Angajati cu vechime vor fi platiti mai prost decat debutantii .Zeci de mii de bugetari asteapta fluturasul de salariu cu teama ca le scad veniturile, salariile parlamentarilor cresc

deficit buget nou

Noua lege a salarizarii si masura trecerii contributiilor din sarcina angajatorului la angajat au creat haos atat in sectorul bugetar, cat si in sectorul privat. Liderii sindicali avertizeaza ca zeci de mii de bugetari din ministere vor avea salarii si cu pana la 40% mai reduse, in urma reincadrarii in noile grile de salarizare. De exemplu, afectati sunt greferii cu vechime mai mare de 15 ani, care vor pierde la salariu sume de pana la 500 de lei. Reduceri de salarii vor mai fi in invatamant si sanatate pentru personalul auxiliar. Probleme ar putea aparea si in sectorul privat, dupa trecerea contributiilor la angajat, existand riscul ca peste doua milioane de salariati sa fie afectati. Aceasta in ciuda faptului ca membrii Guvernului, in frunte cu ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, au dat asigurari ca niciun salariu din Romania nu va scadea in momentul in care va fi schimbat sistemul de contributii.

 Pe de alta parte, cresc salariile parlamentarilor. Indemnizatiile brute ale deputatilor au fost majorate de la 1 ianuarie, gratie cresterii salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, in functie de care se calculeaza aceste indemnizatii. Coroborata cu Legea salarizarii unitare si cu transferul contributiilor la angajator, cresterea indemnizatiilor a dus la o majorare de circa 8% a veniturilor parlamentarilor de la 1 decembrie, in timp ce cresterea medie pentru restul bugetarilor este de 3%. Ca urmare a acestei majorari, un parlamentar ajunge la o indemnizatie de 9993 lei net, cu circa 840 de lei mai mult decat in luna decembrie.
  • In vara, ministrul Muncii si ministrul Finantelor de atunci, Ionut Misa, spuneau ca salariile nu vor scadea dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat. Vezi aici
  • In noiembrie, ministrul muncii sustinea cu tarie ca salariile nu vor scadea in urma trecerii contributiilor de la angajator la angajat si l-a acuzat pe presedintele CNS “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, ca “interpreteaza, ca de obicei, vorbele” reprezentantilor Guvernului si ale patronatelor. Vezi aici .

Cine ar putea avea salarii mai mici incepand cu luna ianuarie 2018

Salariatii din mediul privat. Liderul sindical Dumitru Costin spune ca peste doua milioane de salariati din mediul economic concurential ar putea fi afectati in urma aplicarii OUG 79/2017 privind transferul contributiilor de la angajator in brutul angajatului. Acesta spune ca pana acum in Revisal s-ar fi inregistrat acte aditionale doar pentru 48% din contractele de munca. “Aseara, doamna ministru (n.red. ministrul muncii) iese intr-o interventie telefonica si anunta: Pana la sfarsitul lunii ianuarie, in Revisal s-au inregistrat acte aditionale doar pentru 48% din contractele individiale de munca ale salariatilor. Prin aditionale teoretic s-ar fi mutat contributiile angajatorului in brutul angajatului pentru 48% din total salariati. Sunt 48% la peste 5 milioane si jumatate de salariati. Discutam de peste doua milioane de salariati din mediul economic concurential pentru care angajatorii nu au venit cu acte aditionale pe care sa le negocieze si sa le incheie cu salariatii, in baza carora sa creasca salariile brute. Sunt doua milioane de oameni care sunt afectati astazi in mod direct”, a explicat Dumitru Costin.

Grefierii. Personalul auxiliar de specialitate si conex din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea reclama ca in urma transferului contributiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat grefierii cu vechime mai mare de 15 ani in munca si in functie vor pierde la salariu sume cuprinse intre 36 si 500 de lei. In aceste conditii, Asociatia Grefierilor din Romania si Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial au declansat de la 1 februarie un protest, fara a afecta activitatea instantelor sau parchetelor. Protestul personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor fata de modul de calcul al drepturilor salariale va continua pana cand Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii vor chema la discutii reprezentantii organizatiilor profesionale si sindicale reprezentative.

Personalul auxiliar din sanatate. Veniturile vor scadea si in spitalele mono-profil, mai exact pentru sectia de psihiatrie, TBC si boli infectioase , a declarat si presedintele federatiei sindicale SANITAS Bucuresti, Viorel Husanu pentru Agerpres. “Salariile vor creste in sanatate doar la medici, dar nici medicilor nu le vor creste salariile atat cat a fost estimat… In sanatate insa sunt cazuri unde se diminueaza salariul si pot sa va dau cateva exemple: in patologie vor fi scaderi salariale, la spitalele mono-profil, ma refer aici la psihiatrie, TBC si infectioase, unde existau sporuri mari, inclusiv pentru personalul TESA, acum vor avea diminuari drastice, de 40%…. Mai sunt cazuri in asistenta sociala, unde un sef de centru castiga cat un muncitor necalificat, iar muncitorul necalificat a putut sa isi negocieze, pe baza salariului din iulie a anului trecut, direct cu primaria, la salariul de referinta al viceprimarului”, a spus Husanu.

