Deși are obligația legală să afișeze pe pagina de internet declarațiile de avere și de interese ale conducerii, Federația SANITAS a încălcat sistematic această îndatorire. Declarațiile de avere și interese ale liderilor SANITAS depuse în anul 2015 au rămas confidențiale până astăzi. Toate solicitările noastre despre acest subiect, transmise prin poșta electronică către federație, deși erau citite după cum indicau confirmările, au rămas fără răspuns, timp de două luni. Așa că ne-am adresat Agenției Naționale de Integritate care arhivează declarațiile de avere și acum suntem și în posesia celor depuse de liderii de sindicat anul acesta.
Și am înțeles de ce SANITAS a refuzat să ne răspundă când am văzut că veniturile lui Bărăscu s-au mărit cu 24.000 lei într-un an, ajungând la 361.265 lei anual (peste 80.000 de EURO), luând într-un an cât ia un medic specialist în zece ani.
Liderii Sanitas sunt asistenți medicali și dacă s-ar întoarce să profeseze ar încasa un salariu între 200 și 400 de EURO lunar.
În fotografiile alăturate am extras pentru dvs. veniturile declarate de cei cinci lideri sindicali în anul 2015:
-veniturile președintelui Bărăscu au crescut cu 2000 de lei lunar față de anul precedent, ajungând la 30.105 lei lunar (~6.700 EURO pe lună).
-veniturile primvicepreședintelui, fost șef în PSD, Marius Sepi, 12.382 lei lunar (~2.750 EURO pe lună)
-veniturile vicepreședintelui Răzvan Gae, 12.484 lei lunar (~2.750 EURO pe lună)
-veniturile vicepreședintelui Iulian Pope, 12.072 lei lunar (~2.700 EURO pe lună)
-veniturile vicepreședintelui Mircea Ciocan, 11.243 lei lunar (~2.500 EURO pe lună)
Angajaților din domeniul sanitar li se rețin ilegal de către spitale, cotizații pe statul de plată pentru sindicatele la care nu sunt membri. Motivul, comunicat verbal la înmânarea fluturașului de salariu, a fost că sindicatele au negociat creșterea de salarii de 25% de la 1 octombrie și în numele nemembrilor de sindicat.
Câțiva manageri de spital cu creiere au întrebat la Ministerul Muncii dacă e voie să se rețină pe statul de plată aceste sume nemembrilor de sindicat. Răspunsul a fost categoric NU, după cum reiese din documentul prezentatAICI. Nu se pot reține bani pentru sindicat fără acordul scris al persoanelor memebre sau nemembre de sindicat, a răspuns Ministerul Muncii prin Ministerul pentru Dialog Social.
Managerii spitalelor care au reținut banii ilegal sunt pasibili de acuzații de abuz în serviciu iar sindicaliștii care au primit banii în conturile sindicatelor știind că ei au fost reținuți ilegal, deci în urma unei infracțiuni, sunt pasibili de acuzația de spălare de bani. Este evident că lacomi fiind, liderii SANITAS nu plătesc și un jurist care să-i consilieze.. Recent Sanitas a emis un comunicat prin care protesta față de o decizie a CCR care, scriau ei nu fusese motivată convingător. Doar că decizia nu fusese motivată deloc, abia se pronunțaseră judecătorii. DetaliiAICI.
Ieri SANITAS a emis un nou comunicat care face toți banii pe care-i iau: „Reprezentanţii SANITAS s-au întâlnit astăzi, 7 decembrie a.c., cu ministrul sănătăţii, dl Patriciu Achimaş-Cadariu, pentru a discuta principalele probleme ale personalului din sistemul sanitar, precum şi propunerile federaţiei privind soluţionarea acestora. SANITAS doreşte ca procentul de 25% să reprezinte doar o etapă în ceea ce priveşte salarizarea tuturor categoriilor profesionale, iar ministrul sănătăţii consideră acest lucru normal şi doreşte ca în viitor să existe salarii decente conform pregătirii profesionale şi complexităţii atribuţiilor la locul de muncă.” Deci, gata, și-au făcut treaba și s-au pupat în oglindă.
În încheiere, SANITAS a anunțat că „Ministrul sănătăţii a arătat disponibilitate la dialog şi de asemenea, a recunoscut aportul Federaţiei SANITAS în toate demersurile realizate privind respectarea drepturilor salariaţilor din sistemul sanitar.”
Doar că ministrul n-are nicio lună și de când a venit el nu s-a realizat nimic pentru sistemul sanitar. Și în plus când te laudă ministrul, pe tine, sindicalist, nu-ți dai seama că te ia peste picior?
Noi ca pacienți, sperăm că Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului medical va acoperi și latura sindicală pentru ca medicii să fie plătiți cu salarii comparabile cu străinătatea, cum se întâmplă cu salariile magistraților români, de exemplu, si de asemenea, serviciile medicale să fie îmbunătățite.
Sursa: www.curentul.info