ATENȚIE: BANCNOTELE care VOR IEŞI din CIRCULAŢIE anul acesta

Finantare europeana

Acum 27 de ani (1991), pe data de 9 martie, noul Tratat al Uniunii Europene (Tratatul de Maastricht) punea bazele conceptului de monedă unică (EURO), care a intrat în folosință la data de 1 ianuarie 2002.

Numele „euro” a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995, iar moneda a intrat pe pieţele internaţionale la 1 ianuarie 1999, înlocuind aşa-numita unitate monetară europeană (ECU), pentru ca mai apoi, la 1 ianuarie 2002, să fie introdusă în circulaţie înlocuind în cele din urmă monedele naţionale din Zona euro.

Un euro este subdivizat în 100 de cenţi, numiţi şi centime în ţările vorbitoare de limbi romanice. Euro (cu simbolul €) a fost adoptată, până în acest moment, de 19 din cele 28 de state membre ale UE şi este utilizată zilnic de peste 338,6 de milioane de europeni.

Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătoreşte în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte ţări ale Uniunii.

Cea mai mare greşeală a monedei euro, bancnota Bin Laden

Una dintre cele mai mari probleme ale monedei euro este bancnota de 500 de euro. Poreclite Bin Laden, pentru că sunt rare şi puţină lume le-a avut în portofel, bancnotele de 500 de euro reprezintă doar 3% din totalul bancnotelor în monedă europeană, însă reprezintă 28% din valoarea cumulată a banilor euro, adică 300 de miliarde de euro.

Presa europeană sublinia că hârtia de 500 de euro era favorita traficanţilor de droguri şi a celor care falsificau bani.

Astfel că Banca Centrală Europeană a anunţat că va opri emiterea bancnotei de 500 de euro. Potrivit unui comunicat al băncii, cea mai mare bancnotă euro va mai putea fi folosită doar anul aceasta.

  Decizie istorică: Euro, înghețat la data în care ai luat creditul

Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulaţie la nivel mondial, având o valoare de aproape cinci ori mai mare decât cea mai mare bancnotă americană în circulaţie, cea de 100 de dolari.

Bancnotele şi monedele euro circulă începând din anul 2002 iar în 2013 BCE a demarat tipărirea celei de-a doua serii de bancnote euro, începând cu cea de 5 euro. Ulterior au fost tipărite noi bancnote de 10 şi 20 de euro.

O astfel de decizie reprezintă o mică victorie pentru cei care susţin că bancnotele mari facilitează finanţarea terorismului. Însă chiar şi în conformitate cu planul aflat în discuţie, bancnotele de 500 de euro vor rămâne în circulaţie timp de mai mulţi ani, putând fi utilizate în continuare la plată şi de asemenea vor putea fi răscumpărate la ghişeele băncilor centrale după ce nu vor mai fi tipărite scrie capital.ro

Categorie: arad
Tags: bacnota, droguri, euro, falsificare, moneda euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici