Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind limitarea mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională: Nu e o tragedie

zegrean adevarul

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că legea privind securitatea naţională a României este o lege veche, care nu a fost pusă în concordanţă cu Constituţia, iar declararea ca neconstituţional a articolului 3 “nu este o tragedie”.

Augustin Zegrean, despre restricţionarea mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională: Nu e o tragedie

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat pentru MEDIAFAX că Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României este o lege veche, adoptată anterior adoptării Constituţiei şi care nu a fost pusă în concordanţă cu Constituţia din 1991. În plus, declararea ca neconstituţional a articolului 3 litera f) “nu este o tragedie”, SRI putând să ceară mandate şi pe alte articole.

“Această lege este o lege anterior adoptării Constituţiei, este o lege din iulie 1991 şi încă de multă vreme trebuia pusă de acord cu constituţia pentru că nu mai ţine pasul. Trebuia verificată de mult timp şi adaptată la noile rele relaţii sociale şi la noua Constituţie. Faptul că nu o să mai poată să ceară mandate de interceptare pe acest aliniat, f) din lege, nu înseamnă că ei nu mai pot să-şi facă audierile şi interceptările. Pot să le facă, pentru că vor cele pe alte aliniate din articol. Sigur, este o restrângere, dar acum legea urmează să fie pusă în acord cu decizia Curţii. Guvernul are suficient timp să reanalizeze textul şi să-l pună în acord cu decizia Curţii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Augustin Zegrean.

Conform fostului preşedinte CCR, articolul de lege este încă în vigoare, până la publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial.

“Până când apare decizia în Monitorul Oficial textul este încă în vigoare. După ce va apărea în Monitorul Oficial, Guvernul are 45 de zile la dispoziţie să pună de acord cu textul declarat neconstituţional cu decizia Curţii, timp în care textul declarat neconstituţional se suspendă. Până atunci au timp suficient să ia toată legea la puricat, să o pună în acord cu Constituţia. Nu este nicio tragedie ca acest alineat din a fost declarat neconstituţional”, a mai spus Zegrean.

  Percheziţii la mai multe adrese ale Hexi Pharma

Întrebat dacă el consideră că au fost făcute abuzuri, Augustin Zegrean a răspuns că nu are cunoştinţă.

Nu ştiu dacă s-au făcut abuzuri pentru că nu la noi veneau să ceară mandate. Dar, puteţi avea încredere, Curtea Constituţională a analizat cu mare atenţie textul acesta, mai ales în zilele acestea când sunt cu toţi ochii pe ea, dar în general Curtea dă decizii înţelepte”, a mai declarat fostul preşedinte CCR.

it?e=wqT 3QLgB BC4AMAAAMA1gAFAQijzdvUBRDp8pDBhe7CsWIY1feh68Go 6UTKjYJ8WjjiLX45D4R8WjjiLX45D4ZAAAAQOF6hD8h8Q0SACkRJAAxERvwbzDBy4kFOKUVQKUVSAJQpaTII1jg yBgAGj51DF4udUEgAEBigEDVVNEkgEDRVVSmAG 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

 Curtea Constituţională a României a admis parţial, miercuri, o excepţie de neconstituţionalitate care se referă la Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, potrivit unor surse oficiale, citate de mediafax.ro.

A fost admisă excepţia de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile art. 3 litera f) din actul normativ, potrivit căruia constituie ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României „subminarea, sabotajul sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români sau pot aduce atingere capacităţii de apărare ori altor asemenea interese ale ţării, precum şi actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici