Mii de locuitori din județul nostru sunt analfabeți și alte mii au terminat doar câteva clase. Potrivit statisticilor, Aradul se află pe locul 32 în țară, ca număr de persoane fără nicio școală absolvită. Desigur, statisticile nu arată exact situația reală, numărul arădenilor neșcolarizați fiind mai mare. Situațiile statistice se bazează în mare parte pe ceea ce au declarat persoanele intervievate.
Aproximativ 8.500 de arădeni nu au absolvit nicio școală. Totuși, gradul de alfabetizare a crescut în ultimii ani, dovadă fiind cifrele statistice de la recensământ. În 2002, aproape 22 de mii de arădeni susţineau atunci când erau recenzaţi că nu au absolvit nicio şcoală. La recensământul din 2011, doar 8.500 de arădeni se declarau ca fiind fără nicio şcoală absolvită.
Aradul are de două ori mai mulţi locuitori cu studii superioare față de acum 13 ani. Mai exact, atunci aproape 25 de mii de locuitori avea un nivel superior de instruire, în timp ce acum numărul acestora a ajuns la peste 53 de mii.
Județul nostru are mai puțini locuitori neșcolarizați decât Timișul, cu pste 14.000 și decât Bihorul, cu peste 18.000.
Școala profesională este alternativa pragmatică pentru cei 541.244 de persoane fără şcoala absolvită la nivel de țară, din care 245.387 de persoane analfabete. Aceasta este realitatea surprinsă de ultimele date oficiale disponibile la Institutul Naţional de Statistică. Reîntoarcerea la școală este o necesitate pentru acești români, pentru întreaga noastră societate. Continuarea studiilor în diferite forme de învățământ precum școlile profesionale, școlile de meserii sunt soluții realiste. Mileniul trei nu ne va ierta dacă această stare de lucru va continua: un cetățean fără studii, fără cultură generală, fără aptitudini exersate și verificate prin diplomă este o reală problemă a noastră, a tuturor.