Calitatea vietii in Romania anului 2015. O familie din trei inregistreaza restante la plata utilitatilor/Peste 60% din casele de la tara au toaleta in curte/Una din sapte familii are cu cel putin o problema serioasa cu locuinta
Anul trecut, Romania a inregistrat a doua crestere economica din UE de 3,8%, fiind vicecampionii performantei economice, dupa Slovacia. Cu toate acestea, o cercetare publicata miercuri de INS, referitoare la nivelul calitatii vietii, arata o situatie deloc imbucuratoare. De pilda, una din trei familii au avut restante repetate la plata utilitatilor si intretinere, cauzate in principal de lipsa banilor. Cele mai frecvente restante au fost la energia electrica (54,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,2%) si abonamentul telefonic (34,1%). Vezi in text 15 aspecte esentiale legate de calitatea vietii in Romania anului 2015 si citeste in final lucrarea INS.
- In primul rand, sa spunem ca cele mai numeroase familii sunt cele de pensionari (43,7%). Familiile formate din salariati sunt in proportie de 37,4%.
- Familiile care au in componenta copii dependenti(in acceptiunea Anchetei Calitatii Vietii, copii dependenti se considera toate persoanele cu varsta mai mica de 18 ani care se afla in intretinerea gospodariei) reprezinta 31,4% din totalul gospodariilor, pe cand cele fara copii dependenti sunt de peste 2 ori mai numeroase .
- Una din trei familii au prezentat restante repetate la plata utilitatilor si intretinere, cauzate in principal de lipsa banilor. Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2015, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica (54,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,2%) si abonamentul telefonic (34,1%). Ponderi reduse s-au inregistrat la restantele pentru rate la imprumuturi1 (9,1%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata. Familiile de someri se afla in situatia cea mai dificila, ponderea celor care nu si-au putut plati la timp sumele datorate fiind de 49,3%, proportie mai mare fata de celelate categorii de gospodarii. Fenomenul restantelor este de asemenea mai raspandit in cazul gospodariilor cu copii si mai ales al celor monoparentale (48,8%) sau in cazul gospodariilor de 2 adulti cu 3 sau mai multi copii in intretinere (46,0%).
- Aproape jumatate din gospodarii (46,6%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 85,2% din totalul gospodariilor.
- O treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1001 lei si 2000 lei, dar ceva mai mult de jumatate dintre gospodarii au nevoie de cel putin 2000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Aproape un sfert din gospodarii considera ca venitul necesar acoperii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3000 lei lunar. Dintre gospodariile urbane, aproape 64% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2000 lei lunar.
- Imprumuturile, ca instrument financiar, sunt folosite de 9% dintre gospodarii, iar ele au fost contractate in principal pentru: cumpararea in rate a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipament tehnic si electronic etc, (43,6%) si plata cheltuielilor pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei (41,6%). In proportii mult mai mici, gospodariile au contractat imprumuturi in alte scopuri, cum ar fi: achitarea unor cheltuieli legate de sanatate (4,9%), pentru investitii (4,2%) si pentru educatie si ingrijirea copiilor (3,4%). Imprumuturile sunt mai des utilizate de catre gospodariile din mediul urban (11,9% fata de 5,4% la gospodariile din rural).
- Locuinta reprezinta un element foarte important in definirea standardului de viata al unei gospodarii. In anul 2015, in marea lor majoritate (98,7%), gospodariile ocupa locuinta in calitate de proprietar sau cu titlu gratuit. Ponderea gospodariilor chiriase este mai mare cu 1,9 puncte procentuale in mediul urban fata de mediul rural. Dupa satutul ocupational al capului gospodariei se constata ponderi mai mari ale chiriasilor in cazul familiilor conduse de someri. (5,1%).
- Circa 40% din totalul gospodariilor au obtinut locuinta pe care o ocupa in perioada 1971-1990, peste acest nivel situandu-se gospodariile din mediul urban (43,1%).
- In mediul rural, peste 2 din 5 gospodarii traiesc in locuinte construite inainte de anul 1971.
- Ponderea locuintelor noi, construite dupa anul 2000, este de doar 17,6% pe total, fiind mai mare in zonele urbane (21,8%) fata de cele rurale (12,2%).
- Existenta baii/ dusului si a grupului sanitar. In anul 2015, pe total, ponderea gospodariilor dotate cu baie/dus a fost de 68,7% iar a celor cu grup sanitar de 67,1%. Pe medii de rezidenta, diferentierile sunt foarte pronuntate la ambele tipuri de utilitati, in principal din cauza slabei dezvoltari a sistemului public de alimentare cu apa si a sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate in localitatile rurale, fata de cele urbane.
- Peste 60% din gospodariile rurale NU beneficiaza de avantajele oferite de existenta unei bai si a grupului sanitar in interiorul locuintei.
- O gospodarie din sapte se confrunta cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinta. Printre cele mai frecvente probleme care afecteaza calitatea locuirii se afla cele privind deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre (59,5% din totalul gospodariilor care reclama existenta unor probleme ale locuintei) si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei (48,7%).
- Ponderile gospodariilor cu probleme ale locuintei sunt mai mari decat in urban, mai ales cele legate de deteriorarea peretilor, podelelor sau ferestrelor si de igrasie.
- In gospodariile de agricultori lipsa resurselor financiare face ca masina de spalat rufe sa nu existe in dotarea a 30,8% din gospodarii. Absenta computerelor se constata mai ales la gospodariile de someri (43,6%) si agricultori (36,2%).
- sursa hotnews.ro