Ce este Shilajit sau Mumio (“Distrugătorul slăbiciunilor”). Leacul minune pe care nu-l vrea Big Pharma

328931A3 7543 4B86 B5E1 95108121C809 jpeg

Atunci cand iei in cosiderare un nou supliment alimentar, poate ca nu te gandesti chiar la o rasina neagra, asemanatoare gudronului. Dar ar trebui, caci Mumio este un supliment antic excelent, cu o serie de beneficii pentru sănătate.

Shilajit a fost folosit in medicina traditionala ayurvedica indiana de secole, iar compusii din el par a fi benefici pentru multe conditii.

In acest articol, afla despre beneficiile si posibilele efecte secundare ale acestei substante naturale.

Ce este Shilajit sau Mumio?

Shilajit este o substanta rasinoasa uimitoare, asemanatoare gudronului, care nu este nici complet planta, nici de origine animala. In natura, Shilajit este un tip de rasina minerala, care este alcatuit din humus si ramasite vegetale descompuse, emanate din rocile prezente in Himalaya, la o altitudine de 1000 pana la 5000 de metri deasupra nivelului marii.

Scripturile ayurvedice antice detaliaza faptul ca in lunile de vara de la Jeshta si Ashada, muntii se incalzesc datorita razelor directe ale soarelui care topesc straturile de roca si produc o substanta lichida semisolida, asemanatoare rasinii, cunoscuta sub numele de Shilajatu.

Dar initial, in urma cu cateva milioane de ani, cand subcontinentul indian s-a ciocnit cu continentul asiatic, muntii Himalaya s-au format zdrobind si prinzand padurile tropicale intre imensele crevase.
Cand aceste componente au fost presate intre straturi masive de roci, timp de milioane de ani, au fost transformate intr-o substanta gumata asemanatoare gudronului, care poate fi de culoare neagra, maro sau alba.

Ori de cate ori exista o fisura in piatra din cauza caldurii excesive, materialul rasare din ea si se aseaza pe pietre. Herbo-mineralul emanat, cunoscut sub numele de Shilajit, este bogat in minerale si substante nutritive si are o abundenta de acid humic si fulvic bioactiv. Acestea se gasesc in muntii Kashmir, Bhutan, Japonia, Gilgit si Tibet.

Tipuri de Shilajit

Shilajit difera ca si compozitie in functie de tipul de roci montane din care emana:

  • Roci care contin aur – Charka Samhita Shilajit – Mumio care curge din aceste roci are o culoare asemanatoare florii de Hibiscus sau rosiatica.
  • Roci care contin argint – Rajat Shilajit– Acesta are o culoare albicioasa.
  • Roci care contin cupru – Tamra Shilajit – Acesta are o culoare albastru-violet.
  • Roci care contin fier – Lauha Shilajit – Este considerat ca fiind cel mai bun soi si arata destul de similar cu guma Guggulu

Compozitia chimica a lui Mumio

” alt=”” aria-hidden=”true” />Compozitia chimica a lui Mumio min

Forma acestui compus mineral esential este influentata in principal de atribute precum:

  • tipurile si speciile de plante implicate
  • natura geologica a rocii
  • temperatura inconjuratoare
  • altitudinea si umiditatea regiunii in care se formeaza

De obicei, Shilajit sau Mumio cuprinde:

  • pana la 60-80% materie organica
  • lana la 20-40% materie minerala
  • pana la 5% oligoelemente

Mai multe rapoarte si date stiintifice sugereaza ca acesta contine aproximativ 80 de componente bioactive, inclusiv acizi grasi, acid benzoic, acid hipuric, rasina si materiale cerate, albuminoizi, gume si materie vegetala.

Fiind un fito-complex, Shilajit contine in principal (60 – 80%) substante de humus precum humini, acizi humici si acid fulvic.
In plus, contine si triterpene, steroli, ihtiol, acid elagic, rasina, acid carboxilic aromatic, 3, 4-benzocoimiarine, aminoacizi, lipide fenolice, minerale precum siliciu, fier, antimoniu, litiu, mangan, calciu, cupru, molibden, fosfor, sodiu, zinc, seleniu si cantitati mici de dibenzo-α-pironi (metaboliti derivati din plante, ciuperci, fecale animale sau micobioniti).

O portie de aproximativ 30 gr de pulbere de Shilajit contine:

  • Calorii: 3
  • Fier: 5.4 mg (30% din DZ)
  • Calciu: 40 mg (4% din DZ)
  • Seleniu: 2.8 mcg (4% din DZ)
  • Zinc: 0.45 mg (3% din DZ)

Dar proprietatile curative si terapeutice ale Shilajit provin in principal din prezenta acidului fulvic care ajuta la tratarea unei game largi de afectiuni.

Utilizari traditionale ale Mumio

Shilajit este o componenta importanta, cunoscuta a medicinei ayurvedice, avand in vedere caracteristicile sale de rasayana*. In acest context, i s-au atribuit beneficii pentru sanatate, cum ar fi cresterea longevitatii, intinerirea si revigorarea corpului.

*este un cuvant sanscrit care inseamna literalmente cale (ayana) de esenta (rasa). Este un termen medical ayurvedic timpuriu care se refera la tehnici pentru prelungirea duratei de viata si revigorarea corpului. Este una dintre cele opt domenii ale medicinei din literatura sanscrita

In mod traditional, shilajit este consumat de oameni din Nepal si din nordul Indiei, iar copiii il iau de obicei cu lapte la micul dejun.

Serpasii sustin consumul de shilajit ca parte a dietei lor; Acestia constituie o populatie de barbati puternici cu niveluri foarte ridicate de longevitate sanatoasa.

Au fost gasite dovezi privind activitatea ridicata a formei andine de shilajit in imbunatatirea tulburarilor cognitive si ca stimulent al activitatii cognitive la om.

Alte utilizari traditionale comune includ actiunea sa in tulburarile genito-urinare, icter, tulburarile digestive, splina marita, epilepsia, tulburarile nervoase, bronsita cronica si anemie.
Shilajit a fost, de asemenea, util pentru tratamentul pietrelor la rinichi, edem si hemoroizi, ca antiseptic intern, si pentru a reduce anorexia.

De asemenea, s-a pretins ca in India ar fi folosit ca yogavaha, adica ca potentator sinergic al altor medicamente. Componentele organice ale shilajit joaca, de asemenea, un rol in transportul diferitelor substante minerale catre tintele lor celulare.

Shilajit – beneficii pentru sanatate

” alt=”” aria-hidden=”true” />Shilajit beneficii pentru sanatate min

#1. Ofera energie si revitalizeaza

De milenii, practicienii medicinei ayurvedice au prescris shilajit pentru a revitaliza corpul si a stimula energia.

Explicatia acestui beneficiu vine din modul in care mumio creste functia mitocondriilor din organism.
Mitocondriile sunt organite care servesc drept „sursa de energie” a celulelor din corp, deoarece transforma oxigenul si substantele nutritive in adenozin trifosfat (ATP), substanta care de fapt alimenteaza celulele corpului.
Shilajit incurajeaza functia mitocondriilor, ajutandu-le sa se oxigeneze mai eficient. Nu numai ca ajuta singur functia mitocondriala, dar sa constatat ca, creeaza un efect puternic asupra oxigenarii mitocondriale atunci cand este combinat cu CoQ10 suplimentat, un antioxidant gasit in mod natural in toate celulele umane.

Deoarece aceasta rasina contribuie la cresterea productiei de ATP, creste energia si rezistenta generala. De fapt, este utilizata in mod obisnuit pentru a spori performanta atletica.

Sindromul de oboseala cronica, o tulburare clasificata dupa cel putin sase luni de oboseala inevitabila, a fost tratat cu succes cu suplimente de shilajit, evidentiat si de modul in care imbunatateste functia mitocondriala.

  Ceremonii militare pentru comemorarea eroilor din Primul Război Mondial

Pe langa eficacitatea mitocondriala, aceasta rasina revitalizeaza corpul cu proprietatile sale antioxidante puternice. Luptand impotriva radicalilor liberi care cauzeaza boli, repara daunele interne cauzate de substantele chimice si alti agenti periculosi la care suntem expusi si reduce nivelul de grasime din sange.

#2. Promoveaza sanatatea creierului

Shilajit pare sa aiba un mecanism specific pentru protejarea celulelor creierului in mod special. Studiile initiale arata ca are „activitate neuroprotectoare distincta si marcanta”.
Intr-un studiu din 2013 realizat de Centrul de Cercetari Fiziologice de la Universitatea de Stiinte Medicale Kerman din Iran privind efectele shilajit asupra factorilor de risc in urma unei leziuni cerebrale traumatice, cercetatorii au descoperit ca are efecte pozitive asupra principalelor trei leziuni cerebrale traumatice: edem cerebral, permeabilitate bariera hematoencefalica si presiune intracraniana.

Acest nutrient incredibil poate prezenta, de asemenea, o noua optiune de tratament pentru pacientii care sufera de cazuri usoare de boala Alzheimer. Prezenta acidului fulvic si a unui protocol de tratament care include administrarea cu vitamine din complexul B au aratat rezultate promitatoare in studiile pilot.

In plus, shilajit prezinta proprietati anti-epileptice si efecte potential antipsihotice, deoarece ajusteaza nivelurile de GABA (un acid natural in creier) la normal.

#3. Regleaza hormonii si sistemul imunitar

O alta functie importanta a shilajit este modul in care regleaza diferite sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul imunitar si echilibrul hormonilor. Multi cercetatori sunt de acord ca are un impact atat de mare asupra corpului din cauza modului in care ajuta aceste sisteme sa ramana in echilibru.

In special, shilajit afecteaza functiile hormonilor de reproducere. La barbatii sanatosi, suplimentarea creste testosteronul din sange si incurajeaza productia de sperma.
Cand a fost testat in studii pilot care au implicat sobolani, acesta a fost asociat si cu ovulatia imbunatatita la sobolani femele adulte, indicand faptul ca pulberea sau rasina shilajit poate fi un agent de luat in considerare pentru cei care se lupta cu infertilitatea.

#4. Amelioreaza raspunsul la durere

Medicina ayurvedica a laudat mult timp shilajit pentru capacitatea sa de a reduce nivelul durerii, dar cercetarile au fost limitate pana in ultimii ani.
Datorita interactiunii sale cu nivelurile de GABA din creier, aceasta planta are un efect semnificativ asupra durerii orofaciale (dureri ale fetei, gurii sau maxilarului), actionand ca un „agent sedant”.
Un studiu din 2015 pe soareci a constatat ca amelioreaza si diminueaza durerea cronica in decursul timpului, in functie de dimensiunea dozei.

In ceea ce priveste durerea, shilajit interactioneaza pozitiv cu morfina, minimizand acumularea tolerantei la morfina si, prin urmare, reducand cantitatea de medicament pe care o persoana cu dureri grave ar trebui sa o introduca in sistemul sau pentru o ameliorare eficienta a durerii.

#5. Poate ajuta la gestionarea diabetului

Cei cu diabet pot fi interesati sa stie ca shilajit poate ajuta la reducerea glicemiei si a profilurilor lipidice la pacientii cu diabet zaharat, mai ales atunci cand este luat impreuna cu medicamente pentru diabet.

Shilajit este un ingredient principal intr-un supliment cunoscut sub numele de D-400, Diabecon sau GlucoCare. Acest supliment este conceput pentru a combina cele mai puternice tratamente naturale ayurvedice intr-o singura pastila. D-400 reduce nivelul glicemiei si prezinta potentialul de a repara deteriorarea pancreasului cauzata de diabet.

#6. Ajuta la prevenirea si protejarea impotriva cancerului

In mod fascinant, s-a constatat ca shilajit este toxic pentru diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, mamar, de colon, ovarian si hepatic. Unii cercetatori atribuie toxicitatea aceasta combinatiei de metale grele din mumio, facandu-l un potential tratament natural al cancerului.

De asemenea, legata de cancer este si capacitatea pe care shilajit o are de a proteja anumite sisteme corporale de daunele periculoase cauzate de radiatii.
Un studiu din iunie 2016 publicat in Arhivele de Ginecologie si Obstetrica a constatat ca proteja foarte mult ovarele de daunele cauzate de radiatii.

#7. Combate inflamatiile si virusii

Shilajit este recomandat ca si adjuvant in tratamentele antiinflamatorii. Cercetarile arata ca este eficient in vindecarea si prevenirea ulcerului gastric si reducerea inflamatiei legate de acesta.

Nu numai ca ajuta la atenuarea inflamatiei, dar are proprietati antivirale „largi, dar specifice”. Un studiu de laborator italian a constatat o activitate antivirala semnificativa impotriva mai multor virusuri legate de herpes si HRSV, un virus care provoaca infectii ale tractului respirator, in special la copii.

#8. Sprijina sanatatea sistemului osos

Shilajit poate chiar imbunatati sanatatea sistemului osos. Exista dovezi initiale ca ajuta la regenerarea oaselor, protejand si incetinind osteoporoza.

Intr-un studiu al pacientilor obezi publicat in Journal of Medicinal Food, suplimentarea cu mumio a imbunatatit foarte mult functia si regenerarea muschilor scheletici.

#9. Este bun pentru inima si sistemul circulator

Datorita proprietatilor sale antioxidante, s-a demonstrat ca shilajit protejeaza inima impotriva daunelor rezultate in urma leziunilor cauzate de droguri. Un studiu publicat in Cardiovascular Toxicology efectuat pe sobolani a constatat ca subiectii carora li s-a administrat shilajit au avut o leziune mai putin durabila vizibila pe inima.

Rasina este eficienta si in tratarea anemiei datorita prezentei ridicate a fierului gasit intr-o singura doza.

Cercetarile preliminare indica, de asemenea, ca shilajit poate ajuta, in anumite doze, sa regleze ritmul cardiac. In doze mai mici, poate reduce ritmul cardiac accelerat. Cu toate acestea, in doze mari, poate avea efectul opus. Daca ai probleme cu bataile neregulate ale inimii sau alte probleme legate de inima, este o idee buna sa discuti cu medicul inainte de a incepe suplimentarea.

#10. Ajutor in eliminarea dependentelor

Datorita interactiunii sale unice cu alte substante medicamentoase, shilajit are un efect profund asupra procesului de rupere a dependentei. Atunci cand este administrat pacientilor care vin din cauza opioidelor, reduce dependenta reala si minimizeaza simptomele de sevraj, mai bine in multe cazuri decat medicamentele obisnuite administrate pentru a sparge dependenta.

In mod similar, aceasta „planta” medicinala reduce dependenta de alcool si diminueaza foarte mult sevrajul experimentat de alcoolicii care inceteaza sa bea. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca medicina orientala il recomanda pentru a inlatura diversele dependente, de secole.

Cum se administreaza Shilajit?

Nu vei gasi Shilajit in forma sa pura la niciun magazin. In schimb, il poti achizitiona in forma de pulbere, extract purificat de rasina sau suplimente alimentare.

sursa paradisulverde.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici