“Multinationalele fac cea mai mare parte din exportul Romaniei si sunt in primele 1.000 de firme din cele 700.000 cate sunt in Romania. Este un discurs populist”, a declarat, duminica, la Digi 24, Adrian Vasilescu.
El a raspuns astfel la o intrebare legata de declaratiile facute in urma cu ceva timp de Liviu Dragnea, care sustine ca vrea sa creasca incasarile de la marii contribuabili, respective de la firme multinationale, acuzate pe plan intern si comunitar ca isi transfera profiturile in paradisuri fiscale.
Potrivit lui Vasilescu, discursul PSD despre supraimpozitarea multinationalelor nu are sens, in conditiile in care chiar Uniunea Europeana pregateste o directiva in acest sens.
“Se pregateste o directiva europeana prin care se va impune multinationalelor sa lase cati mai multi bani in tara in care isi desfasoara activitatea”,a adaugat Vasilescu.
Uniunea Europeana a adoptat, inca de anul tecut, o serie de masuri destinate combaterii evaziunii fiscale a companiilor multinationale. Masurile, propuse de Comisia Europeana in luna ianuarie 2016 si adoptate la jumatatea anului trecut, fac parte dintr-o campanie impotriva multinationalelor care utilizeaza diverse portite legislative pentru a plati taxe mai mici in tarile in care activeaza.
Cel mai cunoscut caz este acela al Apple, care a fost obligata, anul trecut, de Comisia Europeana sa plateasca Irlandei pana la 13 miliarde de euro, reprezentand impozite neplatite pentru perioada 2003-2014. Atat Apple, cat si Guvernul Irlandei au contestat decizia.
Printre masurile adoptate de statele UE se numara acordarea de puteri guvernelor pentru a taxa profiturile mutate de companiile cu sediul in UE in tarile cu taxe reduse, unde nu au nicio activitate reala de afaceri, precum si de a taxa activele dezvoltate in UE si ulterior transferate in afara blocului comunitar, o solutie utilizata deseori de multinationale pentru a evita plata taxelor pentru drepturile de proprietate intelectuala.
“Acordul incheiat astazi (iunie 2016, n.red.) da o lovitura serioasa celor implicati in evaziunea fiscala a companiilor. O perioada indelungata, unele companii au putut sa profite de diferentele intre sistemele fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata unor taxe in valoare de miliarde de euro”, declara la acea data comisarul european pentru afaceri economice, taxe si vami, Pierre Moscovici.
Elaborarea de reguli in domeniul fiscalitatii la scara Uniunii Europene este foarte dificila, deoarece este nevoie de unanimitate in randul celor 28 de state membre UE, iar unele tari mai mici, care au politici fiscale destinate sa atraga multinationalele, se tem ca aceste companii vor pleca in alta parte, daca vor fi prea severe.
Discusul pentru supraimpozitarea multinationalelor in Romania vine in contextul in care, in timpul portestelor din luna februarie, unii lideri PSD au acuzat companiile straine ca le-au dat liber angajatilor si i-ar fi sprijinit chiar cu bani, pentru a participa la manifestatiile din Piata Victoriei, impoteza respinsa de firmele straine din Romania.
Seful comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Tutuianu, a cerut chiar Serviciului Roman de Informatii (SRI) raspunsuri cu privire la suspiciunile sale, ca multinationalele ar fi sprijinit protestele antiguvernamentale din Romania, sustinand ca acest lucru ar incalca legea securitatii nationale.
In replica, AmCham Romania, care reprezinta interesele unor companii americane care au investit in Romania, a reactionat la acuzatiile aduse de catre unii lideri ai PSD, legate de o eventuala implicare a companiilor multinationale in protestele din ultimele zile, mentionand ca acestea reprezinta “insinuari lipsite de fundament”.
AmCham considera ca “cetatenii romani, indiferent de locul de munca, isi exprima public, in mod liber si voluntar convingerile, fara interferente din partea angajatorilor”. Asociatia investitorilor americani ii acuza pe liderii PSD care au atacat companiile multinationale ca genereaza tensiune si ii descurajeaza pe investitori.
sursa stirileprotv.ro