Pentru câțiva pacieți din Iași care au avut nevoie de transfer sanguin cu RH negativ s-a mai găsit sânge doar la Focșani. Pentru ei, situația devine disperată deoarece rezervele cu acest tip de sânge se găsesc tot mai greu. La sfârșitul anului trecut s-a donat mult mai puțin sânge ca în alți ani – cu excepția perioadei imediat următoare incidentului de la Colectiv. În principiu, dacă un spital dintr-un oraș rămâne fără un anumit tip de sânge, se apelează la alte spitale din apropiere însă vieți de salvat există peste tot și donarea este binevenită oricând și oriunde.
Sângele este perisabil și de aceea este importantă donarea zilnică. Unele componente din sânge pot fi folosite în cel mult câteva zile de la donare iar în orice moment, există câteva sute de oameni care așteaptă disperate după sânge. Problema în România este lipsa de educare a populației referitoare la importanța donării și egoismul individual, în prezent doar puțin peste 1% din populație fiind donatoare de sânge.
În Arad, Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada Andrenyi Karoly, nr. 4 are program zilnic între 8 și 13 și pot dona persoanele care îndeplinesc anumite condiții de sănătate, condiții care pot fi consultate aici: http://ctsbucuresti.ro/conditii_admisibilitate.html.
Procesul durează aproximativ o oră, inclusiv completarea chestionarului și transfuzia propriu-zisă. În ziua donării, angajatorul este obligat să îi ofere o zi liberă angajatului care donează iar de la centru, donatorul primește tichete de masă și analize de sânge gratuite. Cea mai mare recompensă rămâne însă satisfacția salvării uneia sau a mai multor vieți.
Donează sânge și salvează 3 vieți omenești!