Adrian Vasilescu (BNR): În România nu se pune problema unei deflaţii

asdasda

Banca Regală a Scoției și-a sfătuit clienții să se pregătească pentru un „an cataclismic”, în care se vor confrunta cu o criză globală a deflației şi a avertizat că cele mai importante burse vor scădea cu până la o cincime, iar prețul barilului de petrol ar putea ajunge la 16 dolari. Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, a declarat într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV, că în România nu se pune problema unei deflaţii, adică o scădere dramatică a preţurilor, în 2016.

Royal Bank of Scotland şi-a avertizat clienţii, într-o nota remisa de curaând, că acest an va fi marcat de o scadere a burselor cu pânî la 20%, în timp ce petrolul va ajunge la 16 dolari pe baril. Economiştii băncii au transmis oamenilor să vândă tot cu excepţia obligaţiunilor cu rating mare şi au comparat situaţia cu un hol aglomerat în care căile de ieşire devin tot mai strâmte.
”Previziunile privind criza nu se adeveresc de multă vreme. De sute de ani”,a spus Vasilescu.

Întrebet dacă există risc de deflație în România în 2016, acesta a răspuns ”categoric nu. Deflație cu magazine pline, cu creșteri de consum și cu creștere economică nu există, iar prețurile negative care s-au înregistrat s-au înregistrat cu deosebire anul trecut pe fondul scăderii TVA-ului la alimente de la 24 de procente la 9 procente”.

În Statele Unite, preţul unui baril a scăzut sub 30 de dolari, lucru care a trimis o undă de şoc în lumea întreagă. Compania britanică BP a anunţat că va renunţa la 5 la sută din totalul forţei de muncă, în timp ce gigantul brazilian Petrobras şi-a redus bugetul de investiţii pentru a treia oară în ultimele şase luni. Pietele financiare simt deja o presiune în creștere după rezultatele economice dezamăgitoare înregistrate de China.

  După ce Guvernul Ponta a redus prețul la alimente cu 13%, o decizie a Guvernul Cioloș creşte prețurile cu 30% printr-o o noua taxă

”China trece pe un model economic nou care este cu aplicare mai mare pe consum. Și această situație determină fluctuații, determină chiar tensiuni economice, dar nu criză”, a comentat Vasilescu.

În prezent, indicele FTSE 100, care cuprinde activele celor mai mari companii listate pe bursa londoneză, a avut cel mai prost început de an din 2000 încoace. În SUA, Dow Jones a înregistrat un record negativ al tuturor timpurilor. Pe de altă parte, prețul petrolului a început 2016 cu stângul. Pe fondul supraproducției și tensiunilor dintre Iran și Arabia Saudita, țări producătoare de “aur negru”, cotația a ajuns la 31,18 dolari pe baril, înregistrând astfel cel mai scăzut nivel din aprilie 2004. În plus, investitorii se tem de semnalele tot mai puternice care arată o încetinire a economiei Chinei, dar și de o depreciere a yuanului.

Sursa: www.b1.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: bnr, deflatie, economie, mandri aradeni, romania, tva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici