La presiunea PNL, Guvernul Cioloş ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, deşi riscă să fie demis. Jocul liberalilor avantajează, indirect, şi UNPR în negocierile la sânge pe care le poartă cu PSD.
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut premierului Dacian Cioloş să se gândească în mod serios la posibilitatea ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificarea legislaţiei electorale, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi. „Cred că Guvernul Cioloş poate să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pentru această modificare a legii, permiţând PSD să depună moţiune de cenzură în cazul în care este împotriva legii“, a spus Orban.
Contrar primei propuneri a PNL, de a apela la o ordonanţă de urgenţă, respinsă categoric de Dacian Cioloş, noua recomandare nu a fost primită tot cu atâta reticenţă de premier. „Studiem toate posibilităţile“, a precizat premierul, referindu-se inclusiv la varianta asumării răspunderii în Parlament pe această temă. Mai mult decât atât, Cioloş a anunţat că va avea o discuţie cu toate partidele pe tema modificării legii în sensul cerut de PNL, variantă agreată chiar şi de şeful statului. „E o idee foarte bună. Este o decizie a partidelor parlamentare şi într-o oarecare măsură şi a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie“, a fost îndemnul preşedintelui Klaus Iohannis.
Ce înseamnă, de fapt, procedura de angajare a răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege? Premierul vine în faţa Parlamentului cu proiectul legislative – în cazul acesta de modificare a legii electorale – îl prezintă, iar în termen de trei zile partidul sau partidele care se împotrivesc legii pot depune moţiune de cenzură. Dacă moţiunea trece, Guvernul este demis. Dacă moţiunea nu trece, legea se consideră adoptată.
Cioloş, în corzi
Această cale legală, dar riscantă, de adoptare a unui proiect de lege pune Guvernul într-o mare dificultate. Din moment ce Guvernul Cioloş nu se bazează pe o majoritate stabilă în Parlament, poate fi uşor demis în cazul unei proceduri de asumare a răspunderii pe o lege. Şi atunci de ce insistă tocmai PNL, partid care se presupune că-l susţine pe Dacian Cioloş, să fie schimbată legea printr-o astfel de metodă? Liberalii sunt deranjaţi tocmai de faptul că susţin Executivul Cioloş fără să obţină nimic în schimb, câtă vreme oamenii PSD din eşaloanele doi şi trei sunt păstraţi în continuare de Guvernul Cioloş în schimbul sprijinului PSD din Parlament. „În continuare, o spun fără nicio reţinere, prefecţii toţi, deconcentratele aproape toate, secretari de stat cam toţi, şefi de agenţii – aproape toţi sunt de la PSD. Situaţia nu este foarte simplă“, a recunoscut copreşedintele PNL Vasile Blaga.
De aceea, PNL încearcă să schimbe strategia în raport cu Guvernul şi, după modelul PSD, să obţinţă avantaje de pe urma sprijinului acordat lui Cioloş. Liberalii au cerut mai întâi Guvernului Cioloş să-şi asume revenirea la alegerea primarilor în două tururi prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a refuzat iniţial. Ieri, Cioloş a spus că va discuta cu partidele politice inclusiv despre ideea unei OUG referitoare la desfăşurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin.
Noua recomandare a PNL îl pune, din nou, pe Cioloş într-o situaţie ingrată, pentru că oricare dintre decizii presupune riscuri foarte mari, de unde şi răspunsul evaziv al premierului. Dacă refuză şi noua ofertă a PNL, Executivul ar putea fi acuzat de nerespectarea agendei societăţii civile, care a cerut alegerea primarilor din două tururi. Dacă acceptă propunerea PNL şi şi-ar angaja răspunderea în Parlament pe un astfel de proiect de lege, Guvernul riscă să piardă voturile PSD, partid care se opune unei astfel de iniţiative.
Depune PSD moţiune de cenzură?
„În ciuda presiunilor din partea PNL, Guvernul are datoria să rămână consecvent mandatului pe care l-a primit din partea Parlamentului şi să se abţină de la iniţiative care nu sunt cuprinse în programul de guvernare“, a fost reacţia preşedintelui PSD Liviu Dragnea. Prima formă a programului de guvernare transmis către Parlament a cuprins în paginile sale revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Surse din conducerea PSD susţin că Liviu Dragnea a condiţionat susţinerea PSD la votul de învestire a Guvernului Cioloş tocmai de eliminarea acestui obiectiv. Iar premierul a tăiat din programul de guvernare acest angajament.
De alegerea primarilor într-un singur tur profită primarii în funcţie, care şi-ar conserva mandatul chiar şi cu voturile a 15 – 20% din voturile exprimate. PSD este partidul cu cea mai mare zestre de primari, deci este principalul interesat ca primarii să fie aleşi în continuare într-un singur tur. Cu toate astea, depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cioloş ar dăuna electoral PSD. Alegerea primarilor în două tururi a fost una din temele Străzii, protestele din toamnă generând chiar demisia Guvernului Ponta.
Practic, PSD s-ar transforma în călăul Guvernului Cioloş, care se bucură de o credibilitate foarte mare, pentru că s-a opus unui subiect care ar oferi o legitimitate mult mai mare primarilor aleşi. „Ideea de a provoca Guvernul să îşi asume răspunderea e o încercare de a atrage cabinetul Cioloş într-o cursă. Pe de-o parte, dacă se va întâmpla asta, PNL va reuşi să se asocieze în mentalul colectiv cu acest guvern – va lăsa impresia controlului asupra lui Dacian Cioloş, dar pe de altă parte, liberalii încearcă să profite de legitimitatea şi susţinerea de care se bucură tehnocraţii în societate pentru a pune o presiune uriaşă pe PSD. În cazul unei astfel de mişcări, PSD nu îşi va putea permite să depună o moţiune de cenzură împotriva guvernului“, crede analistul politic Răzvan Prişcă.
UNPR îşi negociază existenţa
Angajarea răspunderii în Parlament ar testa şi dacă PSD se mai poate baza pe o majoritate parlamentară. Disensiunile dintre PSD şi ALDE sunt de notorietate, Călin Popescu Tăriceanu declarându-se în favoarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi. Cheia aparţine UNPR, partid care se află în febra negocierilor cu PSD privind politica de alianţe pentru alegerile locale. Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea nu au reuşit să ajungă la nicio înţelegere până în acest moment. PSD va decide la sfârşitul săptămânii, într-o şedinţă lărgită, dacă va merge pe liste comune cu UNPR la alegerile locale. „Toată săptămâna se vor purta negocieri, însă lucrurile vor fi tranşate de cei doi preşedinţi înainte de şedinţa noastră“, au declarat surse din PSD.
Preşedintele UNPR Gabriel Oprea va pune pe masa negocierilor inclusiv tema alegerii primarilor în două tururi care sperie atât de mult PSD. „Atâta vreme cât suntem în alianţă cu PSD, rămânem parteneri serioşi. Când s-a pus în discuţie alegerea primarilor într-un singur tur, am votat alături de PSD. Este un moment de negociere între PSD şi UNPR. Se va pune pe masă şi chestiunea alegerii primarilor în două tururi. Întoarcem pe toate feţele în fiecare zi. Vedem întâi dacă facem alianţă cu PSD şi apoi ne vom poziţiona şi referitor la alegerea primarilor“, au precizat surse de la vârful UNPR.
Sursa: www.adevarul.ro