Angajații din administrație nu renunță la greva de săptămâna viitoare. Cer majorări salariale și vouchere de vacanță

Angajații din administrația publică locală nu renunță la greva generală de o zi, stabilită pentru marți, după ce negocierile de la Ministerul Muncii au eșuat. Sindicaliștii reclamă că acordul pe care urmau să îl încheie vineri cu ministrul Dragoș Pîslaru a fost redactat într-o altă formă decât cea convenită pentru a suspenda protestele, niciuna dintre revendicările angajaților din administrație, printre care creșteri salariale de cel puțin 25% și vouchere de vacanță, nefiind prevăzută. Sute de salariați din primăriile arădene sunt membri ai Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație. În mai multe administrații locale din județ s-a ținut grevă de o oră săptămâna trecută.

 

 

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), Valer Suciu, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că discuțiile de la Ministerul Muncii s-au încheiat vineri, în jurul orei 22.00, fără niciun rezultat.

 

Liderul FNSA a precizat că, în timpul discuțiilor, la care a participa și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, s-a stabilit încheierea unui acord care să cuprinsă soluții pentru unele dintre cererile angajaților din administrație și suspendarea grevei anunțate de sindicaliști, până la termenele stabilite pentru rezolvarea solicitărilor.

 

După stabilirea redactării acestui acord, ministrul Muncii a plecat de la discuțiile cu sindicaliștii, revenind după câteva ore. Acordul prezentat pentru semnare, la finalul discuțiilor, nu a mai avut aceeași formă cu cea convenită inițial cu ministrul Muncii, astfel că nu a mai fost semnat.

 

Valer Suciu a precizat că ministrul Muncii le-a comunicat că vrea să caute soluții la cererile sindicaliștilor și să le discute și cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, până la sfârșitul lunii iulie, situație care nu a fost acceptată de sindicaliști.

Liderul sindical a precizat că acțiunile de protest vor continua așa cum au fost anunțate, cu grevă de o zi, în 12 iulie, și cu grevă pe termen nelimitat, din 19 iulie.

 

El a precizat că marți 12 iulie vor opri activitatea cei peste 30.000 de funcționari publici din primării și consiliile județene din toată țara, membri ai FNSA, cărora li s-ar putea alătura și alți angajați care nu sunt afiliați federației sindicale.

 

Ministerul Muncii a anunțat, sâmbătă, că, după discuțiile purtate în 27 iunie și 8 iulie, “nu a rezultat în cele din urmă un acord privind suspendarea acțiunilor de protest anunțate”.

 

“Așa cum a făcut deja public ministrul Muncii Dragoș Pîslaru, considerăm rezolvată revendicarea privind eliminarea în totalitate a prevederilor art. 31 alin. 4 din O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Aceasta a fost soluționată prin transmiterea în teritoriu cu sprijinul Ministerului Administrației și Internelor a adresei MMFPSPV nr. 3926/DP/04.07.2016, conținând precizările necesare pentru corecta aplicare a acestor dispoziții legale. FNSA a confirmat în cadrul discuțiilor că acceptă faptul că această revendicare a fost soluționată”, a precizat ministerul.

 

În ce privește majorările salariilor de bază pentru funcționarii publici și pentru personalul contractual din administrația publică locală, Ministerul Muncii s-a angajat, ca un prim pas, să colecteze datele privind salariile ce vor fi plătite în unitățile administrative teritoriale, acestea urmând a fi înregistrate în registrul public de evidență, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 20/2016.

  Ce drepturi ai dacă produsele pe care le cumperi sunt stricate

 

“Datele colectate vor fi utilizate în mod transparent la fundamentarea proiectului legii unitare de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Discuțiile pe marginea principiilor proiectului de lege vor începe în a doua jumătate a lunii iulie 2016, pornind de la principiile care au stat la baza elaborării Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, susține Ministerul Muncii.

 

Cu privire la acordarea normei de hrană și a voucherelor de vacanță pentru salariații din administrația publică locală, ministrul Muncii a propus inițierea unui Grup de Lucru, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administratiei Publice, la care să fie invitați și reprezentanții federației și ai confederației, și care în perioada 11 – 31.07.2016 să analizeze posibilitatea aplicării măsurilor în discuție, a precizat Ministerul Muncii.

 

În 5 iulie, sindicaliștii FNSA au fost în grevă timp de o oră, între 08.00 și 09.00 fiind oprită total activitatea la toate ghișeele din primării și consilii județene.

 

Revedicările FNSA sunt: acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanță, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului contractual din administrația publică locală, precum și eliminarea în totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016, care restrânge aplicarea ordonanței la personalul din educație și din sănătate.

 

Sindicaliștii susțin că, prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care își desfășoară activitatea în consiliile județene și primăriile de pe întreg teritoriul țării a fost vădit discriminat în raport cu angajații din administrația centrală, care au beneficiat de creșteri salariale de până la 70 la sută.

 

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, declara, în timpul discuților de vineri cu sindicaliștii de la FNSA, că ar putea fi încheiat un acord, iar pe parcursul verii să fie găsite soluții la unele dintre solicitările acestora.

 

După greva generală de o oră a sindicaliștilor FNSA, ministrul Muncii spunea că o reformă în salarizare de tipul creșterii salariale nu trebuie făcută cu orice preț, explicând că o majorare de 25 la sută în condițiile în care salariile din domeniu nu se cunosc nu va face decât “să pervertească” lucrurile exact ca în trecut.

 

Dragoș Pîslaru preciza că este de acord cu faptul că salariile din domeniu sunt mici, dar întrebarea este de unde se iau resursele necesare pentru a repara acest lucru. Ministrul mai spunea că voucherele de vacanță sau norma de hrană ar putea fi acordate acolo unde autoritățile locale își permit acest lucru, însă acest lucru ar putea provoca discriminări.

Categorie: arad
Tags: administratie, functionari, greva, primarii, salarii, sindicalisti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici