Turcia a anunțat că poate să țină suspecții în detenție timp de 30 de zile având în vedere că în țară a fost instaurată de președintele Recep Tayyip Erdogan stare de urgență în urma tentativei eșuate de lovitură de stat.
Conform unui decret publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, arestul preventiv ar putea dura până la 30 de zile pentru persoanele suspectate de implicare în puciul eșuat de la 15 iulie din Turcia.
„Durata arestului preventiv nu poate depăși 30 de zile începând de la momentul reținerii suspectului”, se arată în decret. Durata legală este de patru zile. Ministrul justiției, Bekir Bozdag, a vorbit vineri despre o prelungire de ‘șapte-opt zile’ sau chiar mai mult în cadrul stării de urgență intrată în vigoare de joi.
Decretul dizolvă mii de structuri sau instituții, în special instituții de educație, considerate ca având legături cu predicatorul în exil Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că se află la originea puciului, lucru pe care el îl neagă.
Organizațiile care au fost închise prin decret sunt 1.043 de instituții de învățământ private, 1.229 de asociații și fundații, 19 sindicate, federații și confederații și 35 de instituții de sănătate, a precizat agenția Anadolu.
Conform decretului, „s-a stabilit că ele aparțin sau sunt legate de organizația teroristă” a lui Fethullah Gülen, „care s-a dovedit că reprezintă o amenințare pentru securitatea națională”.
De asemenea, decretul prevede demiterea tuturor funcționarilor „despre care se va dovedi că sunt atașați, membri sau în relație cu organizații teroriste sau organizații, structuri ori grupuri în legătură cu care s-a decis că acționează împotriva securității naționale”.
Acești agenți ai statului „nu vor mai putea fi angajați în poziții publice”.
Guvernele occidentale și-au exprimat îngrijorarea față de amploarea acestor epurări. Conform Ministerului de Interne, peste 4.500 de persoane au fost plasate în detenție.
Vineri, aproape 300 de militari din garda prezidenţială, care păzeau palatul lui Recep Erdogan din Capitală, au fost reţinuţi.
Totodată, oficialii turci au anulat aproape 11 mii de paşapoarte deţinute de foşti deputaţi, fucţionari publici, diplomaţi, membri ai unor organizaţii internaţionale şi chiar sportivi.
Autorităţile susţin că toate aceste măsuri sunt luate din cauză că există forţe care ar putea încerca o a doua lovitură de stat.
Sursa:libertatea