Este unul dintre obiectivele Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare „Crișana”.
Evenimentul de lansare a Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare „Crișana” va avea loc în data de 29 iunie 2016, de la ora 10.00, în Sala de Conferințe a Business Trade Center.
„Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare „Crișana” își propune să potențeze sectorul agroalimentar din județul Bihor și din regiunea Crișana prin aducerea fructelor și legumelor produse în Bihor și Crișana în zone special amenajate și marcate din piețele orădene și bihorene. De asemenea, Asociația urmărește introducerea unor practici prietenoase pentru mediu”, spune inginerul Dorin Popa.
Gust autohton
O piață de produse sănătoase cu gustul soiurilor autohtone, este un alt obiectiv al asociaţiei, despre care a vorbit şi Gherdan, proprietarul unei livezi din Nojorid. „Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare «Crișana» își propune să recupereze și să promoveze soiurile autohtone și locale, să acorde atenție modului în care producătorii locali utilizează îngrășămintele”, spune Emilia Gherdan.
Prin această asociaţie, bihorenii sunt invitaţi să redescopere asociativitatea în agricultură. „Considerăm că cel mai profitabil sistem de producție la momentul actual este cel asociativ, în care producătorii din Bihor și Crișana vor produce pentru bihoreni. Pentru aceasta, Asociația va sprijinii acțiunile de asociere a producătorilor de produse agroalimentare în scopul creșterii performanţelor acestora și a producției de produse gustoase și sanogene, a vânzării lor la un preț corect”, a adăugat Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei Crişana.
O rețea care oferă servicii pentru membri
Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare „Crișana” urmărește identificarea producătorilor de produse agroalimentare din zona Crișana cu care va construi o platformă de colaborare a principalilor actori din sectorul agroalimentar, va organiza evenimente de promovare, va oferi consultanță pentru fonduri nerambursabile, pentru marketingul produselor și vânzarea lor, va oferi servicii de consultanță cu specific agricol, va promova inițiative legislative locale şi naționale pentru îmbunătățirea cadrului legislativ din agricultură, va realiza o hartă a județului Bihor / regiunii Crișana cu zonele agricole recunoscute pentru o anumită cultură de produs şi cu producătorii de referință, va promova turismul agroalimentar, va participa la schimburi de experiență în țară și străinătate, va elabora și implementa proiecte și inițiative de atragere de fonduri.
De asemenea, Asociația își propune organizarea unor forme de practică sau ucenicie în scopul transmiterii de cunoștințe și deprinderi practice din sectorul agroalimentar. Universitari, oameni de afaceri, fermieri și reprezentanți ai instituțiilor care sprijină afacerile și agricultura. Membrii fondatori ai Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare „Crișana” sunt cadre didactice universitare de la Universitatea din Oradea, oameni de afaceri, fermieri și reprezentanți ai instituțiilor care sprijină afacerile și agricultura, au experiență și expertiză în realizarea unor proiecte de cercetare în domeniul agroalimentar. Ei își propun să reprezinte nucleul unei rețele de producători și consumatori a produselor agroalimentare din Bihor și Crișana.
Pun marketingul la treabă
Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare „Crișana” va oferi membrilor consultanță pentru marketingul produselor și vânzarea lor. De asemenea, ea va desfășura activități comerciale: cumpărare de produse de la producători, ambalare și etichetare produselor, prelucrarea produselor pentru obținerea unor produse finite, depozitarea produselor, comercializarea produselor.
„Unul dintre proiectele importante ale asociației este crearea și gestionarea brandului «Produs agroalimentar Crişana» pentru a crește nivelul de conștientizare a consumatorilor și valoarea oferită acestora de producători și comercianți”, a adăugat domnul Emilian Gherdan.
sursa: www.bihon.ro;