Personalul nedidactic din invatamant.
Sindicatele din Educatie ameninta cu proteste si greva generala, acuzand nemultumiri majore: reduceri de posturi si salarii de mizerie. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) arata ca vor fi scaderi de salarii la personalul nedidactic. “Desi s-a repetat de mai multe ori ca nu vor fi scaderi salariale, iata ca avem exemple concrete in care se intampla acest lucru. Avem colegi din personalul nedidactic cu jumatate sau un sfert de norma care, din cauza noului Cod Fiscal, pierd bani din salariu: cate 200 de lei pentru cei cu jumatate de norma, iar cei care au un sfert de norma vin cu 54 de lei de acasa, pentru ca toate contributiile sociale se platesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar daca acestia au venituri mai mici”, a declarat la randul sau George Purcaru, prim-vicepresedinte FSLI.

  Faimoasa statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este sculptată de un român

“Avem deja probleme in scoli si in gradinite cu reducerea de personal auxiliar, cum ar fi contabili sau secretare. Scolile sunt aproape in imposibilitatea functionarii din punct de vedere administrativ. Semnalul trebuie sa fie foarte clar pentru ministrul Educatiei: nu putem functiona in aceste conditii si uitam ce este cel mai important: interesul elevului”, a declarat si Cornelia Popa-Stavri, secretar-general FSLI.

Angajati din ministere. ​Aplicarea noii legi a salarizarii si transferul contributiilor de la angajator la angajat afecteaza mare parte din angajatii ministerelor. “Problemele majore sunt in administratia publica centrala si aici ma refer la ministere si deconcentratele ministerelor”, a declarat pentru HotNews.ro Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici. Potrivit acestuia, aproximativ 22.000 de angajati din administratia publica centrala vor avea salariile scazute, cu pana la 30%-40% , unele ajungand sa fie chiar si cu 4.000- 5.000 lei mai reduse. Liderul sindical mai spune ca cele mai mari reduceri le vor simti angajatii din Ministerul Afacerilor Externe, circa 57% dintre cei cu functii de conducere si 20% dintre cei cu functii de executie.

Acesta sustine ca mai sunt institutii in care cei necalificati vor fi platiti la fel ca cei calificati in urma cresterii salariului minim pe economie. “Un alt element pervers se intalneste acolo unde salariile sunt foarte mici. De exemplu, la Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului si Sportului si Protectia Consumatorului. Sunt institutii foarte multe care au salariile, in momentul de fata, oarecum in zona salariului minim pe economie. Cresterea salariului minim a facut ca toate functiile necalificate sa le duca spre cele calificate, prost platite. In momentul de fata, la Ministerul Tineretului si Sportului, avem aproape 75% la nivel teritorial cu salariu minim pe economie, indiferent daca au studii superioare sau nu, daca sunt calificati sau nu. La Ministerul Culturii, procentul este asemanator, si aici ne referim la bibliotecari, toti cei care lucreaza la unitati deconcentrate. In zona Protectiei Consumatorului, o institutie foarte importanta, 43% ne ducem la salariul minim pe economie. Ii ridicam pe cei cu munca necalificata la nivelul celor celor calificati”, a mai declarat Sebastian Oprescu.

Politisti. De asemenea, circa 8.000 de politisti vor avea veniturile diminuate dupa eliminarea  unui spor de performanta. Emil Pascut, liderul Sindicatului Poliţiştilor din România “Diamantul”, a declarat pentru HotNews.ro ca sefii din politie se uitau cu “jind” la sporul primit de politistii care asigurau permanenta, 24 de ore din 24, in serviciu, si astfel acesta a fost luat si impartit la toata lumea. Potrivit acestuia, politistii sunt in continuare presati, chiar santajati, sa asigure permanenta, insa fara a mai primi sporul. S-a ajuns la nevoia asigurarii permanentei in multe zone din tara din cauza lipsei de personal.

Angajati din Ministerul Agriculturii si Ministerul Dezvoltarii.
Multi dintre salariatii din Ministerul Agriculturii si Ministerul Dezvoltarii ar fi urmat sa aiba venituri mai mici daca nu intervenea Guvernul cu o Hotarare care introduce un spor de pana la 35%. Legea salarizarii bugetarilor ar fi produs scaderi masive de salarii in aceste ministere. Insa, la sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a aprobat o Hotarare prin care toti angajatii Ministerului Dezvoltarii si cei ai Ministerului Agriculturii vor primi cresteri salariale de pana la 35% din salariu pe motiv ca gestioneaza fonduri europene scrie hotnews.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: bugetari, contributii, debutanti, deficit, salarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici