Alpinistul arădean Zsolt Torok se întoarce în țară după ce a devenit eroul din Himalaya. Alături de el este și Vlad Căpuşanu

torok munte 3

Alpiniştii Zsolt Torok şi Vlad Căpuşanu cei care sunt primii oameni c e au urcat pe „Peak 5“, un vârf din Himalaya, cu altitudinea de 6.374 metri se întorc în țară. Ei vor ateriza vineri 11 noiembrie, ora 11:10, pe Aeroportul Otopeni.

Zsolt Torok şi Vlad Căpuşanu sunt doi alpinişti români care au reuşit recent performanţa de a călca acolo nu a călcat picior de om: pe vârful „Peak 5“ (6.374 metri) din Himalaya. Mihai, un prieten al celor doi alpinişti, a povestit cum Zsolt l-a sunat după cucerirea vârfului de pe telefonul-satelit.

„Înainte să începem urcarea, Vlad a discutat aici cu un localnic din satul Yangri Kharka, un om care cunoaşte foarte bine munţii din zonă. Noi ştiam că guvernul nepalez a început să permită ascensiunile pe acest vârf în 2003, cu ocazia jubileului de 50 de ani de la prima urcare pe Everest – atunci au fost deschise către ascensiuni 50 de vârfuri virgine din Nepal. Ei, bine, acest localnic ne-a spus că în aceşti 13-14 ani de când vârful a fost permis, nu mai puţin de 7 expediţii au încercat să-l urce – expeditii mari, care au angajat Sherpa şi multe resurse – şi nicio expediţie nu a reuşit să urce pe vârf. Consider că asta face reuşita noastră cu atât mai valoroasă“, i-a spus Zsolt.

Amândoi alpiniştii au atins vârful pe data de 1 noiembrie, la 14.10 ora locală din Nepal, iar ascensiunea a fost realizată în condiţii de frig extrem, ca şi o parte din coborâre. S-au înregistrat temperaturi între -25 şi -30 de grade Celsius, iar Vlad a spus că niciodată nu a mai urcat în asemenea condiţii.

  Arădenii pot afla telefonic cât impozit au de plătit pe 2018

torok-munte

„Traseul a fost complex, tehnic, mixt, porţiuni de până la 300 metri de căţarat pe stâncă şi apoi căţărare pe gheaţă, pe un gheţar foarte abrupt. Zăpadă nu a prea fost. Creasta este foarte ascuţită, ca o lamă de cuţit, foarte expusă. Mă feresc deocamdată să dau un grad traseului, pentru că ce teren am întâlnit noi aici la peste 6.000 metri nu poate fi comparat cu o ascensiune tehnică din Alpi. Vlad spune ca a fost foarte dificil, aşa că la fel aş spune si eu“, a specificat Zsolt.

„Am dat numele traseului pe care l-am urcat «Romanian Flame». O dată pentru că Vlad, partenerul meu de ascensiune, e tânăr şi înflăcărat, dar şi pentru că a fost cu adevărat nevoie de flacără în noi să facem faţă frigului extrem pe care l-am îndurat pe acest vârf… Foarte probabil, aşa cum este obiceiul, ni se va permite de către guvernul nepalez să dăm şi numele vârfului, care acum se cheamă doar «Peak 5» sau «Saldim». Noi credem că vom putea da un nou nume oficial vârfului, dupa ce în Kathmandu vom merge la Ministerul Turismului, cel care eliberează permisele şi certifică toate ascensiunile, unde am fost invitaţi să facem o prezentare pentru a demonstra cu poze şi filmări reuşita pe acest vârf. Vom vedea după ce obţinem certificarea ascensiunii. Numele îl vom spune acasă“, a conchis Zsolt.

 

 

Categorie: arad
Tags: cucerire, Himalaya, importante, intoarcere tara, stiri arad, torok, varf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici