Ce tot două tururi? Un tur – un baron!

Ce tot două tururi Un tur – un baron

Titlul rezumă pe scurt silogismul din spatele deciziei Asociației Municipiilor din România (AMR) de a propune alegerea primarilor dintr-un singur tur de alegeri. Mai surprinde pe cineva că, în urmă cu 6 ani, președintele acelei asociații era nimeni altul decât Gheorghe Falcă, primarul de Arad cu dosar penal de coruptie întocmit de DNA – dosar aflat atunci încă pe rolul instanței? Acum că Ghe. Falcă s-a scăpat de dosarul DNA și a fost validat de către „Noul” PNL drept candidat al acestui partid (odată) istoric la Primaria municipiului Arad pentru un al 4-lea mandat consecutiv, să vedem cum a contribuit acesta la deficitul democratic cunoscut și ca primari dintr-un singur tur.

Înainte de anul electoral 2012, preocuparea primarului nu era criza financiară sau neajunsurile economice ale concetățenilor săi. Nu, în toamna lui 2010, când Guvernul Boc tăia salariile și majora TVA-ul, lui Falcă nu-i convenea că baronii județeni s-ar putea întâri, iar cei locali, cum era alt celebru Gheorghe – „Pinalti” din Moldova sau chiar el însuși, ar putea să-și piardă funcția la vot. El declara la o întrunire AMR de la Bistrița că:

nu este normal ca președinții de Consilii Județene să se aleagă după un singur tur de scrutin, iar primarii în două tururi

Serios? Nu este normal? Fără să mai asculte argumente de la specialiști, primarul nostru a făcut ce știe mai bine: a pus pe alții să-i facă treaba, indiferent de consecințele democratice sau de reprezentativitate. Dar pe cine credeți că a găsit primarul Aradului să demareze acest proces legislativ? Recunoașteți pe vreunul dintre următorii inițiatori din Arad: Cionca Iustin, Göndör Marius, Niţu Adrian Henorel, Riviş-Tipei Lucian? De Cionca sigur știți ceva, numai ce l-au validat TOȚI din PNL (doar 5 abțineri, 0 împotrivă) ca și candidat la președinția Consiliului Județean, în locul lui Țolea, care la rândul lui ținea scaunul cald până ce Nicolae Ioțcu primește sentința cu executare. Dar despre baronii Aradului vom citi numai la trecut. S-au ocupat cei din PDL Arad să avem numai un baron! Uitați-l însă pe domnul Cionca în sediul PDL de lângă Primărie. El este în 2016 la prezidiul ședinței județene PNL Arad, reprezentat de altfel în mod covârșitor de PDL-iști.

Cionca iustin pdl bw

Îl recunoașteți acum? El e fostul primar de Pecica care ar fi făcut abuz în serviciu. Nu? Atunci, cel care spunea într-o emisiune din 2015 că va scădea și salariile, la fel ca în 2010, dacă va fi nevoit!

https://streamable.com/7gxx

Eee, vedeți că v-ați amintit! Și dacă aveți memorie, vine senatorul Cristina (PNL) și îndeamnă la ștergerea acestor amintiri: „Indiferent cine şi de ce a introdus actualul sistem, acesta este un moment zero de la care se poate reconstrui încrederea cetăţeanului în politică”. Cum să facem asta cu exact ACEEAȘI OAMENI?! Cum gândeați că se va desfășura acest lucru, domnule senator? Sau nu v-ați gândit de fel?

Consiliul Legislativ este singurul lucid

În avizul dat pe inițiativa legislativă, oamenii de acolo au gândit logic și nu electoral sau politic, cum au făcut cei de la Asociația Municipiilor cu Falcă în frunte sau ceilalți politicieni din Parlament.

un tur un baron

Adică, oare nu trebuie și președintele Consiliului Județean să fie ales din 2 tururi? În logica lui Falcă și a altor baroni, asta presupunea să fie șubrezite și mai mult pozițiile lor de putere. Așa că au ales să păstreze status-quo-ul.

Asta s-a întâmplat de fapt și în 2015

când de la centrul partidelor a venit directiva ca legea să nu fie schimbată decât pe ici pe colo, dar fără să deranjeze pe primari. Cine știe, poate alegerea indirectă a președinților de CJ să fie folosită pe viitor pentru a motiva alegerea primarilor în mod indirect de către consilieri?! Nu știm asta. Ce știm este că speranța unora stătea în Klaus Iohannis. Cum acesta n-a răspuns nici măcar unui singur argument privind democrația, toate speranțele au dispărut în 2015. Când însă oamenii au ieșit în stradă după incendiul de la Colectiv, revendicarea pentru două tururi a prins iarăși glas. După ce Ponta și-a dat demisia din fruntea Guvernului, politicienii oportuniști în frunte cu Iohannis au înțeles că nu mai este nevoie de nicio concesie făcută „Străzii”. Dar calculele și sondajele electorale efectuate între timp i-ar fi dat de înțeles președintelui și celor din jurul său că o modificare legislativă în acest sens ar mai ascunde din întărirea abuzivă a organelor de forță ale Statului. Și oricum deciziile se iau în Consiliile locale, ce contează dacă primarul este din alt partid, cu DNA pot să îi forțeze chiar și pe colaboratori; întrebați-l numai pe domnul general Oprea.

  Arădeanul Daniel Selegean a câştigat titlul de campion european la fitness

Situația o înțelege până și cel mai necunoscut politician local – „Nu este clar că pe K.I. puţin l-a interesat ce a cerut `strada`, ci că este, mai degrabă, interesat de ceea ce îi cer partidele politice care pot asigura majoritate Guvernului său, condus de Dacian Cioloş?” – cum se face PNL că nu înțelege?! Și vine acum în mod ipocrit prin vocea senatorului Cristina să ne explice „faptul că a persevera în încălcarea democraţiei, prin alegerea primarilor într-un singur tur echivalează cu o sinucidere politică”, când acesta nu a reproșat nimic în momentul revotării legii în 2015.

zegrean adevarul

În 2012, Cotidianul explica că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a conservat cât de cât bine fiefurile PDL, deci, în acest caz, promovarea legii alegerilor primarilor într-un singur tur de scrutin a reprezentat o strategie care a salvat partidul. În 2016, cu mai puțin de 5 luni înaintea alegerilor locale, președintele Curții Constituționale ne crede pe toți proști (PE BUNE) și explică de undeva de pe un piedestal că nu știe ce constituții citim noi, dar pentru el e doar una.

Ciudat cum în 2013 domnul cu deficiențe de vedere interpreta Constituția cum a vrut el. Sigur că legile privind alegerile nu trebuie modificate cu cel puțin un an înainte de data alegerilor. Nici o prevedere nu spune asta, dar CCR cu Zegrean în frunte a decretat că recomandarea Comisiei de la Veneția trebuie respectată. Astfel, era constituțională legea referendumului DOAR DACĂ prevederile acesteia să se aplice DUPĂ UN AN de la adoptare. O aberație pe care USL-ul speriat de reacția Comisiei Europene din vara anului 2012 a spus c-o respectă întocmai de acum încolo. Ce să vedeți, în 2016 Zegrean spune că nici vorbă de așa ceva!!!

În toate discuțiile privind o eventuală asumare de răspundere a Guvernului pe modificarea legii electorale, analistul politic Răzvan Prişcă pune lucrurile bine în perspectivă: „Ideea de a provoca Guvernul să îşi asume răspunderea e o încercare de a atrage cabinetul Cioloş într-o cursă. Pe de-o parte, dacă se va întâmpla asta, PNL va reuşi să se asocieze în mentalul colectiv cu acest guvern – va lăsa impresia controlului asupra lui Dacian Cioloş, dar pe de altă parte, liberalii încearcă să profite de legitimitatea şi susţinerea de care se bucură tehnocraţii în societate pentru a pune o presiune uriaşă pe PSD. În cazul unei astfel de mişcări, PSD nu îşi va putea permite să depună o moţiune de cenzură împotriva guvernului”

Dragnea amenință că „dacă prin mijloace abuzive se schimbă legea alegerilor locale, PSD nu participă la alegeri”. De la centru, PNL insistă pe modificarea legii în interesul democrației. În teritoriu, lucrurile nu stau așa. Chiar întrebat în aceste zile despre revenirea la două tururi, preocuparea lui Falcă nu este democrația mai mare, ci ce se întâmplă în Consiliul Județean – să fie și acolo două tururi, și dacă începem, și la parlamentare spune primarul actual al municipiului; ce mai contează că nu mai avem uninominale ci liste la alegerile pentru Parlament. Și desigur, nici un comentariu despre ce au făcut cei de la PDL – acum candidați PNL-  în 2011 dar și în 2015 când, în acord cu cei de la PSD și având desigur binecuântarea necuvântătoare a lui Iohannis, au votat o lege privind un singur tur. Să recapitulăm:

Cu siguranță, cele două tururi ar fi „un câștig pentru democrație, dar fi nevoie și de alegerea președinților de CJ prin vot direct, tot în două tururi. Altfel, nu ar însemna decât că Guvernul emite o ordonanță de urgență sau își asumă răspunderea doar pentru a oferi PNL câteva posturi de primar în plus.” Dar ca votanți inteligenți ce suntem, să nu uităm cum au stat lucrurile.

Acest text reprezintă exclusiv opinia autorului, pe care îl puteți găsi la adresa JIMM.ro

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici