Angajații din administrație intră în grevă generală luna viitoare, în semn de revoltă față de refuzul Guvernului de a le acorda creșteri salariale și alte beneficii. Este vorba de sindicaliștii membri ai Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), organizație din care fac parte salariații dintr-o serie de primării și instituții arădene. Conducerea sindicatului care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării susține că personalul a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, în urma adoptării OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Sindicatul subliniază că alți angajați din administrația centrală beneficiază prin schimbarea legislației de creșteri salariale de până la 70 la sută.
,,Constatând dezinteresul manifestat de către reprezentanţii Guvernului României faţă de problemele majore cu care se confruntă salariaţii din sectorul nostru de activitate şi faţă de situaţia disperată în care se află aceştia ca urmare a faptului că sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar,
FNSA a declanşat conflictul colectiv de muncă la nivel naţional şi va organiza proteste”, anunță sindicaliștii din administrație.
De la începutul lunii viitoare, salariații din administrație vor intra în grevă generală, aceasta putând ajunge să fie pe termen nelimitat.
Potrivit programului stabilit de sindicaliști, pe data de 5 iulie va fi declanșată greva generală de o oră, pentru ca mai apoi, pe 12 iulie, angajații să intre în grevă de o zi. Dacă nici până atunci, sindicaliștii nu vor primi soluții la revendicări va fi declanșată greva generală pe termen nelimitat, din data de 19 iulie.
FNSA care cuprinde sindicatele mai mici din administrație cere acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Prin această modificare legislativă s-ar elimina discriminările ca din acelaşi buget local al unei instituţii, unii salariaţi primesc acest drept iar alţii nu. Funcționarii mai cer acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală.
,,Ţinând cont de faptul că salariile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală sunt mai mici decât cele din administraţia publică centrală, majoritatea angajaţilor din administraţia publică locală având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016), solicităm majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25 %”, anunță sindicaliștii.
Eliminarea în totalitate a Art 32 (4) din OUG nr. 20/2016 este una dintre revendicările de căpătâi ale sindicaliștilor.
La nivel de Arad, sute de funcționari sunt membri ai FNSA – angajați din primării precum: Sântana, Vinga, Păuliş, Şepreuş, Fântânele Secusigiu, Şicula, Tauţ, Săvârşin, Seleuş, Archiş, Conop, Șeitin, Covăsânţ, Craiva, Chisindia, Semlac, Zerind şi Almaş.