Majoritatea împrumuturilor ipotecare şi a creditelor pentru companii au fost acordate la dobânzi variabile, ceea ce reprezintă un „factor agravant“ pentru stabilitatea financiară în condiţiile reluării ciclului de creştere a dobânzilor, susţine Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.
În aceste condiţii, Banca Naţională apreciază că debitorii ar fi mai bine protejaţi dacă ar solicita în mai mare măsură contracte de credite cu dobândă fixă, după cum a declarat Voinea.
Faţă de alte economii europene, în România este predominantă dobânda variabilă. Acest tip de dobândă a fost bun în ultimii ani în care costul finanţării a coborât la minime istorice, deoarece a însemnat scăderea poverii serviciului datoriei pentru debitori. „Mediul economic din ultimii ani, caracterizat de rate reduse de dobândă şi de creşterea susţinută a creditului nou, creează premisele acumulării de posibile vulnerabilităţi privind sustenabilitatea gradului de îndatorare atât prin canalul bancar, cât şi al IFN, îndeosebi pentru debitorii cu venituri mai mici“.
Având în vedere că aproape 30% din debitorii cu credite ipotecare au venituri între salariul minim şi cel mediu, „o proporţie semnificativă a populaţiei înregistrează niveluri de îndatorare îngrijorătoare în cazul unor evoluţii adverse“, în opinia lui Voinea noteaza zf.ro