Poliția Locală atrage atenția cu privire la schimbările legislative recente privind fumatul în spațiile publice, care prevăd sancțiuni mai drastice pentru nerespectarea legii. Amenzile pentru încălcarea interdicției pot ajunge până la 20.000 de lei
Direcția Generală Poliția Locală Arad a transmis informații privind recentele modificări legislative ale Legii nr. 349/2002, care vizează prevenirea și combaterea consumului de tutun. Noile reglementări includ măsuri precum aplicarea de sigilii și alte marcaje oficiale, cu valoare juridică echivalentă, dar și sancțiuni suplimentare, cum ar fi suspendarea activității sau chiar închiderea unităților, în conformitate cu prevederile legii menționate. Aceste măsuri sunt menite să intensifice aplicarea reglementărilor privind consumul și comercializarea produselor din tutun.
Aceste măsuri vor fi aplicate în următoarele situații: încălcarea interdicției de fumat în spațiile publice închise, la locurile de muncă închise, în mijloacele de transport public, locurile de joacă pentru copii, instituțiile sanitare și de învățământ, atât publice cât și private, precum și în spațiile destinate protecției și asistenței copilului.
De asemenea, sancțiuni vor fi impuse pentru nerespectarea interdicției de vânzare individuală a țigărilor, comercializarea pachetelor de țigarete cu mai puțin de 20 de bucăți, vânzarea prin automate a produselor din tutun și accesoriilor acestora (cum ar fi țigaretele electronice, flacoanele de reumplere sau dispozitivele de încălzire). Totodată, măsurile vizează și oprirea comercializării produselor din tutun în instituțiile sanitare și de învățământ și interzicerea utilizării emblemelor sau denumirilor unor mărci de tutun pentru promovarea altor produse.
Amenzile pentru încălcarea legislației antifumat pot ajunge până la 20.000 de lei
„În cazul în care se constată contravențiile menționate anterior, pe lângă sancțiunile financiare care pot ajunge la suma maximă de 20.000 de lei, se vor aplica și măsuri complementare, precum aplicarea sigiliilor, suspendarea activității sau chiar închiderea unității. Aceste măsuri nu vor fi suspendate automat în situația în care este depusă o plângere contravențională la instanță. Polițiștii locali, cu atribuții în domeniul ordinii publice și controlului comercial, sunt responsabili pentru constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor. De asemenea, în astfel de cazuri, nu sunt aplicabile prevederile art. 32, alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, care prevede că plângerea suspendă executarea sancțiunii,” informează Direcția Generală Poliția Locală.