Ce se schimbă de la jumătatea anului. Modificări de taxe, liber la muncă în Elveția, regulament nou în fotbal

09 taxe si impozite 7 vs

Prima zi de vară vine cu o serie de modificări de natură fiscală, cu noi reguli în fotbalul internațional, dar și cu deschiderea pieței forței de muncă din Elveția pentru români și bulgari.

 

De la începutul lunii iunie, românii care nu realizează venituri nu vor mai fi obligate la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) și vor putea achita sumele datorate abia în momentul spitalizării. Tot de la 1 iunie cetăţenii români vor putea să lucreze în mod liber în Elveţia.

 

 

Românii fără venituri nu vor mai fi obligaţi să plătească CASS

 

Persoanele care nu realizează venituri nu vor mai fi obligate la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi vor avea două variante pentru achitarea acesteia, stabileşte un act normativ care intră în vigoare la începutul lunii iunie.

 

Concret, potrivit documentului care modifică prevederile Codului fiscal în acest sens, cei fără venituri vor putea opta între plata lunară a CASS, situaţie în care vor avea de achitat peste 800 de lei pe an, şi plata doar în momentul în care vor accesa serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, caz în care vor scoate din buzunar aproape 500 de lei.

 

Persoanele fizice care nu realizează venituri şi care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei, precum şi cele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale.

 

Practic, cei fără venituri vor scăpa de obligativitatea plăţii CASS, măsură anunţată de Guvern de la începutul anului, dar care a fost menţinută până acum în Codul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie.

 

 

Amnistie fiscală și modificări de impozite locale

 

Legea introduce și o discretă aministie fiscală în sensul că dacă au existat deja persoane fizice ce au primit o decizie de plată a contribuției pentru perioada ianuarie – mai, atunci acestea nu mai sunt obligate la plata debitelor stabilite prin decizie.

 

“O altă modificare importantă o reprezintă scutirea de la plata contribuției de sănătate pentru veniturile din investiții (dividende, dobânzi, vânzări acțiuni) și veniturilor din alte surse când aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizică iar baza anuală de calcul este mai mică de 12 salarii minime pe țară”, explică Benţa.

 

Legea mai modifică punctual câteva situații privind impozitul pe teren, pe clădiri sau pe mijloace de transport, impozite datorate către bugetul local. Acestea trebuie să fie analizate în contextul întregului cod fiscal. În principiu apar câteva mici scutiri la nivelul impozitelor locale.

 

Se modifică de asemenea procedura de aplicare a taxei asupra serviciilor de reclamă și publicitate în sensul că față de anii precedenți taxa de reclamă și publicitate datorată la bugetul local se datorează de prestatorul serviciului de reclamă și publicitate până pe data de 10 a lunii următoare celei la care s-a efectuat serviciul.

  Uber va plăti o amendă de 148 de milioane de dolari

 

 

Liber pentru români pe piața muncii din Elveția

 

Ultima barieră pe piaţa muncii a căzut pentru români. De la 1 iunie cetăţenii românii şi cei bulgari vor putea să lucreze în mod liber în Elveţia.

 

De la 1 iunie cetăţenii români şi cei bulgari vor putea să lucreze în mod liber în Elveţia. Nu vor mai fi cerute permise de muncă şi sunt eliminate şi aşa-numitele contingente (un număr limitat de permise pentru sejur pe termen scurt şi pentru sejur pe termen lung în confederaţie).

 

La 31 mai, expiră perioada de tranziţie de şapte ani pentru cetăţenii români şi bulgari stipulată în Protocolul II al Acordului privind libera circulaţie a persoanelor între UE şi Confederaţia Elvetiană, care a intrat în vigoare la 1 iunie 2009.

 

Elveţia ar putea acorda un venit minim garantat de 2.500 de franci pe lună tuturor cetăţenilor adulţi, fără să-i întrebe nimic. Asta înseamnă cam 2.300 de euro.

 

 

Schimbări majore în fotbal

 

Singura instituție care poate schimba regulile din fotbal, International Football Association Board, a decis să aducă 95 de modificări la regulamente care intră în vigoare în prima zi de vară. Cele mai importante schimbări din totalul de 95:

 

– Lovitura de start va putea fi executată în orice direcţie, chiar și în spate, nu doar în faţă. Totuși, niciun jucător al echipei care dă lovitura de start nu poate stea în jumătatea adversă

– Dacă un fotbalist rămâne fără gheată în timpul meciului, poate juca aşa până la următoarea oprire a meciului

– Un fotbalist care a primit îngrijiri medicale pe teren nu mai trebuie să iasă apoi pe margine dacă tratamentul a durat mai puțin de 20 de secunde.

-Jucătorii care fac o fentă în momentul în care execută un penalty vor primi cartonaş galben şi se va dicta lovitură liberă indirectă

– Arbitrii pot arăta cartonaş roşu unui jucător pe tunelul de acces, înainte ca meciul să înceapă. Totuși, acesta va putea fi schimbat și se va juca 11 contra 11

– Loviturile libere după un ofsaid vor fi executate din locul în care jucătorul aflat în afara jocului a atins mingea. Până acum se executa din locul în care jucătorul a fost surprins în ofsaid

– De acum înainte, dacă un jucător faultează în careu un adversar care este într-o situație iminentă de a marca, va primi doar cartonaș galben, dacă se dovedește că a vrut să joace mingea.

 

 

Sursa:realitatea

Categorie: mandri.ro
Tags: bani, cas, contributii, impozite, reguli, taxe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici