O nouă afecțiune, cunoscută sub numele de „boala X”, a provocat alarmă în rândul comunității medicale internaționale. Cu simptome care seamănă cu o răceală, aceasta poate duce la complicații grave. Până acum, aproximativ 500 de persoane au fost infectate, dintre care 71 au murit. Beatrice Mahler, fostul manager al Institutului Marius Nasta din București, a subliniat pericolele acestei boli emergente.
Pe 10 decembrie, Beatrice Mahler a tras un semnal de alarmă cu privire la boala X, care a atras atenția medicilor la nivel global. Ea a explicat că boala se transmite pe cale aeriană și are simptome similare cu cele ale gripei. Până în prezent, au fost înregistrate 71 de decese din aproximativ 500 de cazuri.
Mahler a subliniat importanța protejării populației, dar a remarcat că medicii din cel mai mare spital de boli respiratorii din România nu au fost informați despre această afecțiune.
„Nu este un joc și nici o glumă, este o afecțiune despre care comunitatea medicală internațională este extrem de îngrijorată. Până acum știm că se transmite pe cale aeriană. Primele simptome sunt asemănătoare celor ale gripei: febră, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație. Ulterior, poate apărea anemia severă, care necesită transfuzii de sânge. Până acum, au fost raportate 71 de decese din mai puțin de 500 de cazuri. Boala X, care a fost identificată inițial în Congo, a determinat autoritățile să solicite ajutor internațional pentru tratamentele pacienților și pentru identificarea cauzelor acesteia.”
„Haosul zilelor actuale nu înseamnă protecție. Dar poate acesta este scopul: haosul. Sunt medic la cel mai mare spital de boli respiratorii din România și nu am primit nicio informare despre această situație, în ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția asupra unei afecțiuni respiratorii. Poate nu se consideră important ca spitalele să fie pregătite pentru situații dificile. M-am întrebat dacă strategia Ministerului Sănătății din România este să atenționeze populația… Am căutat, dar nu am găsit nimic.”, a scris Beatrice Mahler pe Facebook.
Medicul a precizat că nu are intenția de a genera panică în țară, însă subliniază importanța pregătirii spitalelor pentru orice eventualitate. În acest context, Beatrice Mahler a adus în discuție și lecțiile învățate în timpul pandemiei de COVID-19, evidențiind necesitatea unor măsuri proactive pentru a face față unor situații de criză în sănătate publică.
Beatrice Mahler a subliniat că este importantă informarea și nu panicarea, accentuând necesitatea pregătirii spitalelor, ceea ce nu s-a întâmplat nici în perioada pandemiei, și nici acum. Ea a exprimat regretul că opinia sa nu a fost luată în seamă atunci, iar consecințele au fost devastatoare pentru încrederea publicului în medici și în sistemul de sănătate. Deși boala X pare îndepărtată, în Congo, iar alarma internațională este scăzută pentru România, Mahler a subliniat că informarea corectă este esențială, fiind o responsabilitate a autorităților statului față de medici și populație.