Ce s-a intamplat cand activistii au blocat un camion cu lemne, la Vidraru. Dezastrul din zona, surprins de Google Earth. FOTO

lemn.wpaue4cqnm

In Romania, legea pedepseste taierea ilegala a padurilor, pe care o considera un atentat la siguranta nationala, doar ca pe teren situatia este dramatica scrie stirileprotv.ro

In fiecare ora, se taie ilegal trei hectare de padure si autoritatile nu ii opresc pe hoti, acuza voluntarii. In plus, unii parlamentari vor sa reduca sau chiar sa elimine amenzile de pana la 30 de mii de lei, date celor care taie ilegal padurile.

In aceste conditii, un camion incarcat cu lemne a fost blocat in zona lacului Vidraru de cativa activisti, care lupta pentru protejarea mediului. Ei spun ca taierile masive din Fagaras pun in pericol inclusiv lacul de acumulare de la Vidraru. Ministerul Apelor raspunde ca are de gand sa faca o ancheta.

Defrisare

Secventele cu activisti au fost inregistrate in muntii Fagaras, in apropierea lacului Vidraru. 30 de activisti ecologisti au oprit un camion plin cu lemn din padure si incearca sa afle daca transportul este legal. Zona in care au loc taierile ar fi padure virgina, spun ei, si ar trebui sa protejeze lacul, obiectiv strategic national. Tinerii au chemat politia.

Jandarm: “Noi actionam zilnic pentru stoparea fenomenului. Am confiscat de la inceputul anului 3 camioane si am dat amenzi de vreo 50 de mii de lei.

 Se pot taia copaci in padurile de langa barajul Vidraru? Da, spune ROMSILVA, care sustine ca transportul oprit era legal.

ROMSILVA: “Suprafata respectiva nu a fost inclusa intr-un studiu, asa cum, in mod eronat au acuzat activistii de mediu. Parcela respectiva a fost inclusa in Situl Natura 2000 si exploatarea lemnului este avizata favorabil de custodele sitului respectiv.

Defrisare

Cat de mult s-a exploatat padurea din zona, o arata o harta a Google, care suprinde in timp cum muntii au fost curatati. In 2004, in zona Vidraru, autoritatile de la ocolul silvic au inventariat peste 12.200 de ha de padure virgina, sustin activitstii, care spun ca 80 la suta s-ar fi taiat.

  Păduri seculare de fag din România, înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

Gabi Paun, reprezentant ONG: “Cerem ministerului sa supende toate exploatrile in zona Vidraru, sa faca o ancheta pentru a vedea ce s-a intamplat la Vidraru si sa ia aminte ca ce se intampla aici se intampla in toata tara.

Presedintele UNESCO: “E scandalos ca acest drum forestier este construit pe bani europeni, in conditiile in care suntem in sit natura 2000, care e protejata, dar aici se distrug padurile.

In urma acestui scandal, reprezentantii Ministerului Padurilor si Apelor s-au sesizat si i-au chemat pe activistii mediului la discutii saptamana viitoare. Si organizatia Green Peace a facut demersuri ca padurile virgine din zona Vidraru sa fie incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine. Activistii au atras atentia si asupra faptului ca taierile de paduri din zona ar putea afecta si sistemenul energetic national.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici