Borcea și frații Becali au dat mită judecătoarei Geanina Terceanu

14 img 1268 giovani becali borcea

Judecătoarea Geanina Terceanu a fost reținută pentru 24 de ore de DNA sub acuzația că a luat mită de la Cristi Borcea și frații Becali pentru a-i declara nevinovați pe cei opt inculpați în “Dosarul Transferurilor”.

DNA a emis un comunicat în care spune că, din probele existente, Geanina Terceanu a primit 220.000 de euro, din aprilie 2009 pînă în mai 2012, de la Borcea și frații Becali.

Procurorii DNA anunță că vor cere arestarea preventivă a judecătoarei și au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Cristi Borcea, Ioan Becali și Victor Becali.

Celor doi foști impresari și judecătoarei le-a fost prezentată calitatea pe care o au în acest dosar, iar azi vor fi prezenți la Curtea de Apel, cu propunere de arestare preventivă de 30 de zile.

COMUNICATUL DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19 noiembrie 2015, a inculpatei TERCEANU GEANINA, judecător în cadrul Tribunalului București, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În cauză, procurorii au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de inculpații:

BECALI IOAN și BECALI VICTOR, impresari sportivi, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul BORCEA CRISTIAN, președinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 24 februarie 2009, inculpatei Terceanu Geanina, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului București, i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut în spațiul public sub numele de „Dosarul transferurilor de fotbaliști”, cauză în care inculpații Becali Ioan, Becali Victor și Borcea Cristian, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și de evaziune fiscală.

La data de 3 aprilie 2012, inculpata Terceanu Geanina a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații trimiși în judecată și pentru toate infracțiunile reținute în sarcina acestora, achitare pronunțată în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 („fapta nu există”).

  Un virus ce se transmite prin sărut poate provoca femeilor infertilitate

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că – pentru a pronunța această soluție de achitare – inculpata Terceanu Geanina a primit de la inculpații Becali Ioan, Becali Victor și de la suspectul Borcea Cristian în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând cu luna aprilie 2009 și până în luna mai 2012.

Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locații din București și județule Ilfov și Ialomița.

În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus au fost folosiți de inculpata Terceanu Geanina la achiziționarea unei locuințe.

Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de către inculpata Terceanu Geanina a fost desființată printr-o decizie penală a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse privative de libertate.

Inculpaților Terceanu Geanina, Becali Ioan și Becali Victor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 20 noiembrie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

SITUAȚIA CONDAMNAȚILOR ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR

Nume / Condamnare / Cînd poate ieși

Cristian Borcea 6 ani şi 4 luni, vara lui 2017

Ioan Becali 6 ani şi 4 luni, decembrie 2015

Victor Becali 4 ani şi 8 luni, vara lui 2016

Gigi Neţoiu 3 ani şi 4 luni, decembrie 2015

Mihai Stoica 3 ani şi 6 luni, decembrie 2015

ELIBERAȚI DEJA:

Nume / Pedeapsa inițială / Data eliberării

George Copos 3 ani şi 8 luni 7, aprilie 2015

Jean Pădureanu 3 ani şi 4 luni, 18 iunie 2015

Gică Popescu 3 ani, o lună şi 10 zile, 4 noiembrie 2015

sursa gsp.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici