Donald Trump (70 de ani) a devenit al 45-lea președinte american și a marcat evenimentul cu un discurs în linia campaniei electorale. Punctul central a fost „America pe primul loc”, sintagmă care ridică multe îngrijorări și întrebări ale partenerilor SUA, deși noul președinte a vorbit și despre crearea a noi alianţe, și întărirea alianţelor actuale scrie businesscover.ro
„America va câştiga din nou, ca nicicând până acum. Vom aduce joburile înapoi, graniţele noastre, vom readuce bogăţia şi ne vom readuce în ţară visele. Vom construi noi drumuri, noi autostrăzi, aeroporturi, tunele, căi ferate, pe teritoriul întregei noastre naţiuni. Vom oferi locuri de muncă oamenilor noştri, ne vom asigura că există locuri de muncă în ţară. Vom avea de acum două reguli”, spune Donald Trump.
Președintele american susține că Statele Unite au investit milioane de dolari pentru îmbogăţirea altor ţări dar de acum, efortul major se va îndrepta către reconstruirea ţării.
„Nu este vorba de un transfer al puterii de la un partid la altul; acum, se transferă puterea înapoi poporului, pentru reunificarea ţării”, susține Trump.
Întoarcere către sine?
Potrivit acestuia, noua politică americană e coordonată de două reguli stricte. „Cumpăraţi produse americane şi angajaţi americani.”
„Vom fi protejaţi cu precădere de Dumnezeu. Vom căuta prietenie şi de bună cooperare cu alte ţări, având în vedere ideea că trebuie să punem interesul nostru pe primul plan”, continuă Donald Trump.
Iar discursul său ridică, evident, întrebarea în ce măsură se va întoarce SUA către sine. Dezangajarea din ultimii opt ani a fost masivă, oricum, în cele două mandate ale lui Barack Obama, care lasă o economie relansată la mai toți indicatorii, dar a plătit pentru asta cu aproape dublarea datoriei, la peste 19.000 de miliarde de dolari, de la ceva mai mult de 10.000 de miliarde în 2009.
Trump a dat deja semnale negative la adresa NATO, pe care îl consideră depășit, dar a susținut, de asemenea, că nu-și uită aliații, care, însă, ar trebui să contribuie mai mult la efortul american.
Noul președinte crede și că ar trebui, dacă se poate, normalizate relațiile cu Rusia, și distrus Statul Islamic (dar nu cu trupe americane).
Cu alte cuvinte, Donald Trump nu a ieșit deloc din pozițiile sale cunoscute, a dat speranță unei părți a americanilor (o altă parte i se opune violent, au fost proteste unele violente la care au participat mii de persoane ieri) și păstrează în incertitudine aliații tradiționali, cu excepția Marii Britanii, relația dintre cele două țări, estompată în mandatele lui Obama, pare să se refacă.
Cert e că prima decizie a noii administrații a fost crearea unui nou sistem de apărare contra rachetelor, ceea ce indică oarecum că pacifismul nu va fi în centrul politicii americane în urmtoarea perioadă.