Oligarhul Vlad Plahotniuc vrea să controleze Republica Moldova. Potrivit lui Octavian Milewski, politolog specializat în spațiul postsovietic, doctorand și cercetator la Graduate School of Social Research, Academia Poloneză de Științe, Plahotniuc aspiră la funcția de președinte.
Milewski a declarat pentru ziare.com că “președintele Republicii Moldova a fost trădat”, iar Guvernul de la București, dacă vrea într-adevăr să ajute țara-soră, trebuie să aibă ca prioritate națională pedepsirea lui Vlad Plahotniuc.
“România trebuie să ajute R. Moldova să scape de flagelul Plahotniuc. Aceasta este problema numărul unu, doi și trei a Moldovei. (…) Oligarhul moldovean, însă, este foarte bine conectat la anumite cercuri de influență și putere din România, care până în prezent i-au asigurat liniștea”, spune politologul specializat în spațiul postsovietic.
După ce președinte Nicolae Timofti a respins numirea lui Plahotniuc în fruntea Guvernului de la Chișinău, am asistat la o “succesiune de premieri”. Pentru acest fapt există două interpretări, este de părere Octavian Milews.
“În primul caz, președintele l-a numit pe Paduraru în loc să-l renumească pe Sturza, un candidat ne-șantajabil. Nu știm de ce președintele nu a insistat pe renumirea lui Sturza de la bun început.
Numindu-l pe Paduraru, însă, președintele Timofti a devenit vulnerabil. Paduraru figurează în câteva dosare, care au conexiuni apropiate cu Filat. Se presupune că Plahotniuc l-ar fi șantajat cu redeschiderea acestor dosare, fapt pentru care Paduraru a plecat de pe scena evenimentelor de la Chișinau la fel de rapid precum a ajuns acolo. În aceste condiții, Timofti nu mai avea de ales după ce i-au fost prezentate 55 de semnături în susținerea lui Filip, omul de casă al lui Plahotniuc”, explică politologul.
În lupta pentru poziția primului-ministru, marele perdant este “cetățeanul de rând”. În aceste condiții, Plahotniuc se îndreapta spre o victorie și se pare că îi pot sta în cale doar cetățenii care protestează în stradă.
“Este ultima redută pe care va trebui să o cucerească”, consideră Octavian Milewski.
În presa românească au fost semnalate conexiunile lui Plahotniuc cu un anumit partid și lideri ai săi, care și ei au mari probleme cu justiția românească.
“Sancțiunile trebuie să fie de ordin economic și personal, mă refer la libertatea de mișcare în și prin spațiul României. Trebuie creat un grup de investigație pentru a aduce cazul Plahotniuc pe agenda politică românescă pe Moldova. Mai mult, dosarul Plahotniuc are profunde ramificații internaționale, iar România trebuie să pună sub urmărire, în mod legal desigur, orice ilegalitate documentată internațional a oligarhului”, conchide Octavian Milewski, politolog specializat în spațiul postsovietic .
Sursa: www.b1.ro