Zsolt Torok vine cu noi informaţii, pe pagina de Facebook, despre ascensiunea vârfului Ama Dablam, care spune că va fi mult îngreunată.
„De cand am ajuns in zona la prima vedere mi-am dat seama ca lupta se va da nu numai cu verticala ci si pentru fiecare strop de apa. La altitudine este necesar sa bem 4 litri de lichide pe zi pentru a evita bolile de altitudine insa din pacate nici ghiata nici zapada nu exista chiar pana peste tabara 2 . Asta inseamna o strategie diferita vom urca in tabara 1 iar de acolo pana in 3 direct. Daca viata inseamna,, vale si civilizatie,, acum pentru noi viata va insemna topirea ghietii la cote inalte spre tabara 3 unde mai exista ghiata. Datorita incalzirii globale cateva ascensiuni devin mult mai dificile si complexe. Din prognozele meteo reiese ca in urmatoarele zile va ninge,poate vom avea zapada de topit …”, ne anunţă alpinistul arădean.
De asemenea, acesta dă detalii şi despre colegii lui:
„Dupa o perioada fara semnal si Internet am ajuns sa cuprindem cine ce face in Himalaya acum. Incerc in cateva cuvinte sa transmit aceste stiri pentru informare dar si in scop “motivational”.
Horia Colibasanu se afla acum la o altitudine de 3400m pentru a sarbatori Pastele si pentru o refacere inainte de ascensiunea pe Manaslu, unde a atins zilele trecute T2 la 6400m pe acest munte.
Adrian Valean a atins cota de 7000m pe Cho Oyu in Tibet si acum a coborat in ABC.
Justin Ionescu se afla pe Makalu insa nu stiu detalii despre pozitia lui.
Alex Gavan s-a retras acum circa 3 saptamani de pe Annapurna, de sub T3. Tot aici s-a intamplat ieri un record incredibil: Annapurna e primul optmiar urcat in sezon, o adevarata demonstratie de forta, cu multi serpasi si alpinisti, 30 de oameni pe varf in aceeasi zi!
Mentionez aici pe Carlos Soria, 77 ani, pe varful Annapurna (deci o replica la intrebarea “pana cand ai de gand sa urci pe munte?…).
Klein David a reusit si el pe Annapurna ieri, asta inseamna ca Ungaria are toti optmiarii urcati, Klein David a incheiat acest proiect.
Stirbu Viorel se afla in plina ascensiune pe Everest, pe partea sudica, nepaleza, iar daca reuseste, cu asta va incheia 7summits.
Pe partea nordica a Everestului se afla Ciprian Iuliu Patrascu in incercarea pentru a urca pe cel mai inalt varf al planetei.
Ueli Steck s-a antrenat 4 saptamani in regiunea Khumbu si acum asteapta vremea favotrabila pentru un record si o ascensiune super tare in peretele sudic Shisha Pangma (Tibet).
Eu personal ma bucur pentru faptul ca romanii sunt prezenti in Himalaya an de an si cauta sa atinga telurile acolo unde alpinisti renumiti incearca sa-si depaseasca limitele.
Initiativa si reusita fiecaruia conteaza mult, efortul atat pentru a ajunge in Himalaya cat si ascensiunile propriu zise sunt extarordinare”.