Țările din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au anunțat intenția de a institui un sistem de plată autonom, bazat pe tehnologia cripto și blockchain. Această decizie strategică, parte a efortului lor de a-și consolida poziția în sistemul financiar și monetar global, reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea lor față de supremația dolarului american.
Obiectivul principal al inițiativei este furnizarea unei platforme politice neutre, rentabile și convenabile pentru guverne, companii și cetățeni din țările BRICS, contribuind la îmbunătățirea securității interne și a ordinii publice. În contextul unei preocupări crescute pentru activitățile digitale, această mișcare se aliniază cu eforturile lor anterioare de a reduce dependența de dolarul american într-o perioadă în care sancțiunile internaționale au afectat economiile lor.
Deși dolarul american a înregistrat o scădere în ponderea rezervelor valutare internaționale, monedele precum renminbi-ul chinezesc și rubla rusă nu au reușit să amenințe poziția sa de monedă de rezervă dominantă la nivel global. Într-un context mai amplu, țările BRICS, care inițial au contemplat emiterea unei monede comune, își îndreaptă acum atenția către criptoactive pentru a diversifica sistemul financiar global. Recent, Ministerul de Finanțe al Rusiei, Banca Rusiei și partenerii BRICS au anunțat crearea platformei de plată BRICS Bridge, subliniind interesul lor pentru continuarea dezvoltării în zona criptoactivelor și pentru utilizarea unor valute alternative în afara dolarului american.
Yury Ushakov a subliniat că vor continua să lucreze la dezvoltarea Aranjamentului de Rezervă Contingentă, concentrându-se în special pe utilizarea altor valute în afara dolarului american. Totodată, Klaas Knot, președintele Consiliului de Stabilitate Financiară, a menționat că activele cripto, tokenizarea și inteligența artificială rămân priorități pentru G20.