Votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE a scos la iveală un val de xenofobie, prostie și rasism care păreau stinse în societatea britanică. Reclamațiile privind infracțiune determinate de ură au crescut cu cel puțin 57% (alte surse dau cifre mai mari). Cele mai mult sunt hărțuiri stradale, dar nu lipsesc cu totul nici cazurile de violență fizică. Această explozie nu este relevantă pentru societatea britanică în largul ei, nici măcar pentru tabăra pro-Brexit. Dar este evident că o minoritate de xenofobi au văzut votul ca o aprobare a societății vizavi de modul lor de a gândi. Dealtfel, cei care dau dovadă de o gândire intolerantă au votat în proporție de ~80% pentru Brexit, după cum arată unele sondaje. Unii din acest grup de intoleranți și-au scos în public ura. Au devenit, vorba unui comentator britanic „openly bigoted”.
Votul pentru Brexit a avut și consecințe internaționale, partide radicale/extremiste din Franța sau Olanda cerând propriile referendumuri naționale. Dintre politicienii mai respectabili, președintele ceh a cerut referendum pentru ieșirea din UE și NATO, precizând însă că el personal susține rămânerea.
În mod cumva surpinzător, și în România, o cu o populație clar pro-europeană, se resimt efectele la nivelul elitei politice și administrative.
Vorbim în primul rând nu de xenofobie pe față ci, dacă doriți, incompetență socială și democratică. Oameni care ascundeau idei proaste, despre care știau că sunt prea bizare să fie scoase în public, par să fi pris curaj, de parcă votul din Marea Britanie ar fi abolit logica și bunul simț. Redau mai jos cele mai dureroase citate, precizând că este posibil unele din aceste gafe pot să se fi sincronizat cu votul britanic doar din întâmplare.
Învățământul cu plată
Marius Bostan, ministru, Guvernul României: „Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis (…) Mentalitatea comunistă a fost așa: să primesc gratis educație.”
De ce este greșit: Majoritatea taxelor sunt perceput procentual. Ministrul Bostan este al doilea oficial din Guvernul României care cere să se ia bani de la populație în sumă absolută, adică oricât de mic ar fi venitul, adică inclusiv de la cei ce nu au. Predecesorul său a fost secretarul de stat Biriș.
De ce este greșit (2): Nu dă voie Constituția.
Reacții ulterioare: Guvernul s-a dezis de ministru iar acesta și-a cerut un fel de scuze… dar mai degrabă pentru alte gafe care au fost incluse în acel discurs.
Să ne luăm Europa înapoi
Valentin Lazea, economist șef, BNR: „În epoca political correctness-ului, Europa a considerat de datoria sa să acomodeze toate orientările (politice, religioase, sexuale etc.), apărând diversitatea chiar şi atunci când aceasta contravenea flagrant convingerilor majorității. Această atitudine lipsită de realism poate fi ilustrată prin trei exemple:
Desigur, abandonarea de către elitele europene a acestor iluzii (multiculturalism, relativism moral, pacifism exacerbat) nu se va face cu ușurință şi nu fără acuzații grave, de tip „extremism de dreapta”, „neo-fascism” etc. Dacă însă vrem ca Europa să se reconecteze la mentalul majorității cetăţenilor săi, aceste lucruri trebuie să se întâmple.”
De ce este greșit: Pentru că este o opinie foarte politică din partea unui om pe care bunul simț, dacă nu fișa postului, l-ar fi obligat să se abțină de la așa ceva.
De ce este greșit (2): Pare să fie aici o inadecvare între mijloace și scop. Dacă costul menținerii Marii Britanii ar fi eliminarea migranților care nu se asimilează, revenirea la o morală puritană și înarmarea pe scară largă… poate acest preț nu merită plătit.
Reacții ulterioare: Nici una.
Valentin Lazea, economist șef, BNR: „Britanicii au o încredere oarbă în democraţia directă şi o suspiciune adâncă faţă de democraţia reprezentativă (prin politicieni).”
De ce este greșit: Este exact invers.
Același: „Atâta timp cât Europa nu se va dota cu o armată proprie, ea va reprezenta o cantitate neglijabilă în jocul marilor puteri şi va fi privită cu paternalism la Washington, cu ironie la Moscova şi cu condescendență la Beijing.
De ce este greșit: Ignoră, printre altele, consecințele economice ale sancțiunilor UE privind neîndeplinirea acordului de la Minsk.
Să le dăm Marea Britanie înapoi
Dan Mihalache, ambasador la Londra: „Și aici competiția politică și utilizarea unor asemenea teme, care sunt emoționale și rezultatul de la Brexit ne-a arătat că tema emoțională a migrației a fost un pic mai puternică decât tema rațională a economiei. Așa se scrie dinamica politică. (…) Atunci când sigur există o agresiune masivă prin centrul Londrei de cerșetorie de limbă română, atunci ne punem întrebarea dacă nu cumva o asemenea temă emoțională cade pe un sol destul de fertil.”
De ce este greșit: Londra a votat în proporție de 59% să rămână în UE, deci nu centrul Londrei e problema Dealtfel, dezbaterea privind migranții s-a centrat pe locuri de muncă și servicii de sănătate.
Reacții ulterioare : nici una.
Sursa:stiripesurse