Bilanţul Poliţiei de Frontieră: Vezi cu câte autoturisme furate s-a vrut să se tranziteze punctele de frontieră din Arad

vama aglomerat 1

La sediul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Arad, inspectorul șef al I.T.P.F Oradea, chestorul de politie Marin Bondar, a prezentat principalele rezultate înregistrate la nivelul județului Arad, din domeniile de activitate specifice.

Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad este o structură operativă care are  următoarele atribuţii și desfăşoară activităţi de colaborare cu Sectoarele Politie de Frontiera de pe raza judetului Arad: S.P.F.Curtici, S.P.F.Nadlac, S.P.F. Turnu si S.P.F. Vărșand.

La nivelul I.T.P.F.Oradea prin punctele de trecere a frontierei subordonate inspectoratului de pe raza județului Arad situaţia operativă se prezintă astfel:

 

Traficul de călători

 

În cursul anului 2017, prin punctele de frontieră de pe raza de competență a I.T.P.F. Oradea au tranzitat frontiera  aproximativ 14.000.000 persoane (din care peste 7.914.240 persoane la nivelul județului Arad și 6.085.760 persoane descoperite la nivelul județului Bihor), cu aproximativ 9% mai puțin decât în anul anterior. Această scădere se justifică prin faptul că tot mai mulți călători preferă să tranziteze România prin punctele de trecere aeroportuare, în detrimentul celor rutiere.

Din totalul traficului de călători, 67% este reprezentat de cetățenii români, valoare sensibil mai mică faţă de aceeaşi perioada a anului 2016, când procentul românilor care au intrat/ieşit în/din România prin punctele de trecere a frontierei române din cadrul I.T.P.F Oradea, era de 69,78%.

 

În acest an nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 191 de persoane, înregistrându-se astfel o scădere de 20 % faţă de perioada similară a anului anterior, când au fost aplicate 327 refuzuri de intrare. Principalul motiv de refuz al intrării în ţară fiind ca nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil.

În această perioadă, au fost depistaţi la frontieră 370 Urmăriţi Generali (din care 307 descoperiți în punctele de trecere de la nivelul județului Arad), pe numele carora erau emise mandate de arestare.

 

Traficul mijloacelor de transport

La mijloace de transport, traficul în anul 2017 a cunoscut de asemenea o scădere cu aproximativ 9%, ajungând la peste 5.800.000 autovehicule care au tranzitat frontiera prin punctele de trecere din catrul I.T.P.F. Oradea (din care peste 3.459.820 mijloace de transport la nivelul județului Arad și 2.340.180 la nivelul județului Bihor), din care 60% autoturisme, 32% automarfare și 8% alte autovehicule.

În anul 2017, în zona de competenţă a ITPF Oradea au fost depistate 2.758 persoane implicate in migraţia ilegal(din care 2.203 descoperite la nivelul județului Arad și 555 persoane descoperite la nivelul județului Bihor), atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei. Se remarcă o creștere semnificativa  a numărului de persoane depistate pe linia migrației ilegale pe parcursul anului 2017, comparativ cu anul 2016, când au fost depistate 604 persoane.

 

  • la frontiera verde au acționat un număr de 1.040 persoane (din care 668 descoperite la sectoarelor de pe raza județului Arad și 372 persoane descoperite in zona de competenţă a județului Bihor), faţă de anul 2016 când au acţionat un număr de 185 persoane, iar 1.196 persoane au fost reținute în cooperare cu autoritățile de frontieră maghiare (din care 1.074 in zona de competentă a judeţului Arad). Din numărul total al cetățenilor străini depistați la frontiera verde, peste 83% provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar în ceea ce priveşte cetăţenia provin din statele generatoare de migranți din Irak, Siria, Iran, Afganistan, Pakistan, Libia etc.

 

  • în P.T.F.-urile din zona de competență a I.T.P.F. Oradea, au fost descoperite 33 cazuri cu 425 care au încercat să iasă ilegal din România (din care 383 descoperite in PTF-urile de la nivelul județului Arad și 42 persoane descoperite la nivelul județului Bihor), faţă de anul 2016 când au fost descoperite 22 cazuri cu 85 persoane;
  • documente de călătorie false / falsificate – 97 persoane depistate care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat utilizând documente de călătorie false/falsificate sau aparținând altor persoane (din care 78 descoperite la nivelul județului Arad și 19 la nivelul județului Bihor).
  • călăuze / facilitatori ai cetăţenilor terţi și grupuri organizate – au fost descoperite, atât la frontiera verde, cât și în P.T.F.-uri, 63 de cazuri în care migranții au fost facilitați de către 87 de facilitatori. Astfel, din cele 87 de persoane descoperite, 45 au acționat la frontiera verde, iar 42 în P.T.F.-uri.
  Protest spontan al angajaților de la Agenția pentru Protecția Mediului Arad

Moduri de operare verde:

      deplasarea cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori de diverse detalii de planimetrie (ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație), în general pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră;

      deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor;

      deplasarea pe jos din Ungaria spre frontiera cu România;

Moduri de operare în P.T.F.

