îi spunem „adio” aparentei libertăţi de pe Internet? Un comisar european membru al CDU (partid condus de către Angela Merkel) are propuneri controversate în acest domeniu.

Comisarul european pentru Societatea şi Economia Digitală, Günther Oettinger, a transmis Parlamentului European o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată, va schimba radical multe aspecte considerate normale în mediul online actual, scrie News.ro.

Propunerea lui Günther Oettinger – acuzat că urmăreşte exclusiv interesul unui număr limitat de publisheri şi deţinători de drepturi de autor – va afecta direct atât utilizatorii, cât şi companiile de tehnologie, reţelele sociale, motoarele de căutare şi furnizorii de internet.

Prevederi controversate ale noii propuneri legislative şi efectele pe care aceasta le-ar putea avea:

Interzicerea postării online a fragmentelor de text din articole fără acordul publisher-ului

Nu este specificată nicio limită de caractere sub care utilizatorul poate face preluarea pentru a posta, de exemplu, un citat dintr-un articol pe Facebook. Nu contează dacă este inclus un link şi nici dacă scopul preluării este unul non-comercial. Singura limită în acest caz este de timp: 20 de ani din momentul publicării unui articol este interzisă preluarea oricărui fragment de text fără acordul autorului sau a publicaţiei respective.

Nu este permisă preluarea titlurilor creative

Titlurile creative, precum metaforele care însoţesc adesea editorialele, nu vor mai putea fi folosite de utilizatori pe reţelele sociale. Un titlu care conţine doar fapte va putea fi reprodus în continuare de oricine. Unul de genul ”Iarna nu-i ca toamna” este considerat creativ şi va fi interzisă folosirea sa de către altcineva în afară de publisher-ul original, singurul în măsura a permite acest lucru, eventual contra-cost.

  Mariana Nicolesco: Tinerii artisti lirici romani triumfa in China

Reţelele sociale nu vor mai avea voie să parseze link-urile

În mod normal, Facebook şi restul reţelelor sociale parsează link-urile postate de utilizatori pentru a extrage titlul, introducerea şi o poză.

Conform reglementărilor din articolul 11 al acestei propuneri legislative, reţelele sociale vor avea de ales între a plăti publisherii sau a renunţa la parsare. În cel de-au doilea caz, wall-ul utilizatorilor ar putea arăta ca o înşiruire inestetică de link-uri simple, fără niciun fel de context.

Obligativitatea monitorizării upload-ului

Pentru a pune în aplicare aceste prevederi este necesar un sistem poliţienesc de urmărire a activităţii utilizatorilor, în special a conţinutului pe care aceştia îl urcă pe internet (upload).

Această sarcină va fi responsabilitatea furnizorilor de internet care ar putea fi nevoiţi să investească în sisteme pentru monitorizarea şi stocarea informaţiilor legate de upload-ul făcut de abonaţi, pentru ca acesta să fie la dispoziţia deţinătorilor drepturilor de autor şi a autorităţilor.

Sursa: psnews.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: internet, libertate, merkel, stiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici