Branza franceza este in mod traditional apreciata pentru gustul sau delicios si textura ei, mai degraba decat capacitatea sa de a genera energie electrica.
Dar acest lucru ar putea fi pe cale de a se schimba.
In Alpii francezi, o centrala electrica pe baza de branza produce suficienta electricitate pentru o comunitate de 1.500 de locuitori.
Orasul Albertville din Savoie, este bine cunoscut pentru productia sa de Beaufort, o branza franceza din lapte crud de vaca.
Din octombrie, zerul degresat de la productia Beaufort din Albertville este transformat intr-o instalatie de biogaz, care formeaza un amestec de metan si dioxid de carbon, generand energie electrica si apa calda.
Zerul este un produs secundar si transparent si nu este necesar pentru a face branza Beaufort.
In zer se formeaza bacterii, care il folosesc pe post de hrana. Acest proces produce metan si tranforma zerul in biogaz.
Odata ce procesul de fermentatie este gata, gazul este alimentat intr-o masinarie care incalzeste apa la 90 de grade Clesius si genereaza energia electrica.
Acest process este estimat a produce aproximativ 3 milioane de KWh pe an.
Crema ramasa de la producerea branzei Beaufort este transformata in branza ricotta, unt si pulbere, putand fi utilizate ca supliment alimentar pentru sugari si sportivi.
In proportie de 99 la suta elementele de producere a branzei Beaufort sunt folositoare, singurul reziduu care rezulta din acest proces este apa minerala curata.
Uniunea de Producatori de branza Beaufort a investit 5 milioane de euro pe 800 de metri patrati pentru a construi fabrica Valbio, unde are loc acest proces de transformare.
Astfel de unitati de producere a energiei se gasesc in Australia, Italia, Brazilia, Uruguay, Canada, insa cea mai mare pana acum este cea din Albertville, Franta.