În cazul persoanelor ascunse în autovehicule:

–        ascunse în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/ în locașuri special amenajate;

–        ascunse pe osiile semiremorcilor;

–        ascunse sub/în bagaje, în autoturisme sau în tren.

În cazul persoanelor care s-au sustras de la controlul de frontieră:

–        deplasarea pe jos spre Ungaria pe contrasens sau pe lângă coloana de automarfare, pe sensul de ieșire din țară;

 

Traficul ilicit de produse din tutun

 

Având în vedere faptul că frontiera asigurată de I.T.P.F. Oradea are particularitățile unei frontiere interne a Uniunii Europene, fenomenul infracțional al traficului ilicit cu produse din tutun, prezent în zona de responsabilitate, se datorează în special existenței diferenţelor de preţuri dintre state, persoanele acționând atât pe sensul de intrare cât și pe sensul de ieșire.

În anul 2017, la nivelul județului Arad, au fost confiscate 3.845.740  ţigarete, (3.713.140 în punctele de trecere a a frontierei iar 132.600 pe comunicații), capturile de țigarete înregistrând un trend substanțial ascendent (cantitatea confiscată este de peste 5 ori mai mare faţă de cea din anul 2016).

De asemenea, în luna decembrie 2017, pe sensul de intrare în țară la S.P.F. Nădlac II, la controlul de frontieră au fost confiscate, 99 cutii de carton care conțin țigarete vrac (Marlboro și LM), produse cu caracteristici de deșeuri de tutun și ambalaje nepliate pentru confecționarea pachetelor de țigări, depistate în compartimentul de marfă al unui automarfar înmatriculat în România, condus de doi cetățeni români. Cantitatea confiscată a fost predată în vederea inventarierii Biroului Vamal Interior Arad, unde lucrătorii poliției de frontieră împreună cu lucrători din cadrul D.G.A.F. continuă verificarile, întreaga cantitate fiind estimată la aproximativ 1.700.000 țigarete și  2.500 kg tutun vrac.

Un alt domeniu al infracţionalităţii transfrontaliere, pe lângă cele prezentate anterior, îl reprezintă traficul internaţional cu autovehicule furate.

În anul 2017, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F Oradea (Arad și Bihor ) au depistat în punctele de trecere a frontierei un număr de  68 autoturisme şi 4 utilaje care erau semnalate ca fiind furate.

Din documentarea asupra cazuisticii înregistrate, au rezultat următoarele concluzii:

      state de provenienţă : predomină Italia, Germania, Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia, Norvegia, Slovacia, Austria şi Portugalia;

      tipuri de autoturisme : autoturisme de lux, în special S.U.V. dar şi o gamă largă de utilaje de construcţii;

      principalele mărci şi modele : BMW – Seria 5, seria M, X5, AUDI – Q7, A7, A6, A4, MERCEDES – S Klasse, GL, CLK, Volkswagen – Tuareg, diferite modele de Range Rover (LAND ROVER);

      modalităţi de operare : frauda de asigurare predomină, dar se înregistrează şi numeroase cazuri de furt brut, urmat de falsificarea documentelor, plăcuţelor de înmatriculare şi repoansonarea seriilor de şasiu. În anumite cazuri de furt la comanda, s-a folosit modul de operare denumit clonare (caz în care se folosesc documentele şi plăcuţele unei maşini care are caracteristici similare şi singura modificare operată este repoansonarea seriei, corespunzător documentelor autentice deţinute);

      ţări de destinaţie : România, Ucraina, Moldova, Belarus, Federatia Rusia şi Turcia;

      cetăţenia transportatorilor-cărăuşi : în mare parte sunt cetățeni români, italieni, ruşi, moldoveni precum şi unguri sau polonezi.

FOTO: arhivă

 

 

 

 

 

 

Categorie: arad
Tags: arad, bilant, frontiera, politie, stiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici